448
O Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο Action24 | YouTube/Action24

Ανδρουλάκης: Μπορεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ – δεν μίλησα για μηδενικό φόρο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 13:11
O Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο Action24
|YouTube/Action24

Ανδρουλάκης: Μπορεί να γίνει μείωση του ΦΠΑ – δεν μίλησα για μηδενικό φόρο

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 13:11

Διευκρινίσεις σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη μείωση του ΦΠΑ ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια –και απαντήσεις στην κριτική της κυβέρνησης περί μέτρου που θα προκαλέσει δημοσιονομικό κίνδυνο– έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος για μία ακόμα φορά επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του και από τις μαξιμαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εμφανιστεί ως η υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε συνέντευξη, το πρωί της Δευτέρας, στο Action24, και επανέλαβε την πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για συγκεκριμένο διάστημα.

«Προφανέστατα δεν μίλησα για μηδενικό ΦΠΑ, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν είναι εύκολο από εκεί που είναι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, να τον πας στο μηδέν. Τι είπα και διαφώνησε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έχει εμμονές: Από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης έχουν βγάλει 1,9 δισ. Κερδίζει το κράτος, όπως οι μεγάλες πολυεθνικές, από την ακρίβεια, διότι βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι έχει προϋπολογίσει από αυτούς τους φόρους» εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

«Μπορούμε να πάρουμε ένα ποσό από τον μη προϋπολογιζόμενο ΦΠΑ και βάσει αυτού του ποσού να τον μειώσουμε για όσο το σηκώνει δημοσιονομικά η χώρα».

Ο ίδιος αμφισβήτησε και το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν απέδωσε στην Ισπανία.

«Όμως, το δεξιό κόμμα στην Ισπανία, το πολιτικά ομογάλακτο με τον κ. Μητσοτάκη, που είναι αντιπολίτευση, όχι μόνο λέει ότι πέτυχε το μέτρο αλλά θέλει να το διευρύνουν και σε χρόνο και σε προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τον πολιτικό στόχο των ευρωεκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως ισχυρό ΠΑΣΟΚ στην κάλπη σημαίνει ότι «θα υπάρχει, πρώτον, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και, δεύτερον –και πιο σημαντικό– σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Γιατί στόχος μας δεν είναι να είμαστε δεύτεροι, αλλά να είμαστε πρώτοι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για να συμβεί, πρέπει να έχουμε τη δύναμη μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξουμε διάλογο με δυνάμεις προοδευτικές του Κέντρου και της Αριστεράς. Να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προόδου, προγραμματικό και ρεαλιστικό, και όχι λαϊκισμοί, ευχολόγια και επικοινωνιακά σόου που εκφυλίζουν την πολιτική και μόνο λύσεις δεν δίνουν για τον λαό. Μπορεί να δίνουν διασκέδαση, λύσεις δεν δίνουν. Και έτσι η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει αντίπαλο που θα μπορεί να την κερδίσει. Αυτό θα βοηθήσει όλο το πολιτικό σύστημα».

O Ανδρουλάκης σχολίασε και το δίλημμα της αστάθειας και της οικονομικής χρεοκοπίας, που επιστρατεύει ο Πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης λέει στους πολίτες: “Ψηφίστε με, θα έρθει χρεοκοπία”. Ξεχνώντας ότι η Νέα Δημοκρατία έφερε την χρεοκοπία. “Ψηφίστε με, γιατί θα πάμε σε αστάθεια”, δηλαδή έχουμε έναν πρωθυπουργό που έχει 121 έδρες διαφορά από το δεύτερο κόμμα κι επισείει τον κίνδυνο αστάθειας; Πόσες έδρες θέλει να έχει διαφορά για να κυβερνήσει;» διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...