1040
| CreativeProtagon

Οι λύσεις θα έλθουν από την Ευρώπη (;)

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 23 Φεβρουαρίου 2018, 19:25

Οι λύσεις θα έλθουν από την Ευρώπη (;)

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 23 Φεβρουαρίου 2018, 19:25

Με τη χώρα να στροβιλίζεται γύρω από την υπόθεση Novartis και την απόφαση της Βουλής για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για δέκα πολιτικά πρόσωπα, ο διεθνής  Τύπος έστρεψε αναπόφευκτα και πάλι την προσοχή του στην Ελλάδα.

Ο απόηχος δεν εξαίρεσε τις Βρυξέλλες. Πόσω μάλλον που ανάμεσα στους πρώην πρωθυπουργούς, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργούς, περιλαμβάνεται και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, στο ευρωπαϊκό κέντρο των αποφάσεων μια ελληνική αποστολή επιχειρούσε να δώσει ένα άλλο στίγμα για τη χώρα, κάνοντας τις πρώτες θεσμικές επαφές της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φοβερό timing θα έλεγε κάποιος. Τελικά, στην Ελλάδα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…

Η 12μελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Ρέτσο, είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (Γίρκι Κατάινεν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Χρήστο Στυλιανίδη, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά), καθώς και τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κάρλο Κοράτσα. Παρουσίασε επίσης τις επιμέρους δράσεις του ΣΕΤΕ σε εκδήλωση των ευρωβουλευτών Ελίζας Βόζενμπεργκ και Μίλτου Κύρκου.

SETE BRUSSELS 1
Η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Ρέτσο, στο κέντρο, έχοντας δεξιά του τον επίτροπο Γίρκι Κατάινεν

Μια πρωτοβουλία εξωστρέφειας, ίσως και αντιπολιτευτική,  αφού πολλά από τα ζητούμενα που παρατέθηκαν συνδέονται με την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Όπως, η ανάγκη για εξορθολογισμό της φορολογίας, για εθνικό χωροταξικό σχέδιο, για ασφάλεια δικαίου, για ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το σχέδιο του Συνδέσμου που θέτει ως στόχο ετήσια έσοδα 20 δισ. ευρώ και 36 εκατ. αφίξεις, εφόσον η χώρα επενδύει 6 δισ. ευρώ ετησίως σε υποδομές.

Οι επιχειρήσεις του ελληνικού τουρισμού δήλωσαν λοιπόν παρουσία στο ευρωπαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων. Αυτό κατ’ αρχάς είναι ένα θετικό βήμα. Όπως και ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας ενός ιδιωτικού φορέα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για να πείσει πέρα από τη δυναμική του τουρισμού και για την αξιοπιστία του. Και όπως εκτιμά ο κ. Ρέτσος, αυτό επετεύχθη. Καθώς η υποδοχή των ευρωπαίων αξιωματούχων «ήταν εξαιρετική», με αναγνώριση της συμβολής του τομέα στην ελληνική οικονομία, ενώ υπήρξε κατανόηση για τα θέματα, ιδιαίτερα αυτό της φορολογίας. Το οποίο όμως είναι κυβερνητική απόφαση.

Στην Ελλάδα η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 25%, ενώ υπολογίζεται ότι απασχολεί το 30% του εργατικού δυναμικού. Παρ’ όλα αυτά, ο τουρισμός εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ακόμα με μια «ευκολία», με τις υπουργικές συναρμοδιότητες και τις σχετικές τους ενέργειες να επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι προτεραιότητα στην ατζέντα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφές ότι ο τουρισμός είναι ένας ζωτικός και ελπιδοφόρος τομέας για την ελληνική οικονομία. Το στοίχημα όμως τώρα είναι μεγαλύτερο: ποια είναι η αντίληψη για τον τουρισμό γενικότερα στην Ευρώπη;  Πόσο πιο αναβαθμισμένος μπορεί να είναι ο ρόλος του; Πώς η Ευρώπη θα αντιληφθεί τη σημασία του γενικότερα, ώστε να προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες θα διαχυθούν και σε εθνικό επίπεδο;

SETE BRUSSELS 2
Tην περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, στο ευρωπαϊκό κέντρο των αποφάσεων η ελληνική αποστολή του ΣΕΤΕ επιχειρούσε να δώσει ένα άλλο στίγμα για τη χώρα, κάνοντας τις πρώτες θεσμικές επαφές της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με 10% ποσοστό στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, 24 εκατ. θέσεις εργασίας και πάνω από 600 εκατ. τουρίστες ετησίως το 2016, ο τομέας θεωρείται ότι αφορά και στηρίζει κυρίως τις χώρες του Νότου. Η κριτική που ασκείται στο εσωτερικό της ΕΕ είναι ότι δεν έχει αρμόδιο Επίτροπο. Ο τουρισμός περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει η συζήτηση για έναν νέο Επίτροπο, αποκλειστικά για τον τουρισμό, στην επόμενη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ειδική γραμμή για τον τομέα στον προϋπολογισμό, μια και τα κονδύλια που τον αφορούν είναι μοιρασμένα. Το αν αυτό θα γίνει πραγματικότητα είναι πολύ πρώιμο να ειπωθεί. Οι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι και αυτή η πρόταση προς το παρόν ακούγεται στο περιθώριο.

Παρ’ όλα αυτά, έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι ο τουρισμός χρήζει μεγαλύτερης προσοχής. Γιατί τελευταία τα θέματα που έχουν ανακύψει έχουν αρχίσει να «χτυπάνε» στην ευρύτερη επικράτεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα τρία βασικά είναι ο υπερτουρισμός, που έρχεται στην κορυφή του διεθνούς διαλόγου, το sharing economy (οικονομία του διαμοιρασμού) και η διευκόλυνση των θεωρήσεων (visa), μια και οι χώρες της Ασίας και δη η Κίνα αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών.

Μια μέρα μετά τις συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ημερίδα – στο πλαίσιο του EU Industry week 2018 – με θέμα: «The European Industry side event on Tourism: Investing in the European Tourism of Tomorrow». Κύρια θέματά της ήταν η ανάγκη για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων του τουρισμού, οι δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και της επιχειρηματικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, της έρευνας και της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα, ως απάντηση στις μελλοντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας.

Για άλλη μια φορά επισημάνθηκε η ανάγκη για Επίτροπο Τουρισμού και η ενίσχυση του ρόλου του τομέα. Κάτι που χρειάζεται χρόνο και ισχυρή πολιτική βούληση για να αλλάξει, καθώς και επιμονή από τα ίδια κράτη – μέλη που έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή και συμμετοχή σε αυτή την οικονομική δραστηριότητα.

Αν και με αργούς ρυθμούς όμως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός αναγνωρίζεται ως «κλειδί» και για την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τόσο την προοπτική εσόδων, όσο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, αλλά και τους πρόσφυγες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 2016, στο πλαίσιο ημερίδας στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κάρλο Κοράτσα και σημερινός εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, είχε επισημάνει ότι στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο συντονισμός και η άντληση χρηματοδότησης για την ενιαία προώθηση της Ευρώπης ως προορισμού, με συμμετοχή και της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτό θα γινόταν με τη δημιουργία ενός περιφερειακού ταμείου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ταξιδιωτική Επιτροπή και το πρώτο βήμα θα ήταν η προώθηση της περιοχής της Μεσογείου, ειδικά στην αγορά της Κίνας.

Το σχέδιο αυτό παραμένει, ως βούληση και το επανέλαβε ο κ. Κοράτσα στην ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Η κατεύθυνση λοιπόν υπάρχει. Δεν μένει παρά να ξεκινήσει η πορεία προς αυτήν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...