457
Το γεωτρητικό σκάφος έβαλε πλώρη για Λεμεσό | eni.com

To γεωτρύπανο της ΕΝΙ έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 20:15
Το γεωτρητικό σκάφος έβαλε πλώρη για Λεμεσό
|eni.com

To γεωτρύπανο της ΕΝΙ έφυγε από την κυπριακή ΑΟΖ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 20:15

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Eνέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους της ΕΝΙ, Saipem 12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», τονίζοντας ωστόσο πως η Λευκωσία συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Το γεωτρύπανο κατέβαλε την Παρασκευή νέα προσπάθεια να προσεγγίσει τον γεωτρητικό στόχο, αλλά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά απειλή για χρήση βίας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν, θυμίζοντας έντονα το σκηνικό που έστησαν στα Ιμια, όπου ένα τουρκικό πλοίο εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού.

«Ολο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

«Παρόλο που είναι μια αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση στον στόχο Σουπιά, εντούτοις εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

Παπαδόπουλος: Η Τουρκία από τις παράνομες, πέρασε στις πειρατικές ενέργειες

«Η Τουρκία από τις παράνομες ενέργειες έχει περάσει στις πειρατικές ενέργειες», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας, Βίκτορ Παπαδόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοια ενέργεια από την Τουρκία, τόνισε αναφερόμενος στο σημερινό επεισόδιο κατά το οποίο η πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ ανακόπηκε από πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

«Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατικής και η παρεμπόδιση του ενεργειακού της προγράμματος, θίγουν όλη την Ευρώπη», τόνισε ο κύριος Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας από κοινού με το Νίκο Αναστασιάδη θέτουν το ζήτημα  στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Η ιταλική ΕΝΙ είχε δεσμεύσει το γεωτρύπανο πλοίο για έναν μήνα και το σκάφος σύμφωνα με το πρόγραμμα κατευθύνεται για προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο», διευκρίνισε ο κύπριος εκπρόσωπος, υπερτονίζοντας ότι η Λευκωσία «έχει το δίκαιο με το μέρος της και θα συνεχίσει το ενεργειακό της πρόγραμμα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

Αναβάλλεται η γεώτρηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά αυτές τις εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...