3055
Η καντίνα του Food Truck σε μια από τις παλαιότερες περιηγήσεις της στο δρόμο της πόλης | Από το αρχείο του foodtruck

35 στάσεις street food για όλα τα γούστα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 14 Δεκεμβρίου 2015, 15:45
Η καντίνα του Food Truck σε μια από τις παλαιότερες περιηγήσεις της στο δρόμο της πόλης
|Από το αρχείο του foodtruck

35 στάσεις street food για όλα τα γούστα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 14 Δεκεμβρίου 2015, 15:45

Τι είναι σέξι σε μια πόλη; Το street food, μου απάντησε χωρίς δισταγμό εκείνος ο φίλος, ένα απομεσήμερο που περπατούσαμε στα στενά του κέντρου, ενώ κοίταζε σαν ξελιγωμένος ένα ωραίο κορίτσι που περπατούσε στο απέναντι πεζοδρόμιο με ένα σωρό βιβλία στην αγκαλιά και ένα σουβλάκι στο χέρι.

Είναι φαγητό που μας αρέσει και λαχταράμε, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, αφού κατ’ αρχάς είναι φτηνό. Το «βρόμικο» δίνει πλέον τη θέση του στο «γκουρμέ», το φαγητό του δρόμου φτιάχνεται με φρέσκα υλικά πολύ καλής ποιότητας, ενώ κι εμείς γίναμε πιο απαιτητικοί και μάθαμε να δίνουμε μεγάλη σημασία στη σχέση ποιότητας-τιμής.

Falafellas_gigas_Falafell_Aiolou

Μέρα και νύχτα, στο διάλειμμα από τη δουλειά, πριν ή μετά από το σινεμά ή το μπαρ, η Ελλάδα αναστενάζει ηδονικά μπροστά από φτηνά χοτντογκάδικα, μοντέρνες σουβλακερί, κρεπερί, λαχματζουνάδικα, φαλαφελατζίδικα, τακερίες, καντίνες και παγωτατζίδικα.

Φτιάξαμε τον χάρτη του φαγητού δρόμου σε όλη την Ελλάδα. Από τα τσατάλια της Ομόνοιας, στα bagels της Κοτζιά, τα κεφτεδάκια της Θεσσαλονίκης, τις μπουγάτσες του Ηρακλείου, τα παγωτά της Σύρου τις εκλεπτυσμένες γεύσεις των ταξιδιάρικων καντίνων στα Ιωάννινα και στην Πελοπόννησο. Σταθερές αξίες και εκπλήξεις από την Κρήτη ως τις Σέρρες.

 

Αθήνα

Αριστον, Βουλής 10,  Σύνταγμα, τηλ: 21 0322 7626

Γεύσεις που έχουν δοκιμάσει ξανά και ξανά ο Παλαμάς, ο Ελύτης ο Σεφέρης. Στις προθήκες του Λομποτέση ταψιά με πίτες από όλη την Ελλάδα, γλυκιές και αλμυρές, περιμένουν καθημερινά τους πεινασμένους περαστικούς. Το μαγαζί οφείλει τη φήμη του κυρίως στη θρυλική τυρόπιτα κουρού, τη συνταγή της οποίας έφερε ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη  το 1900 από την Κωνσταντινούπολη. Αν είσαι ξένος στην περιοχή, κάνε μια βόλτα μέχρι την οδό Βουλής και στήσου στην ουρά.

photo: Nikos Katsaros
photo: Nikos Katsaros

Σταυρόπουλος, Γαμβέτα 4, Ομόνοια, τηλ. 210 3847006

Πολίτικο τσουρέκι αλλά και αρμένικο αλμυρό που ταιριάζει πολύ με γλυκιά γραβιέρα, αλμυρόγλυκα τσατάλια πασπαλισμένα με σουσάμι και μαυροκούκι, κίφελ (τσουρεκάκια γεμιστά με σοκολάτα και καρύδια), τυρόπιτες, κουρού, πεϊνιρλί και λαχματζούν που αν δοκιμάσεις μια φορά στον φούρνο του Λάζαρου Σταυρόπουλου είναι σίγουρο ότι θα εθιστείς.

Πεϊνιρλί Ιωνία, Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ: 210-6462854

Αυθεντικό μικρασιάτικο πεϊνιρλί με ζυμάρι που ζυμώνεται καθημερινά και ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Διαλέγεις ανάμεσα σε απλό με κασέρι ή ανθότυρο και φέτα, με ζαμπόν ή μπέικον, ντομάτα, πιπεριά και μανιτάρια, αλλά και με κιμά, σουτζούκι ή παστουρμά. Υπάρχει επίσης νηστίσιμο με λαχανικά, ζυμωτή τυρόπιτα και σπανακόπιτα. Καθημερινά 8πμ-5μμ, το Σάββατο μέχρι τις 3μμ και την Κυριακή κλειστά.

photo: Μόνικα Κρητικού
photo: Μόνικα Κρητικού

Καλίνκα-Μαλίνκα, Σόλωνος 81 & Μαυρομιχάλη, τηλ: 210-3316070

Σπιτικά πιροσκί ζυμώνονται και τηγανίζονται ή ψήνονται στο φούρνο συνεχώς στο μαγαζάκι της ρωσίδας Πωλίνας. Εδώ θα βρεις πιροσκί με μοσχαρίσιο κιμά, πατάτα, μανιτάρια, πράσινο κρεμμυδάκι και αυγό, λουκάνικο, λουκάνικο με τυρί,  λάχανο με καρότο, λάχανο με μανιτάρια. Επίσης, πιροσκί φούρνου με κοτόπουλο και μανιτάρια, μπέικον με τυρί, αλλά και γλυκά πιροσκί με μήλο ή με φρέσκα μούρα, ανθότυρο και σταφίδα, παπαρουνόσπορο ή σοκολάτα.

Loukumami, Kατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι τηλ: 210-3389733

Εδώ θα έρθεις και θα σε πιάσει μια υπογλυκαιμία. Θα σε στηρίξουν αμέσως με ισπανικά τσούρος (μπαστουνάκια), ατομικά ή σε μερίδα, μικρά ή μεγάλα γαλλικά μπενιέ (μπαλάκια ζύμης) γεμιστά με πραλίνα, καραμέλα ή φιστίκι ή απλά πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη και φυσικά με κλασικούς ελληνικούς λουκουμάδες σε χαριτωμένη και πολύ πρακτική χάρτινη συσκευασία. Ολα αυτά μπορείς να τα βουτήξεις σε λιωμένη σοκολάτα ή καραμέλα.

loukom

Piggy-Πόπουλο, Αρχελάου 16, Παγκράτι

Ψητοπωλείο για ουρανίσκους γκουρμέ και απαιτητικούς. Τα πάντα είναι χειροποίητα (γύρος δεν υπάρχει αφού οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούν να ελέγξουν την ποιότητά του όπως κάνουν με όλα τα υπόλοιπα κρέατα που χρησιμοποιούν). Οι πατάτες κόβονται στο χέρι, το καλαμάκι γίνεται από χοιρινό λαιμό μαριναρισμένο και οι πίτες είναι αλάδωτες. Υπάρχουν επίσης πίτες ολικής. αλλά και σουβλάκι για χορτοφάγους με ψητά λαχανικά.

Schweinchen Dick, Ιακχου 9, Γκάζι

Ενα «Γουρουνάκι παχύ», νυχτόβιο και αυθεντικά γερμανικό, εγκαταστάθηκε κοντά στη στάση του μετρό «Κεραμεικός» προσθέτοντας στο κοινό hotdog μια διάσταση gourmet. Σπάνιες μπύρες, πατατοσαλάτες και μια επιλογή από τα καλύτερα γερμανικά λουκάνικα σε τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη πριν ή μετά από ένα live στο Gazarte και στην Τεχνόπολη, καθώς τσιτσιρίζονται στις ψηστιέρες πριν μπουν σε ψωμάκια μαζί με κέτσαπ, μουστάρδα, καραμελωμένα κρεμμύδια, πίκλες και άλλα πολλά. Το Γουρουνάκι είναι κλειστό τις Δευτέρες, ανοίγει αυστηρά 7μμ-2.30πμ και Παρασκευοσάββατα μέχρι τις 7 το πρωί.

schweinchen_dick_loukanika_patates_bira_diskos_Gazi

Σορολόπ, Ανδρέα Μεταξά 17 & Εμμ. Μπενάκη, Εξάρχεια, τηλ: 210 380.1118

Εδώ θα βρεις τσουρέκια με μαστίχα που ζυμώνονται στο χέρι, μικροσκοπικά σου που τα γεμίζεις με ό,τι θέλεις, κρέμες σοκολάτας και παγωτά σε απίθανες γεύσεις, – μπράουνις, τσιζκέικ, καϊμάκι, παρφέ με κάστανο, παγωτό γιαούρτι με ρόδι, κρέμα με στέβια- με κορυφαίο το vintage παγωτό αρμενοβίλ -με παρφέ κρέμα, καραμελωμένα αμύγδαλα και κομματάκια μαρέγκας- σορμπέ με φρέσκα φρούτα αλλά και σορμπέ πικρής σοκολάτας,  γρανίτα με μεταλλικό νερό και δροσιστικά daiquiri.

sorolop9
photo:katrakal

 

Metropolis Sandwich, Βουλής 9-11, Σύνταγμα, τηλ. 210-3222122

Το καινούργιο απόκτημα της πόλης είναι ένα γκουρμέ σαντουιτσάδικο με λαχταριστά ψωμάκια (brios, mini ciabatta,μπακετίνια,γερμανικό ψωμί και καμιά δεκαριά είδη ακόμη) και εκλεκτά υλικά, κυρίως από μικρούς έλληνες παραγωγούς αλλά και αυθεντικά ιταλικά αλλαντικά και τυριά που κόβονται μπροστά σου για να μπουν σε κλειστά και ανοικτά σάντουιτς.

metropolis_sandwitch_carpaccio_roka_truffa_Voulis

 

Leo’s House of Bagels, Αθηνάς 50, πλατεία Κοτζιά

Αρωμα Νέας Υόρκης έφερε στην Αθήνα ο Λίο μαζί με τη αυθεντική συνταγή των μπέιγκελ που ζυμώνει καθημερινά στο εργαστήριό του. Στην οδό Αθηνάς θα τα βρεις φρέσκα και ζεστά, αλλά και κατεψυγμένα για το σπίτι, σε διάφορες γεύσεις, με παπαρουνόσπορο, πολύσπορο, ολικής, με λιαστή ντομάτα, ελιά, κανέλα-σταφίδα, ή σοκολάτα. Από τα αγαπημένα  αυτά με κλασική γέμιση παστράμι ή σολομό, τυρί κρέμα, κάπαρη, κρεμμύδι και χυμό λεμονιού, αλλά και γλυκά με μέλι ή νουτέλα  ακόμη και φυστικοβούτυρο με μαρμελάδα.

Leo's_House_of_Bagels_Athinas

 

Falafellas, Αιόλου 51, Μοναστηράκι

Με το που άνοιξε αυτό το cult μαγαζάκι, μια ουρά άρχισε να δημιουργείται συστηματικά απ’ έξω, στον πεζόδρομο της Αιόλου και πρέπει να περιμένεις υπομονετικά. Αλλά είναι σίγουρο ότι θα ανταμειφθείς. Ρεβίθια, φρέσκα λαχανικά, χούμους και πλιγούρι είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούν εδώ οι δύο νεαροί. Φτιάχνουν φρέσκους τραγανούς ρεβυθοκεφτέδες (δηλαδή φαλάφελ) τυλιγμένους σε μικρή ή μεγάλη αραβική πίτα με ταχίνι, λάχανο, μαρούλι, τηγανητή μελιτζάνα, ντομάτα, αγγουράκι και σος γιαουρτιού. Εναλλακτικά αντί για φαλάφελ μπορείς να πάρεις κεφτεδάκια.

falafellas8
photo: katrakal

 

Falafel House, Αθηνάς 23, Μοναστηράκι, τηλ. 210-3234.183

Στη βιτρίνα του έθινκ φαστ φουντ που άνοιξε πρόσφατα ο σεφ Majed Alomari -δηλαδή ο υπεύθυνος στο Μezza, το λιβανέζικο εστιατόριο του Lagonissi Resort- μια μαγείρισσα βάζει με τέχνη τα φαλάφελ στο καθαρό καυτό λάδι ενώ εσύ παρακολουθείς με τη λιγούρα να χτυπάει κόκκινο την προετοιμασία του φαγητού σου.  Υπέροχη σάλτσα με καπνιστή μελιτζάνα, γιαούρτι ή ταχίνι συνοδεύει τις τυλιχτές ή ανοιχτές πίτες με τους τραγανούς και αφράτους ρεβιθοκεφτέδες και τις σαλάτες.

Falafel_House_Athinas

 

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα, τηλ. 213 0318.060

Είναι ένα από τα πιο κομψά μαγαζάκια της Αθήνας που σου γλυκαίνει την ψυχή με τις νοστιμιές και τη θαλπωρή του. Εδώ θα έρθεις το μεσημέρι για ένα διάλειμμα από τη δουλειά, αλλά και πριν από τη βραδινή έξοδο σε ένα από τα μπαράκια της περιοχής. Θα πιείς ένα τσάι με κανελογαρύφαλλα ή μια κοτόσουπα αν χρειάζεσαι κάτι πιο θρεπτικό και θα φας ένα λαχματζούν στο χέρι. Υπάρχει και χορτοφαγικό σε πιτούλα ολικής.

feyrouz3
photo: Katrakal

 

Taqueria Maya, Πετράκη 10, Σύνταγμα, 211-2167081

Στο καινούργιο μεξικάνικο στέκι του Συντάγματος  θα βρεις τάκος και μπουρίτο, τορτίγιες (πιτούλες από καλαμποκάλευρο) με διάφορες επιλογές για τη γέμιση και δεν θα ξέρεις τι να διαλέξεις. Τα κρέατα είναι από την Κερκίνη, τα αβοκάντο βιολογικά από την Κρήτη (τα πιο νόστιμα του κόσμου) και ό,τι δεν υπάρχει στην Ελλάδα (λίγα πράγματα) εισάγονται από το Μεξικό.

Wok on Fire street food, Πευκών 1, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210-2838.928
Στο καινούργιο απόκτημα της Αθήνας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ηλεκτρικό του Νέου Ηρακλείου και φιλοδοξεί να γίνει το στέκι όσων αγαπούν τις ασιατικές γεύσεις, έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα, την πολύ καλή πρώτη ύλη (φρέσκα λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο, γαρίδες και αστακοουρά) και τις γενναίες ποσότητες. Αν αδειάσεις, δηλαδή, το κινέζικο χάρτινο κουτάκι σε βαθύ πιάτο θα έχεις μπροστά σου ένα βουνό με νουντλς. Οπότε ναι, θα πήγαινα και με το παιδί μου.

IMG_8427

 

Τρώγοντας  στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 

Βραδυφαγείον το Έτση, Νικηφόρου Φωκά 2, τηλ: 2310-222469

Υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνων κοντά στο Λευκό Πύργο. Νόστιμο και “καθαρό”,  το «΄Ετση» ανοίγει από τη μία το μεσημέρι μέχρι δυο και τρεις την άλλη μέρα το πρωί. Εδώ τρως σάντουιτς με σουβλάκι χοιρινό και διάφορες σαλάτες (από μία μέχρι έντεκα τον αριθμό, και αν το τραβάει η όρεξή σου μπορείς να τις γευτείς όλες μαζί), τυροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, φρέσκια ντομάτα, καρότο κ.λπ.

Γιοκ Μπαλίκ, Εθνικής Αμύνης 34, τηλ:2310-240022

«Πσητοπωλείον» με ωραία ιστορία (διαβάστε την εδώ http://www.giokbalik.gr), καλό κρέας, πίτες αραβικές καλοψημένες για σουβλάκια κλπ. Στον «τημοκατάλογω» θα βρεις ένα σωρό σάντουιτς ψητά και μπουριά (τυλιχτά σε μεγάλη αραβική πίτα).

Κρέπα Valentino, Δ. Γούναρη 25, Πλατεία Ναυαρίνου, τηλ.: 2310 284031 

Κρεπερί – ναός για φοιτητές και chocoholics ανεξαρτήτως ηλικίας που φτιάχνει extra large γλυκιές κρέπες, με μια γενναία δόση σοκολάτας.

Valentino_krepa_noutela

 

Μπουγάτσα Γιάννης,  Μητροπόλεως 106, τηλ.: 2310 257375

«Χωρίς μπουγάτσα Γιάννης, προκοπή δεν κάνεις», είναι το σλόγκαν για τις θρυλικές μπουγάτσες, την αλμυρή με κιμά και γιαούρτι και τη γλυκιά με κρέμα ή μερέντα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Ο Γιάννης φτιάχνει επίσης τρυφερά βουτυράτα κρουασάν, πίτσα, σουφλέ και κοτόπιτα αλλά προσοχή στα ωράρια: Ανοίγει  στις 8 το βράδυ μέχρι τις 3 το απόγευμα της επόμενης ημέρας.

bougatsayannis

 

Οδοντογλυφίδα,  Παύλου Μελά 20, τηλ: 2310 224399

Εδώ και δύο χρόνια σερβίρει καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, γύρο, σουβλάκια, μπέργκερ και σάντουιτς ακόμη και σαλάτες σε χωνάκι.

Odontoglyfida_elliniko_burger

 

Πίτσα Σάκης, Λεωφ. Στρατού 26, τηλ. 2310 852141

Ο θεσσαλονικιός βασιλιάς της πίτσας είναι non stop ανοικτός όλο το 24ωρο και φτιάχνει μόνο μία, old time classic, με αφράτη ζύμη και υπέροχη γλυκοπικάντικη σάλτσα, ζαμπόν, κασέρι, πιπεριά και μπέικον, που κόβεται σε τετράγωνα κομματάκια σαν μπουγάτσα. Εξαίρεση γίνεται τις περιόδους της νηστείας οπότε σερβίρεται και μια χορτοφαγική με ελιές, πιπεριά και φρέσκια ντομάτα.

Falafel House,  Αλ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310 238091

Η λατρεία του φαλάφελ έχει επικρατήσει για τα καλά και στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογα με την ένταση της πείνας σου, λοιπόν, διαλέγεις το μέγεθος της πίτας και τη σαλάτα που θα τυλιχτεί μαζί με τους ρεβυθοκεφτέδες, (ταμπουλέ, φατούς, χούμους ή μελιτζανοσαλάτα-μπαμπαγκανούς). Υπάρχουν επίσης λαχματζούν, χυμός μάνγκο, ρόδι και αϊράνι.

falafelhouseskg

 

«Meet The Ball», Ζεύξιδος 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-241141

Αν πεις ότι στη Ζεύξιδος -και συγκεκριμένα εκεί που μέχρι πρότινος ήταν το καφέ- μπαρ «Ζεύξιδος»- βρέχει κεφτέδες δεν θα πέσεις έξω. Τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια της πόλης και σαλάτες από εκλεκτά υλικά τώρα προσφέρονται και σε μπολάκι ή χωνάκι για τσιμπολόγημα στο δρόμο.

Meet_the_Ball_sandwitch

 

Suvlucky, Πλατεία Ιπποδρομίου 22 και Σβώλου, τηλ: 2310-260770,

Εδώ και δέκα χρόνια, σερβίρουν από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι ττα μεσάνυχτα burger, σουτζουκάκια σε μπαγκέτα, σάντουιτς με χοιρινό ή κοτόπουλο σε ψωμάκι ή  αραβική πίτα, σουβλάκια και φρέσκιες σαλάτες.

The Last Slice, Προξένου Κορομηλά 1, τηλ: 2311 242266

Η παντσέτα με μανιτάρια και πιπεριές, η πικάντικη ντιάμπλο και η πλούσια σε τυρί, γκοργκοτζολιάνα είναι τα χιτ του μαγαζιού που διαθέτει επίσης oil-bar (είναι το νέο ιταλικό trend). Σε αυτή την αυθεντική ιταλική γωνιά λοιπόν, αν θέλεις, μπορείς να ραντίσεις το τεράστιο κομμάτι σου -σχεδόν το ¼ μιας κανονικής πίτσας- με ελαιόλαδα που διαφέρουν μεταξύ τους γευστικά.

The Munchies,  Αριστοτέλη Βαλαωρίτου 31, τηλ.: 2310 535373

Μαγαζί κατάλληλο για να καταλαγιάσουν οι λιγούρες (munchies) με ένα τεράστιο σάντουιτς. Περιζήτητο αυτό με το τέλεια ψημένο μπριζολάκι, σπιτική σάλτσα BBQ και σαλάτα καρότο – λάχανο.  Το μαγαζί είναι καθημερινά ανοικτό από τη μία το μεσημέρι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 7 το πρωί.

Vanilla GelateriaΒογάτσικου 12, 2310-225566,

Η πιο πρόσφατη πινέζα στο γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μπήκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Λουίζος Συμεωνίδης –με σπουδές στο Gelato University κοντά στη Μπολόνια- άνοιξε πίσω από τη Μητρόπολη αυτό το σούπερ μοντέρνο παγωτατζίδικο με λαχταριστά παγωτά, αυθεντικά ιταλικά και χειροποίητα. Δεκαοχτώ διαφορετικές γεύσεις,  με κορυφαίες το φιστίκι Αιγίνης, τη βανίλια και τη σοκολάτα spicy,  σερβίρονται καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, σε παραδοσιακό χωνάκι ή κυπελάκι όπως παλιά.

Vanilla_gelateria_

 

Πίτες της Βούλας, Θεσσαλονίκη, Παύλου Μελά 48, τηλ:2310-220023, Σέρρες, Βασιλέως Βασιλείου 23, πλατεία Δήμητρας

Η Βούλα Λαδοπούλου είναι η σερραία μαμά. Δικές της είναι οι συνταγές και οι οδηγίες για να κάνουν πλέον τα παιδιά της, ο  Ηλίας Λαδόπουλος στις Σέρρες που ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και η αδελφή του Μαρία Λαδοπούλου που άνοιξε πριν από ένα χρόνο το δικό της μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Εδώ τα πάντα είναι χειροποίητα, από το ζυμάρι και το φύλλο μέχρι το τελικό προϊόν. Δοκίμασε κοτόπιτες, τυρόπιτες, πίτες με πράσο, σπανάκι, μανιτάρια, μοσχαρίσιο κιμά και τυρί, γλυκιά κολοκύθα, κρέμα, μηλόπιτα, ρυζόπιτα αλλά και κουρού με τυρί, κοτόπουλο ή λουκάνικο και θα με θυμηθείς.

 

Γρήγορο ναι, πρόχειρο όχι στα νησιά

Django Ice Cream, Χίου 19 και Πάρου, Ερμούπολη, Σύρος  τηλ: 22810-82801

Εκτός από τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες, η Σύρος φημίζεται πλέον και για τα εκλεκτά παγωτά της, όπως αυτά που φτιάχνει ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης με φρέσκο συριανό γάλα. Ανέλαβε το παγωτατζίδικο  του πατέρα του, το ονόμασε Django (προς τιμήν του κιθαρίστα Django Reinhartd) και το ανανέωσε ριζικά. Δοκίμασε  παγωτό λουκούμι, φραγκόσυκο με τεκίλα ή σορμπέ σοκολάτα με τσίλι και δεν θα χάσεις. Δικές του χειροποίητες είναι και οι μαρέγκες για το παγωτό πάβλοβα, όπως και όλα τα τόπινγκ (γλυκά του κουταλιού, σιρόπι καραμέλα, αλμυρή καραμέλα, κ.α).

pagoto_Django_Syros

 

Ιορδάνης, Αποκορώνου 24, Χανιά, τηλ. 28210-88855.

Αρκεί να δοκιμάσεις μια φορά αυτή τη μπουγάτσα (με τυρί και κρέμα) στο τσίγκινο πιατάκι με τη χανιώτικη μυζήθρα που λιώνει μέσα σε τραγανό φύλλο, για να σου γίνει εμμονή.  Τη συνταγή την πήρε ο κωνσταντινουπολίτης πεθερός του Ιορδάνη από έναν Τουρκοκρητικό από τον οποίο αγόρασε και το μαγαζί όταν εγκαταστάθηκε στα Χανιά μετά την μικρασιατική καταστροφή και στη συνέχεια τα άφησε στα παιδιά του που συνεχίζουν με ευλάβεια την παράδοση. Σημειώνουμε πως  μπουγάτσα είναι τρόπος ανοίγματος φύλλου με το χέρι και πέταγμα στον αέρα

bougatsa_Iordani_Hania

ΚιρΚορ, Πλατεία Ελ. Βενιζέλου 29 (λιοντάρια) Ηράκλειο, τηλ: 2810-242705 

Φτάνεις χαράματα με το καράβι στο λιμάνι, ανηφορίζεις την λεωφόρο 25ης Αυγούστου και μέχρι να φτάσεις στου ΚιρΚορ, το μαγαζάκι που άνοιξε το 1922 ο αρμένης Γρηγόρης Χοσεπφιάν φέρνοντας την τεχνογνωσία της μπουγάτσας στο Ηράκλειο, μόνο μια ερώτηση σε βασανίζει: Κρέμα ή τυρί; Οπότε καλού κακού παραγγέλνεις μια αλμυρή και μια γλυκιά μπουγάτσα με ζάχαρη και κανέλα και τις απολαμβάνεις εναλλάξ μπροστά στην κρήνη του Μοροζίνη με τα λιονταράκια – σύμβολο της πλατείας και της πόλης

Παγωτό από τη Στέλλα, Πριάνσου 29 (πάροδος Μίνωος), Ηράκλειο , Τηλ: 2810 – 254410

Με αγνό γάλα από τα αιγοπρόβατα της οικογένειας η μαμά Στέλλα άρχισε να φτιάχνει παγωτό εξαιρετικής ποιότητας για τους πελάτες της στη μονάδα αγροτουρισμού που διαθέτει.  Η κόρη της Δέσποινα Χουμεριανού (μοριακή βιολόγος) αποφάσισε να εξελίξει τις οικογενειακές συνταγές με γνώμονα διάφορα διατροφικά κριτήρια. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από εκλεκτά παγωτά με αιγοπρόβειο και βουβαλίσιο γάλα, πραγματική σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και φυσικά μπαχαρικά, ακόμη και παγωτά για ανθρώπους με δυσανεξίες κ.λπ.

Αναζητώντας τις καντίνες

Εκτός από τα μικρομάγαζα, τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση σε Ευρώπη και Αμερική, έβαλε το ποιοτικό φαγητό σε τέσσερις ρόδες . Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Η μόδα εξαπλώνεται και εδώ, αν και τόσο η γραφειοκρατία όσο και ο ανταγωνισμός από μαγαζάτορες, βάζουν πολλά εμπόδια σε όσους το τολμούν. Παρ’όλα αυτά –ειδικά- οι νέοι αγαπούν τα foodtrucks. Αλλες καντίνες είναι κάπου σταθερά παρκαρισμένες, άλλες πάλι μετακινούνται συνεχώς, ενώ σχεδόν όλες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ.  Ωράρια, πρόγραμμα και μενού ανακοινώνονται στις σελίδες τους στο Facebook.

Αθήνα, Food Truck

Είναι η πρώτη καντίνα της Αθήνας που αλλάζει θέση συνεχώς (πηγαίνει και σε νησιά το καλοκαίρι), όπου κι αν βρεθεί όμως δημιουργείται το αδιαχώρητο και οι γκιουζλεμέδες του Γιώργου Γληνού γίνονται ανάρπαστοι. Βιολογικά αρωματικά χόρτα από τον Μαραθώνα, αυγά ελευθέρας βοσκής, βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, κασέρι Μυτιλήνης, παστουρμάδες και σουτζούκια από τον Μιράν, κιμάς λαχματζούν ή σουτζουκάκια και γιαούρτι τυλίγονται σε χειροποίητο φύλλο που φτιάχνεται από ένα συνεταιρισμό ποντίων γυναικών στα Γιαννιτσά. Θα βρεις επίσης χορτοφαγικό γκιουζλεμέ με πατατοσαλάτα και ρεβίθια, βιολογική χορτόσουπα, κρητική ρακή και ζεστή μεξικάνικη σοκολάτα.

IMGP5190

Ιωάννινα,  FooFoo Street Food

Αραγμένη στο Δημοτικό πάρκινγκ δίπλα από το Παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο στα παλιά σφαγεία, η απαστράπτουσα καντίνα-λεωφορείο του Δημήτρη Τσιάνου έφερε ένα νέο πνεύμα στο street food των Ιωαννίνων. Τα πάντα ακόμη και τα ψωμάκια, οι πίτες και οι σάλτσες είναι χειροποίητα και η συσκευασία είναι βιοδιασπώμενη οπότε την κρατάς και την κάνεις λίπασμα για τα λουλούδια σου. Κάθε βράδυ 7μ.μ.-1π.μ. σχηματίζονται ουρές για μια από τις λαχταριστές σούπες της (κάθε είδους ζαρζαβατικό μπαίνει στη μαρμίτα της FooFoo), για ζουμερό FooFoo burger (με 250 γρ. μπιφτέκι, τσενταρ, μπέικον, μαγιονέζα με ψητό σκόρδο, θυμάρι, τσαντέι κρεμμυδιού, ρόκα), κοτόπουλο shawarma με ολόκληρο ρεβίθι και σάλτσα γιαουρτιού, ενώ ετοιμάζονται και κάποια πιάτα vegan.

FooFoo_Food truck_oura_Ioannina

Σπάρτη, Cantina Kouzina

Το foodtruck της Ντίνας Καλογεράκου μετακινείται συνήθως μέσα στα όρια της Πελοποννήσου, η ιδιοκτήτριά του, όμως δεν δίστασε να το φέρει στην Αθήνα για το φεστιβάλ Erotica και πάλι αργότερα για το Plissken. Σε λίγο θα πάρει τα βουνά. Θα ανέβει στον Ταϋγετο (Γεωργίτσι) και στον Πάρνωνα (στη Βαμβακού) για τις γιορτές του τσίπουρου και του καρυδιού. Η Ντίνα φτιάχνει σούπες, hot dog με καραμελωμένο κρεμμύδι και special bbq sauce, ενώ είναι σίγουρο ότι  θα λατρέψεις το mushroom burger της, με μανιτάρια πορτομπέλο, μοτσαρέλα, μαρούλι άισμπεργκ και πέστο τζενοβέζε, ακόμη κι αν δεν είσαι χορτοφάγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...