620
O Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ | Youtube

Ο Βαρουφάκης ως άλλος Μεταξάς; «Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν σαν το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 10:45
O Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
|Youtube

Ο Βαρουφάκης ως άλλος Μεταξάς; «Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν σαν το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 10:45

Ηρωική στιγμή για τη χώρα χαρακτήρισε το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραλληλίζοντας το μάλιστα με το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου!

«Είναι σαν λέτε ότι το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου έφερε την Κατοχή», παρατήρησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Το γεγονός ότι το ΟΧΙ έφερε την Κατοχή δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παρανόμησε με την απόφαση για το κλείσιμο των τραπεζών. «Ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ σάς έκλεισε τις τράπεζες, όχι εγώ», υποστήριξε.

Σε μία μορφή αυτοκριτικής, ο κ. Βαρουφάκης απαρίθμησε τρία λάθη που έκανε ως υπουργός Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015, αναφέροντας το γεγονός ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός απέναντι στην τρόικα, ότι εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και ότι δεν ήταν αρκετά ανοιχτός απέναντι στο λαό σε ό,τι αφορά τη ρήξη με τους δανειστές.

Παρά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls ωστόσο, τόνισε πως δεν ζητά συγγνώμη καθώς, όπως είπε, η χώρα δεν μπορούσε να συνεχίζει με 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα που οδηγεί σε 100% προκαταβολή φόρου, ισχυριζόμενος ότι «θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κούρεμα χρέους από 1% έως 1,5% για να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

«Είμαι ο μόνος που έκανε ό,τι υποσχέθηκε. Υποσχέθηκα ότι αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους δεν θα υπογράψω κανένα παλιόχαρτο των δανειστών. Έγινα υπουργός στη βάση των δικών μου προγραμματικών δηλώσεων».

«Παραήμουν μαλακός με την τρόικα, τον Ντράγκι και τη ΝΔ. Έκανα μεγάλες προσπάθειες να είμαι διαλλακτικός απέναντι στην τρόικα που μας έκλεισε τις τράπεζες», επανέλαβε για να προσθέσει: «Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι δεν έκανα τη ρήξη άμεσα».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «δεν ζητώ συγγνώμη για το ότι έκανα το ένα πράγμα που είχα υποσχεθεί. Είχα πει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχτούμε πρωτογενή πλεονάσματα που καταστρέφουν τον ιδιωτικό τομέα και στέλνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

Στη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε και για την εμφανώς «παγωμένη» πια σχέση του με τον Αλεξη Τίπρα (όπως φάνηκε και στη διεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας):

«Χθες», είπε, «πήγαμε να τιμήσουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τα προσωπικά ζητήματα πρέπει να έχουν τρίτη-τέταρτη μοίρα. Με τον Αλέξη Τσίπρα είχαμε μια κοινή πορεία, δεν την έχουμε, δεν υπάρχει τίποτα να πούμε. Είχαμε κάνει συμφωνία πριν από το 2015 για το πώς θα βγει η Ελλάδα από τη δουλοπαροικία του χρέους».

Τυπικά χαμόγελα κατά τη χειραψία του πρώην πρωθυπουργού με τον παλιό υπουργό του, κατά τη δεξίωση της 45ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας το 2014 υποσχέθηκε ότι ήθελε να κάνει ρήξη με τους δανειστές, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήθελε να κάνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της ΝΔ συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές που δεν θα κάνει. Ο,τι έκανε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας που έδωσε φιλοδωρήματα 300 εκατ., το ίδιο θα κάνει τώρα και ο κ. Μητσοτάκης», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, που επεφύλαξε και ένα απαξιωτικό σχόλιο για το ενδεχόμενο να βγουν στους δρόμους οι πρώην σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ για να να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της νέας κυβέρνησης:

«Ποιοι θα βγουν στους δρόμους. Τι θα ζητάνε ακριβώς; Φέρτε πίσω το ΕΚΑΣ που έδωσαν οι ίδιοι; Φέρτε πίσω τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που έδωσαν οι ίδιοι; (…) ποιος θα τους ακολουθήσει στους δρόμους. Αν βγουν, θα είναι 5-10 άνθρωποι που μπορεί να είναι και λίγο γραφικοί».

«Είχαμε μία τετραετία που οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν το πιο σκληρό μνημόνιο με έναν τρόπο που ο Σόιμπλε τους έδωσε τα εύσημα και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το περάσει με τόσο αναίμακτο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι να βγουν στους δρόμους και να ντυθούν αντίσταση, ίσως να είναι γραφικό και να το κρατήσουν για τις απόκριες», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...