337
Στο επίσημο διάγγελμά του το είχε κάνει σαφές: «Μόνο η παραίτηση μου μένει» | REUTERS/Alessandro Bianchi

Μένει μέχρι να φύγει ο Ρέντσι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 21:43
Στο επίσημο διάγγελμά του το είχε κάνει σαφές: «Μόνο η παραίτηση μου μένει»
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Μένει μέχρι να φύγει ο Ρέντσι

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 21:43

Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από την ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο κ. Ρέντσι είχε ανακοινώσει από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, λίγα λεπτά αφότου ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, ότι σκοπεύει να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:00 ώρα Ελλάδος. Οπως και, τελικά, συνέβη. Εφτασε χαμογελαστός στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, έξω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί πολίτες με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα, κυρίως υπέρ της παραμονής στη θέση του. Στις φωτογραφίες που φιλοξένησε ο ιταλικός Τύπος, ο κ. Ρέντσι φαίνεται να υπογράφει την κάρτα με την οποία αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε τους Ιταλούς, έχοντας βγάλει τη …γραβάτα του. Στη συνέχεια, πάντως, τη φόρεσε και πάλι ενόψει της συνάντησης με τον πρόεδρο Ματαρέλα.

renzi006

Εκεί, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ματέο Ρέντσι να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις σοβαρές υποθέσεις της κυβέρνησης, μέχρι ο ίδιος να έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τα πολιτικά κόμματα και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πρώτες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, ενώ μέχρι το Σάββατο θα έχουν περάσει από το Προεδρικό Μέγαρο όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων. Ενα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι ο Ματαρέλα να ζητήσει από το κόμμα του Ρέντσι να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο 41χρονος πρωθυπουργός αμφιταλαντεύεται τώρα ανάμεσα σε δύο επιλογές: είτε την πρόταση σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες με τη συναίνεση και στήριξη όλων των κομμάτων, είτε πρόωρες εκλογές. Βέβαια, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της χώρας μοιάζει αντίθετος στην εναλλακτική των εκλογών, επισημαίνοντας πως «τεχνικά είναι ακατανόητο», παρότι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί το «αγκάθι» για τη διεξαγωγή τους, πρόκειται να συζητηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την επίσημη παραίτηση Ρέντσι, θα ξεκινήσουν οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις ώστε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, ωστόσο αρκετές πολιτικές δυνάμεις ζητούν να πραγματοποιηθούν νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...