894
Για τον χρόνο τωνεκλογών, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι «υπέρ του όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα», εκφράζοντας παράλληλα -σε ειρωνικό τόνο- την ελπίδα να μην έχει αλλάξει μέχρι τότε ο αρχηγός της ΝΔ | INTIMEnews

Τσακαλώτος: Αν μας πει η ΝΔ ότι δεν λύνεται το χρέος μπορεί και να ‘χει δίκιο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 14:30
Για τον χρόνο τωνεκλογών, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι «υπέρ του όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα», εκφράζοντας παράλληλα -σε ειρωνικό τόνο- την ελπίδα να μην έχει αλλάξει μέχρι τότε ο αρχηγός της ΝΔ
|INTIMEnews

Τσακαλώτος: Αν μας πει η ΝΔ ότι δεν λύνεται το χρέος μπορεί και να ‘χει δίκιο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 14:30

Παρά την αποφασιστικότητα όλων (Eurogroup, δανειστών) «να τελειώσουν όλα» (με το ελληνικό πρόγραμμα) στις 21 Ιουνίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις την Πέμπτη ότι στο ζήτημα του χρέους εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες κυρίως λόγω γερμανικών ενστάσεων επί του λεγόμενου «γαλλικού μηχανισμού», αλλά και επειδή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ο γερμανός όμολογός του, Ολαφ Σολτς, «είναι νέος» .

Σε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος  («κλείδωμα» επιτοκίων σημαντικού τμήματος του χρέους σε χαμηλά σταθερά) έχουν αποδώσει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Αντίστοιχα τα μεσοπρόθεσμα αφορούν στην εξαγορά (από τον ESM) του ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ, αλλά και την επιμήκυνση στις λήξεις των ομολόγων, ενώ υπάρχει και ο «γαλλικός μηχανισμός» για τη σύνδεση της επιμήκυνσης με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (να μεγαλώνει δηλ. η επιμήκυνση όσο  δεν υπάρχει καλή ανάπτυξη) .

«Η διαφωνία», πρόσθεσε, «είναι ότι οι Γερμανοί θέλουν να είναι υπό όρους η σύνδεση. Αυτό, κατά την άποψή μου και κατά την άποψη των τεσσάρων θεσμών, είναι εναντίον του πνεύματος της απόφασης του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας γερμανός, φινλανδός ή αυστριακός υπουργός Οικονομικών. Αλλά και το ΔΝΤ, συμπλήρωσε, λέει «αν βάλετε όρους εγώ δεν θα το πιάσω», δεν επιθυμεί δηλ. να υπάρχουν όροι.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, «αυτά που θα πάρουμε (για το χρέος), θα μετατρέψουν την Ελλάδα από μία υπερβολικά υπερχρεωμένη -μόνη της- χώρα, διαφορετική από όλες τις άλλες,  σε μία υπερχρεωμένη χώρα με την έννοια , η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, που δανείζονται χαμηλά».

«Αν τότε η Νέα Δημοκρατία πει ότι δεν λύνεται το θέμα του χρέους, ίσως έχει κάποιο δίκιο, να το δεχτώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ωστόσο ότι θα έχει μεγάλη διαφορά να είσαι σαν την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και ότι πρόκειται για μεγάλη υπόθεση.

Για το ΔΝΤ

Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση θέλει να συμμετάσχει εκ νέου το ΔΝΤ στο «ελληνικό ζήτημα», ο υπουργός υπενθύμισε τις αποτυχημένες προβλέψεις του Ταμείου και συμπλήρωσε ότι «το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει να πάρουμε περισσότερα για το χρέος, μπορεί να θεωρήσει ότι δεν παίρνουμε πολλά και να φύγει. Εμείς αυτήν τη στιγμή δεν παίρνουμε θέση». Είπε επίσης ότι «ένας από τους λόγους που είμαι αισιόδοξος, είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα πιο πολύ από ό,τι “καίγονται” οι Ευρωπαίοι. Και αυτή είναι η αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να επιβάλλει παράλογα πράγματα».

Για το κόψιμο των συντάξεων το 2019

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε εξάλλου ανοικτό να ζητηθεί από την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί η (ψηφισμένη) περικοπή των συντάξεων το 2019. «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ’ αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε», είπε για να προσθέσει ότι «ούτε εμείς το ζητήσαμε, ούτε κανένας άλλος» να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου κατά ένα εξάμηνο.

Αλλα και για τα 88 προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης, αναγνώρισε πως υπάρχουν κάποια με τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να καθυστερήσουν, «αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με παράταση του μνημονίου».

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς πώς θα πεισθεί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός απάντησε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να κρίνουν ποιο μπλοκ δυνάμεων μπορεί να διανείμει τα οφέλη σε μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτεραιότητες (σε αντίθεση με τη ΝΔ) την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές συμβάσεις, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους. Ειδικά για την εξαγγελία της ΝΔ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, παρατήρησε πως αυτό ήδη υπάρχει: «Η νεοφιλελεύθερη άποψη λέει “κόψτε όλα τα άλλα επιδόματα και βάλτε τα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα άλλα επιδόματα (π.χ. τέκνων)».

Για το πότε θα στηθούν κάλπες

Όσο για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι  «υπέρ του όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα». «Το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη απασχόληση, μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι το 2017 και το 2018. Ο μόνος φόβος μου είναι μήπως η ΝΔ αλλάξει αρχηγό, που θα ήταν ένας λόγος για να πας νωρίτερα. Αλλά ελπίζω ότι δεν θα τον αλλάξει έως το τέλος», σχολίασε ειρωνικά και στον ίδιο τόνο αναφέρθηκε και στο  αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για πρόωρες εκλογές άμεσα, λέγοντας «πήραμε κάποιο ποτάκι και είπαμε να πούμε κάτι».

Για τους ΑΝΕΛ

Σε ερώτηση για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και το πότε θα τερματιστεί, παραδέχθηκε πως «είναι βαθιές οι ιδεολογικές διαφορές, το δέχονται και οι δύο πλευρές», για να προσθέσει ταυτόχρονα ότι  «η τραγωδία είναι πόσο λίγο έχει αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να αναλύσει πού μπορεί να πάει. Για τις ανακατατάξεις που χρειάζονται, η Ευρώπη είναι πιο μπροστά και αυτό είναι ανησυχητικό για την Ελλάδα».

Και τον Τσίπρα

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί διαφωνιών του με τον Πρωθυπουργό, σχολίασε ότι αυτό «είναι το αγαπημένο σπορ» όλων. «Το έχει διαψεύσει το γραφείο του Αλέξη καμιά 40ριά φορές, το έχω διαψεύσει και εγώ άλλες σαράντα φορές, τι άλλο να κάνει κάποιος σε αυτήν την περίπτωση;» διερωτήθηκε ενώ για τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένα ΜΜΕ, παρατήρησε ότι «αυτό που είναι δυσάρεστο και θυμίζει Λατινική Αμερική, είναι ότι στην πρώτη σελίδα δεν υπάρχει ο διαχωρισμός της είδησης από την άποψη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...