318
| shutterstock

Λέγεται κισπεπτίνη και είναι η ορμόνη του φιλιού και του σεξ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 14:24

Λέγεται κισπεπτίνη και είναι η ορμόνη του φιλιού και του σεξ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 14:24

Η κισπεπτίνη (kisspeptin από το kiss-φιλί και το peptin-πεπτίνη)  είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών και που αυξάνεται κατά την εφηβεία. Θεωρείται υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την αυξημένη σεξουαλική διάθεση των νέων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιέγης και του Πανεπιστημίου Saarland στην Γερμανία ολοκλήρωσαν μια νέα μελέτη η οποία φωτίζει περισσότερο τον ρόλο της κισπεπτίνης στο σεξ και ειδικότερα το πώς ο εγκέφαλος ελέγχει την σεξουαλική δραστηριότητα. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η κισπεπτίνη ενεργοποιεί μια σύνθετη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν διαφορετικά δίκτυα νευρώνων τα οποία με την σειρά τους ενεργοποιούν τον μηχανισμό της έλξης στο αντίθετο φύλο και γενικότερα καθοδηγούν την σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων.

«Η έρευνα μας προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τα σήματα από το εξωτερικό περιβάλλον και τα μετατρέπει σε συμπεριφορές. Σε πολλά ζώα η σεξουαλική συμπεριφορά ενεργοποιείται παράλληλα με την ωορηξία έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης και κατ’ επέκταση η αναπαραγωγή και συνέχιση του είδους. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για το πώς ο εγκέφαλος συνδέει μεταξύ τους την ωορηξία, την έλξη και το σεξ. Τώρα μάθαμε ότι ένα και μόνο μόριο, η κισπεπτίνη, ελέγχει όλους αυτούς τους μηχανισμούς μέσω διαφορετικών εγκεφαλικών κυκλωμάτων που λειτουργούν παράλληλα μεταξύ τους» αναφέρει ο Ουλριχ Μπομ, καθηγητής Πειραματικής και Κλινικής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Saarland, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τόσο η ήβη, όσο και η γονιμότητα, η ερωτική έλξη και το σεξ ελέγχονται από την κισπεπτίνη. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Medical Xpress τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών σε άτομα με ψυχοσεξουαλικές διαταραχές.

«Δεν έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης για γυναίκες που έχουν πρόβλημα μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας. Τα νέα ευρήματα σχετικά με την κισπεπτίνη αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτυχθούν κάποιες θεραπείες για αυτές τις γυναίκες» δηλώνει η Τζούλι Μπέικερ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...