520
Η ώρα είναι μία. Αυτή που λέει ο Ερντογάν. | REUTERS/Damir Sagolj

«Ψευδοώρα» σε Κατεχόμενα από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 17:32
Η ώρα είναι μία. Αυτή που λέει ο Ερντογάν.
|REUTERS/Damir Sagolj

«Ψευδοώρα» σε Κατεχόμενα από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2016, 17:32

Ολοι ξέρουμε ότι δύο φορές τον χρόνο αλλάζουμε ώρα στα ρολόγια μας, λόγω του περάσματος από τη χειμερινή ώρα (από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου) στη θερινή (από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου), με το γύρισμα των δεικτών σε ρολόγια και ξυπνητήρια μια ώρα μπροστά ή μια ώρα πίσω, σε σχέση με τη ζώνη ώρας. Αυτό καθιερώθηκε σε πολλές χώρες προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, να περιορίζεται η χρήση τεχνητού φωτισμού, αλλά και να συμπίπτουν οι ώρες των καθημερινών δραστηριοτήτων με περισσότερη ηλιοφάνεια.

Ωραία μέχρι εδώ; Ε, λοιπόν, Ο Ερντογάν αποφάσισε να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τη θερινή ώρα, η οποία θα έπαυε να ισχύει στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου οι πολίτες «να επωφεληθούν περισσότερο από την ηλιοφάνεια». Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Ενέργειας, επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Οι δείκτες του ρολογιού δεν θα χρειαστεί πλέον να ρυθμίζονται δύο φορές τον χρόνο, εναλλασσόμενοι μεταξύ της χειμερινής ώρας και της θερινής, ώστε οι πολίτες στην Τουρκία  να επωφελούνται περισσότερο από την ηλιοφάνεια της ημέρας», όπως αναφέρεται στην απόφαση. «Από την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 04:00 (τοπική ώρα) το πέρασμα στη χειμερινή ώρα δεν θα ισχύσει», σημειώνεται.

Τα είχαμε δει όλα με τον «Σουλτάνο», έχουμε και αυτό τώρα. Την «ψευδοώρα». Και αναφέροντας το «ψευδο-» να σημειώσουμε ότι η επιβολή της θερινής ώρας θα ισχύει και στην κατεχόμενη Κύπρο, στο «ψευδοκράτος». Δηλαδή, με μια δρασκελιά στην οδό Λήδρας, για παράδειγμα, ξαφνικά θα βρίσκεσαι σε μια άλλη ζώνη ώρας. Ετσι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανάμεσα στα υπόλοιπα -διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία ιθαγένεια, ενιαία διεθνή εκπροσώπηση κ.λπ.- είναι προφανές ότι θα ζητά και… ενιαία ώρα. Στο μεταξύ, ποια ώρα θα είναι η σωστή που θα κλείνονται οι συζητήσεις με τον Ακιντζί; Ωρα Τουρκίας ή η… κανονική;

Πέραν των όποιων αστείων μπορεί να προκύψουν από όλο αυτό, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ παίζει με την ώρα. Τον Οκτώβριο του 2015 είχε αποφασίσει να μείνει η Τουρκία στη θερινή ώρα και, τότε, είχε απαιτήσει από τους πολίτες να μη γυρίσουν τα ρολόγια τους μία ώρα πίσω. Και επειδή, εννοείται, κανείς δεν τολμά να πάει αντίθετα στις προσταγές του τούρκου προέδρου, τότε η Τουρκία δεν άλλαξε την ώρα, μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών που είχαν γίνει εκείνο τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, αυτή η μία παραπάνω ώρα θα ωφελούσε στη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Ετσι, η ώρα θα άλλαζε τα ξημερώματα της ημέρας των εκλογών, ωστόσο το σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται να χάλασαν οι υπολογιστές και τα smartphones, που δεν συμμορφώθηκαν με τις επιταγές του προέδρου, αλλά… τόλμησαν να συγχρονιστούν με τον υπόλοιπο κόσμο και να αλλάξουν ώρα.

Επίσης, η όλη κατάσταση προκάλεσε σύγχυση στους τούρκους πολίτες που δεν ήξεραν αν θα έπρεπε να ακολουθήσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ή τον υπόλοιπο… κανονικό κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί hashtag στο Twitter, μέσω του οποίου δεκάδες χρήστες αναρωτιόνταν τι ώρα ήταν στην πραγματικότητα.  #saatkac (τι ώρα είναι;) ήταν το hashtag, που συνόδευε τα οργισμένα σχόλια των πολιτών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν χρειάζεται οφθαλμίατρο. Δεν βλέπει την ώρα για να προκαλεί, συνεχώς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...