480
«Δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας», είπε ο κ. Βενιζέλος, άποψη την οποία δήλωσε ότι συμμερίζεται και η Ντόρα Μπακογιάννη | Τwitter

Τι σημαίνει το «ναι» Βενιζέλου – Μπακογιάννη στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 13:22
«Δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας», είπε ο κ. Βενιζέλος, άποψη την οποία δήλωσε ότι συμμερίζεται και η Ντόρα Μπακογιάννη
|Τwitter

Τι σημαίνει το «ναι» Βενιζέλου – Μπακογιάννη στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 13:22

«Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα για να κάνουμε αντιπολίτευση».

Με τη φράση αυτή ο Βαγγέλης Βενιζέλος απάντησε θετικά στο ερώτημα για το αν θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή της ΔΗΣΥ που επιφυλάχθηκε επί της αρχής κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (επιφυλάχθηκαν επίσης ΝΔ και Ένωση Κεντρώων, η Χ.Α. καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»).

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, κατά την πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής του κοινοβουλίου «για την παρακολούθηση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα του Ανθρώπου», ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι τάσσεται παγίως υπέρ της (θετικής και για το επίμαχο ζήτημα) νομολογίας του Δικαστηρίου.

«Η προστασία των δικαιωμάτων και ο σεβασμός της νομολογίας πρέπει να είναι η γραμμή μας. Δεν πρέπει να γινόμαστε θύματα κοινωνικής και επικοινωνιακής υποκρισίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και λίγο αργότερα σε συνομιλία του στο Περιστύλιο της Βουλής επιβεβαίωσε θα υπερψηφίσει την επίμαχη διάταξη.

Στην ίδια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής και η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ανοικτά ότι συμμερίζεται την άποψη του κ. Βενιζέλου, σε μία τοποθέτηση που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας που έχει γνωστοποιήσει ότι διαφωνεί και καταψηφίζει τη διάταξη.

Η τοποθέτηση Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που σε δύο διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επιτέθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

Ενόχληση Χ. Τρικούπη και σκληρή απάντηση Βενιζέλου

Απαντώντας στον κ. Κωνσταντινόπουλο αλλά και στις αντιδράσεις που προκάλεσε γενικότερα στη Χαριλάου Τρικούπη η απόφασή του, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται μαθήματα αντιπολιτευτικής συνέπειας.

«Κανείς δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κριτήρια στιγμιαίου τακτικισμού. Όποιος θέλει να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση έχει πολλά αλλά θέματα να επιλέξει», επαναλαμβάνει σε δήλωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καταλήγει με την αιχμηρή επισήμανση ότι «η αυτονομία των πολιτικών χώρων δεν είναι ρητορική δήλωση, αλλά αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από σταθερές και καθαρές θέσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο».

Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη συστολή, τονίζει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε όσους τον επέκριναν για τη διαφοροποίησή του από τη γραμμή της ΔΗΣΥ στο θέμα της αναδοχής.  

Με δεδομένο το «ναι» από Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τις ψήφους του Ποταμιού που από την αρχή έχει δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι παρά τους διαφωνούντες στην ΚΟ και το κατηγορηματικό «όχι» του κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ) η διάταξη θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Οσον αφορά τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ  (Γεωργία Γεννιά, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Θόδωρος Παραστρατίδης και Δημήτρης Βέττας), προτίμησαν να αποφύγουν να πάρουν τον λόγο στις συνεδριάσεις της επιτροπής, ενώ στις τάξεις των ΑΝΕΛ που έχουν δηλώσει εξαρχής ότι τους βρίσκει αντίθετους κάθε μορφή αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, ίσως και να υπάρξει μία διαφοροποίηση – έκπληξη από τον βουλευτή (και ιατρό) Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Η κατ’ αρχήν ψηφοφορία επί των άρθρων στην επιτροπή, θα γίνει σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση, πριν το σχέδιο νόμου εισέλθει προς τελική έγκριση από την Ολομέλεια, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...