993
Ο ανελκυστήρας Χάμεντζβαντ στην Ελβετία, ο ψηλότερος στην Ευρώπη | Leiju/Wikipedia

Οι 10 θεαματικότεροι και πιο πρωτότυποι ανελκυστήρες του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2016, 16:05
Ο ανελκυστήρας Χάμεντζβαντ στην Ελβετία, ο ψηλότερος στην Ευρώπη
|Leiju/Wikipedia

Οι 10 θεαματικότεροι και πιο πρωτότυποι ανελκυστήρες του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2016, 16:05

Σας ανεβάζουν σε βουνά, σε μουσεία, σε εστιατόρια, ακόμη και στο… κατάστρωμα. Προκαλώντας έναν ανεπαίσθητο βόμβο στ΄αυτιά και έναν ελαφρύ ίλιγγο, που είναι όμως κάτι μηδαμινό μπροστά στην αισθητική απόλαυση που προσφέρουν όχι μόνο με τη δυναμική ή τον αριστοτεχνικό σχεδιασμό τους αλλά και με τη μοναδική θέα που προσφέρουν.

Ο Ερικ Γκρουντχάουζερ εντόπισε τους 10 θεαματικότερους και πιο πρωτότυπους ανελκυστήρες του πλανήτη και μας τους παρουσιάζει στο Atlas Obscura με κάθε λεπτομέρεια.

Είτε πρόκειται για τον διαστημικό θαλαμίσκο στο Μουσείο της Μερσέντες Μπενζ στη Στουτγκάρδη και το Ακφαντομ στο Βερολίνο που περιβάλλει τον επισκέπτη με νερό θαλασσινό και 50 είδη ψαριών, είτε για την ακραία απόκοσμη κατασκευή στο Μπαϊλόνγκ της Κίνας και τις γκόθικ σιδερόβεργες στην Σάντα Τζούστα της Λισαβόνας, όλοι αυτοί οι ανελκυστήρες είναι απλώς ακαταμάχητοι.

1. Ανελκυστήρας Χάμεντζβαντ στο Ενετμπούργκεν (Ελβετία)

Φτιαγμένος το 1905, ο ελβετικός αυτός ανελκυστήρας κατέχει τα σκήπτρα του υψηλότερου εξωτερικού ασανσέρ της Ευρώπης (1.200 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας). Συνδέοντας ένα απόκρημνο μονοπάτι με την κορφή του βουνού, 300 μέτρα ψηλότερα, είναι μια κάπως τρομακτική εμπειρία αλλά κρατάει λίγα μόλις δευτερόλεπτα και η θέα από εκεί πάνω είναι αληθινά μαγευτική.

675px-Hammetschwandlift-2
(baumanns/wikipedia)

2. Ανελκυστήρας του Μουσείου Μερσέντες-Μπενζ στη Στουτγκάρδη (Γερμανία)

Σίγουρα μπορείτε εδώ να θαυμάσετε όλα τα παλαιότερα μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όμως την παράσταση κλέβει ο φουτουριστικός θαλαμίσκος -ίδιος με μεταλλικό σκαθάρι- που ανεβοκατεβάζει τον επισκέπτη μέσα σε ένα μεγάλο μπετονένιο φρεάτιο. Η μακρόστενη σαν αδράχτι κάψουλα δεν έχει παρά ένα μικροσκοπικό παράθυρο και θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε κάποιον διαστημικό σταθμό του απώτερου μέλλοντος.

12957481_10153682623843772_6284691980212570318_o
Mercedes-Benz Museum/Facebook
15680568830_9ab350ebcc_k
(PROO Palsson/Flickr)

3. Ανελκυστήρας Λασέρντα στην Μπαΐα (Βραζιλία)

Ο πρώτος εξωτερικός ανελκυστήρας της Βραζιλίας, κατασκευασμένος το 1873 σε ύφος που μιμείται την Αρτ Ντεκό, ενώνει το ιστορικό κέντρο και το λιμάνι με τις ψηλότερες συνοικίες του Σαλβαδόρ στην πολύχρωμη και εξωτική Μπαΐα. Είναι επιβεβλημένο για τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ιστορικό αυτό ασανσέρ όχι μόνο για να αποφύγει τα σκαλιά αλλά και για να απολαύσει μια πανοραμική άποψη του όμορφου και γραφικού κόλπου του Σαλβαδόρ.

8048916612_4f7b57d264_k
(Turismo Bahia/Flickr)
1200px-Entardecer_elevedor_lacerda
(wikipedia)

4. Ανελκυστήρας Ακφαντομ στο Βερολίνο (Γερμανία)

Αν θέλετε να κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα αλλά το θεωρείτε κάπως επικίνδυνο, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε το θαλαμίσκο του μεγαλύτερου στον κόσμο κυλινδρικού ακουάριουμ Ακφαντομ στη γερμανική πρωτεύουσα. Καθώς θα ανεβαίνετε αργά προς την κορυφή του Ράντισον Μπλου Οτέλ θα έχετε όχι μόνο την αίσθηση ότι σας σκεπάζει το νερό αλλά και την ευκαιρία να παρακολουθήσετε 50 διαφορετικά είδη ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον. Πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο.

4135922924_e39d2b89f2_b
(vxla/flickr)

5. Δημοτικός Ανελκυστήρας στο Ορεγκον Σίτι (ΗΠΑ)

Είναι ο μοναδικός δημοτικός ανελκυστήρας σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 για να διευκολύνει τους κατοίκους της πόλης να ανέβουν σε ένα λόφο που χώριζε την πόλη στα δύο. Αργότερα ο παλιός θαλαμίσκος αντικαταστάθηκε από έναν που θύμιζε UFO και άρχισε να προσελκύει τη νεολαία του Ορεγκον Σίτι. Σήμερα εξυπηρετεί πάνω από 1.000 άτομα την ημέρα.

572px-Oregon_City_Municipal_Elevator
(Steve Morgan/wikipedia)

6. Ανελκυστήρας Σκάιβιου στη Στοκχόλμη (Σουηδία)

Το μεγαλύτερο σφαιρικό κτίριο στον κόσμο, το Εριξον Γκλόουμπ, εξυπηρετείται από ένα επίσης σφαιρικό εξωτερικό ασανσέρ κατασκευασμένο από γυαλί και ατσάλι. Πολλοί το θεωρούν ένα θαύμα μηχανικής καθώς ο θαλαμίσκος ανεβαίνοντας περιστρέφεται. Ετσι το πάτωμα παραμένει πάντοτε οριζόντιο και ο επισκέπτης δεν κινδυνεύει να πέσει. Ενας επιπλέον λόγος να επισκεφθείτε τη σουηδική πρωτεύουσα.

1199px-Globen_SkyView_14
(kallerna/wikipedia)

7. Ανελκυστήρας Μπαϊλόνγκ στο Ζανγκτζιαγιέ (Κίνα)

Ο ανελκυστήρας των «Εκατό δράκων», όπως είναι το όνομά του, θεωρείται ο ψηλότερος στον κόσμο. Και μπορεί η εμπειρία να σκαρφαλώσεις σε εκείνα τα ύψη μέσα σε έναν θαλαμίσκο που τρίζει επί ένα ολόκληρο λεπτό να είναι τρομαχτική, όμως η θέα στην κορφή του βουνού από ψαμμίτη θα σας αποζημιώσει απολύτως. Εκτός αν προτιμάτε να φτάσετε εκεί πάνω από ένα απότομο μονοπάτι διάρκειας 2,5 ωρών.

Tallest-Outdoor-elevator-2_tcm25-387946
guinnessworldrecords.com

8. Ανελκυστήρας Σάντα Τζούστα στη Λισαβόνα (Πορτογαλία)

Αυτό το μοναδικό δείγμα γοτθικής τέχνης θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται στην Γκόθαμ Σίτι. Κατασκευάστηκε το 1905 και είναι το μόνο δημόσιο ασανσέρ στην πρωτεύουσα των Λουζιτανών. Αξίζει να θαυμάσετε από κοντά τη δαντελωτή ψιλοβελονιά και τα μπαρόκ στοιχεία των σιδερένιων επιφανειών που στηρίζονται με χιλιάδες πριτσίνια στους ατσαλένιους δοκούς του. Μια όμορφη έκπληξη για τον επισκέπτη συνιστά ο βραδινός φωτισμός που τον κάνει να μοιάζει με καθεδρικό!

image
(wikipedia)

600px-Lisbon_(Lisboa)_historic_elevator_Santa_Justa_Luca_Galuzzi_2006

9. Ανελκυστήρας του Λούβρου στο Παρίσι (Γαλλία)

Είναι σχεδόν αδύνατον να μην προσέξει ο επισκέπτης το μικρό κυλινδρικό ασανσέρ που υπάρχει στο φουαγιέ του Λούβρου, στο Παρίσι. Τοποθετημένο στη μέση μιας στριφτής σκάλας μόλις που χωράει 6-7 άτομα και είναι από τα ελάχιστα στον κόσμο που δεν διαθέτουν οροφή. Ανεβοκατεβαίνει πάνω σε μια κολόνα και όταν κάποιος φτάσει στην κορυφή ένας αυτόματος μεταλλικός διάδρομος ξεδιπλώνεται για να τον προϋπαντήσει.

10029412393_d04c0a134b_k

10029341355_98dab95dc0_k
(Spencer Means/Flickr)

10. Ανελκυστήρας-μπαρ της Παλίρροιας στο κρουαζιερόπλοιο «Οαση των Θαλασσών»

Αυτό το μοναδικό στο είδος του ασανσέρ κοσμεί ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου και λειτουργεί ως μπαρ. Εχει σχήμα μικρής φορτηγίδας και για να ανέβει στο κατάστρωμα κάνει σχεδόν 10 λεπτά της ώρας, κάτι που επιτρέπει στους πελάτες να απολαύσουν το ποτό τους. Αν κρίνουμε από την επιτυχία του θεωρείται βέβαιο πως στο μέλλον και άλλα κρουαζιερόπλοια θα εγκαταστήσουν ένα τέτοιο ασανσέρ που συνδυάζει το ξεφάντωμα του λούνα παρκ με τον αυστηρό κοσμοπολιτισμό ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.

10632873813_7d8ff7af39_k
(Derek Hatfield/Flickr)