525
Στην Τεχεράνη, υποστητρίκτρια του Ροχανί πανηγυρίζει με ένα γαρύφαλλο και το σήμα της νίκης | TIMA via REUTERS

Το Ιράν επέλεξε την εξωστρέφεια του Ροχανί

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2017, 12:16
Στην Τεχεράνη, υποστητρίκτρια του Ροχανί πανηγυρίζει με ένα γαρύφαλλο και το σήμα της νίκης
|TIMA via REUTERS

Το Ιράν επέλεξε την εξωστρέφεια του Ροχανί

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2017, 12:16

Το Ιράν αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Χασάν Ροχανί -και άρα την συνέχεια της εξωστρέφειας- με μία δεύτερη θητεία στην προεδρία. Η νίκη του ιρανού προέδρου είναι θριαμβευτική. Συγκέντρωσε το 57% των ψήφων, δηλαδή σχεδόν 23 εκατ. ψήφους, ενώ ο ανθυποψήφιός του Εμπραχίμ Ραϊσί απέσπασε μόλις 38,5% (15,7 εκατ. ψήφους), με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο.

Ηδη πριν ανακοινωθούν τα τελευταία αποτελέσματα, το κρατικό κανάλι του Ιράν είχε συγχαρεί τον πρόεδρο για τη σίγουρη επανεκλογή του.

Η αναμέτρηση που τις τελευταίες ημέρες είχε δημιουργήσει ένα κλίμα πόλωσης, προσέλκυσε στις κάλπες πάνω από 40 εκατ. πολίτες από τους 56 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του Ιράν, με το ποσοστό της συμμετοχής να ξεπερνά το 70%. Μάλιστα λόγω της αυξημένης προσέλευσης στις κάλπες, η διαδικασία της ψηφοφορίας παρατάθηκε κατά πέντε ώρες, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Και τελικά το κλίμα πόλωσης δεν επιβεβαιώθηκε. Οι πολίτες της χώρας έδωσαν την εντολή στον 69χρονο Ροχανί να συνεχίσει την ενίσχυση των προσωπικών ελευθεριών των πολιτών και το άνοιγμα της ιρανικής οικονομίας σε εξωτερικούς επενδυτές.

Ο συντηρητικός ιερωμένος Ραϊσί, ο οποίος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά, ως αουτσάιντερ, στην προεκλογική κούρσα, κατηγορούσε την κυβέρνηση για την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και τη στασιμότητα της ιρανικής οικονομίας. Ως λύση υποστήριζε την επικέντρωση της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας και όχι στις διεθνείς, διπλωματικές σχέσεις. Κατάφερε να γοητεύσει πολλούς -ιδίως συντηρητικούς και σκληροπυρηνικούς- με την «αντισυστημική» ρητορική του και με το κάλεσμά του για εσωστρέφεια.

2017-05-19T110610Z_1053720449_RC17ABA299A0_RTRMADP_3_IRAN-ELECTION
Ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, την ώρα που συμπληρώνει το ψηφοδέλτιό του, στην Τεχεράνη (President.ir/Handout via REUTERS)

Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, τελικά η προοπτική της κυβέρνησης Ραϊσί τρόμαξε την πλειονότητα των Ιρανών. Ακόμη και πολιτικοί κρατούμενοι, μέσα από τη διαβόητη φυλακή Εβίν, έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Ροχανί με την ψήφο τους! Ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Χοσέιν Μοσάβι που μαζί με τη σύζυγό του, Ζάχρα Ραχναβάρντ που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, προέτρεπε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν -τον αντίπαλό του!- Ροχανί.

2017-05-19T071147Z_626461391_RC1FBA3FB640_RTRMADP_3_IRAN-ELECTION
Ιρανές γυναίκες δείχνουν το μελάνι στα άκρα των δαχτύλων τους, απόδειξη ότι μόλις ψήφισαν, στην πρωτεύουσα της χώρας (TIMA via REUTERS)

«Επικράτησε η ελπίδα έναντι της απομόνωσης», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος και σύμμαχος του Ροχανί, Μοχάμεντ Χαταμί, σε ανάρτησή του στο Instagram.

GettyImages-685372280
Γυναίκες με τις παραδοσιακές μαύρες μαντίλες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, στην πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης (Majid Saeedi/Getty Images/Ideal Image)

Ο Ροχανί τώρα πρέπει να καταφέρει να πείσει, με απτά πλέον δείγματα, τους πολίτες ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά που με κόπο υπογράφηκε το 2015 θα αποδώσει καρπούς και ότι αυτό θα φανεί στην τσέπη τους και στην καθημερινότητά τους. Και, βέβαια, πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις προσωπικές ελευθερίες πολιτών της χώρας, αντιφρονούντων και μη. Οσο μπορεί, γιατί ενώ κατάφερε να κερδίσει -πανηγυρικά, από τον πρώτο γύρωο- εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού, ο έλεγχος της εξουσίας παραμένει στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Και αυτός υποστήριζε τη ρητορική του Ραϊσί.

2017-05-19T204355Z_1695523806_RC12BE353900_RTRMADP_3_IRAN-ELECTION
Μία γυναίκα, μέλος της επιτροπής σε εκλογικό κέντρο ελέγχει ένα έγγραφο λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες (TIMA via REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...