509
Το FBI ερευνά τις «διαδρομές» αρχαίων αντικεμένων από το Βρετανικό Μουσείο προς αμερικανούς αγοραστές | Alex Segre/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Και το FBI στην έρευνα για τους χαμένους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 15:09
Το FBI ερευνά τις «διαδρομές» αρχαίων αντικεμένων από το Βρετανικό Μουσείο προς αμερικανούς αγοραστές
|Alex Segre/UCG/Universal Images Group via Getty Images

Και το FBI στην έρευνα για τους χαμένους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2024, 15:09

Στην έρευνα για τους  χαμένους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου έχει μπει και το FBI. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, η αμερικανική υπηρεσία ερευνά υποθέσεις πώλησης αρχαίων αντικεμένων σε αμερικανούς συλλέκτες. Ήδη έχει συμβάλει στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία είχαν προωθηθεί στην Ουάσινγκτον.

Το βρετανικό δίκτυο μεταφέρει την (ανώνυμη) μαρτυρία ενός αγοραστή από τη Νέα Ορλεάνη ο οποίος είπε ότι έλαβε ένα email από πράκτορα του FBI που του ζητούσε πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει μέσω γνωστής πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγοραπωλησιών και δημοπρασιών.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, είχαν εξαφανιστεί, κλαπεί ή καταστραφεί. Οι υπεύθυνοι του Μουσείου υπολογίζουν ότι λείπουν συνολικά περί τα 1.500 αντικείμενα. Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί 626 ενώ έχουν εντοπιστεί άλλα 100, που βρίσκονται σε διαδικασία ανάκτησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, κατά συντριπτική πλειονότητα τα χαμένα αρχαία αντικείμενα δεν είναι καταγεγραμμένα, κι έτσι το Μουσείο να αναζητά τρόπο για να αποδείξει ότι προέρχονται από τις συλλογές του…

Η υπόθεση του επιμελητή

Ηδη η Σκοτλαντ Γιαρντ ερευνά την εμπλοκή ένος ανώτερου επιμελητή στην κλοπή 1.800 πολύτιμων αντικειμένων. Ο Δρ Πίτερ Χιγκς, που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο για 30 χρόνια κατηγορείται ότι έκλεβε τα αντικείμενα παραποιώντας τις ηλεκτρονικές καταχωρίσεις του Μουσείου και στη συνέχεια τα πουλούσε μέσω διαδικτύου. Φέρεται να έχει προσεγγίσει τουλάχιστον 45 αγοραστές.

Ο Χιγκς αρνείται βέβαια τις κατηγορίες, αλλά το Βρετανικό Μουσείο εκτιμά ότι έκλεβε επί μια δεκαετία έχοντας βάλει στην τσέπη πάνω από 100.000 λίρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους αρμόδιους του Μουσείου, έλεγε στους υποψήφιους αγοραστές ότι τα αντικείμενα ήταν κειμήλια της οικογένειάς του…

Το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Μουσείου είναι βάσιμοι και διέταξε τον Χιγκς να επιστρέψει τα κλεμμένα αντικείμενα και να αποκαλύψει τις συναλλαγές του μέσω διαδικτύου.

Πώς ανακαλύφθηκε η κλοπή

Όπως αναφέρει το BBC, ο Δανός έμπορος αρχαιοτήτων Ιτάι Γκρέιντελ άρχισε να υποπτεύεται ότι ένας πωλητής – με το ψευδώνυμο sultan1966- από τον οποίο αγόραζε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, διακινούσε κλεμμένα αρχαία αντικείμενα. Οι υποψίες του γεννήθηκαν όταν είδε ότι ο εν λόγω πωλητής πρόσφερε πολύτιμα αντικείμενα σε πολύ χαμηλές τιμές, υποστηρίζοντας ότι τα είχε κληρονομήσει από τον παππού του!

Ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, με μια παράσταση του Πριάπου, και ένα άλλο με το πρόσωπο Ρωμαίου Αυτοκράτορα κινητοποίησαν τον Γκρέιντελ ο οποίος, με τη φωτογραφική του μνήμη, τα αναγνώρισε ως εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου το οποίο και ενημέρωσε. Όμως πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια για να τον πιστέψουν και να ξεκινήσουν τον ελέγχο, κατά τον οποίο διαπίστωσαν ότι πράγματι τα εν λόγω εκθέματα έλλειπαν, όπως και εκατοντάδες άλλα που είχαν κάνει φτερά από τις αποθήκες…

Σύμφωνα με το BBC, υπολογίζεται ότι 2,4 εκατομμύρια αντικείμενα -από τα συνολικά 8 εκατομμύρια της συλλογής- δεν έχουν μπει στους καταλόγους ούτε στις καταγραφές του Βρετανικού Μουσείου…

Βέβαια ο κατηγορούμενος για τις κλοπές Χιγκς φαίνεται να «έβαζε χέρι» και σε καταγεγραμμένα αντικείμενα, επιχειρώντας στη συνέχεια να παραποιήσει τα σχετικά αρχεία, δηλώνοντας για παράδειγμα τα αντικείμενα ως χαμένα…

Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί 356 από τα κλοπιμαία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...