780
Ο ιταλός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο κατατοπίζεται πού πρέπει να κατευθυνθεί, όμως κατά τη διαπραγμάτευση άσκησε βέτο... | REUTERS / Yves Herman

Η Ιταλία… μετανάστευσε από τη Σύνοδο για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 22:23
Ο ιταλός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο κατατοπίζεται πού πρέπει να κατευθυνθεί, όμως κατά τη διαπραγμάτευση άσκησε βέτο...
|REUTERS / Yves Herman

Η Ιταλία… μετανάστευσε από τη Σύνοδο για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 22:23

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή συνοχή επιχειρεί η Ιταλία, που το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουνίου στη Σύνοδο των Βρυξελλών άσκησε βέτο και μπλοκάρισε την έκδοση κειμένου συμπερασμάτων για το Μεταναστευτικό.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει επίσης ότι δημιουργείται και ιδιαίτερο πρόβλημα στη Γερμανία.

Το Μεταναστευτικό, κατά την παρούσα φάση της Ευρώπης, περισσότερο από την ίδια ως ήπειρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως οικονομικοπολιτικό διακρατικό εποικοδόμημα, απειλεί –αν βεβαίως πρέπει να απειλεί κάποιον ή κάτι άμεσα- την κυβερνητική συνοχή στη Γερμανία. Η διήμερη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών άρχισε με τους συμμετέχοντες να γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το ειδικό βάρος της. Διότι αυτό ήταν και το μείζον θέμα της συνόδου για τη Μετανάστευση.

Ετσι προσήλθαν με υποσχέσεις να βοηθήσουν την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την (πολιτική) κρίση στην πατρίδα της. Ωστόσο στην πράξη υπήρξαν διαφοροποιήσεις: η Ιταλία χρησιμοποίησε το βέτο της και μπλοκάρισε την υιοθέτηση ενός κειμένου συμπερασμάτων. Κατά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα» – αυτό το κράτος-μέλος είναι η Ιταλία (η Ιταλία της Λέγκας και των 5 Αστεριών).

Κατόπιν αυτής της εξελίξεως,  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν το βράδυ της Πέμπτης. Θα υπάρξει μόνο η τελική, μετά το πέρας της συνόδου, το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουνίου.

Ποιες ήταν οι προσδοκίες της Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως, από νωρίς, είχε καθορίσει με μία φράση το μέγιστον και το ελάχιστον των προσδοκιών της: «Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, ωστόσο χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες. Κυρίως όμως θα συζητήσουμε για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων».

2018-06-28T124135Z_789602438_RC1B6285AAE0_RTRMADP_3_EU-SUMMIT
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με βλέμμα καχύποπτο κατά την άφιξή της στη Σύνοδο (REUTERS / Yves Herman)

Πρέπει να περιμένουμε ακόμη μία ημέρα, ώστε να δούμε πώς τα ευρωπαϊκά σύνορα θα προστατευθούν.

Οι διμερείς συμφωνίες επί τάπητος

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πιστός στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και έτοιμος να «υπερασπιστεί ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ’ εφαρμογήν του Σένγκεν». Ωστόσο οι πληροφορίες από τα Ηλύσια Πεδία ανέλυαν τα παραπάνω με πιο εύληπτο τρόπο: «Η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών, εφόσον το Βερολίνο το ζητήσει».

2018-06-28T150528Z_1498616441_RC13936D1CF0_RTRMADP_3_EU-SUMMIT
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται να πείθεται από τα επιχειρήματα του αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς – ενός από τους «σκληρούς» πολιτικούς της ΕΕ (Stephanie Lecocq / Pool via REUTERS)

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, έστω συνεντευξιαζόμενος, φάνηκε πρόθυμος να συμφωνήσει με το Βερολίνο ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστραφούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Ακόμη και η σκληρή Ουγγαρία του Ορμπαν, που νομοθετεί κινούμενη στον αντίποδα των πολιτικών της Μέρκελ, δήλωσε «ανοικτή» σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία! (Ούγγρος κυβερνητικός είπε ότι «στο περιθώριο της συνόδου η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων» και ότι η Ουγγαρία «είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο»!)

Μα ορισμένοι ήταν αλλού

Οι «άμαθοι» στα ευρωπαϊκά πράγματα Ιταλοί της Λέγκας και των 5 Αστεριών πάντως, διά του πρωθπουργού τους Τζουζέπε Κόντε διατυμπάνισαν το «λογικόν» της πρότασής τους: «Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση», και προειδοποίησαν με άσκηση βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Κατά την πορεία των συζητήσεων η Ιταλία ζήτησε το μοίρασμα των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ ή, έστω, στις γύρω της ευρωπαϊκές χώρες. Επέμενε δε στην άσκηση του βέτο αν δεν γίνονταν δεκτά δύο συγκεκριμένα αιτήματά της (αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία και αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο για την Αφρική).

Δεν έλειψαν και οι γρίφοι

Εντύπωση προκάλεσε η προ συσκέψεως δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η οποία αξίζει να αναφερθεί για το περίεργο ύφος της.

2018-06-28T141347Z_588339058_RC18F07C1630_RTRMADP_3_EU-SUMMIT
Ακόμη και οι γκριμάτσες του Ντόναλντ Τουσκ ήταν αινιγματικές χθες – ίσως φταίει το πηγαδάκι με τον πολύ «σκληρό» Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Στο φόντο, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δεσπόζει, αλλά δείχνει αδιάφορος (REUTERS / Francois Lenoir)

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση» είπε, χωρίς όμως να αναφέρει ποιες είναι. «Αλλά, πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους» κατέληξε.

Οι συζητήσεις της Παρασκευής

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα απασχολούσαν μία σειρά από θέματα για τα οποία απαιτείται ομόνοια και αποφασιστικότητα στους κόλπους της Ενωσης. Τα βασικότερα αφορούν τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και κυρίως με τις ΗΠΑ, τις οικονομικές κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στη Ρωσία, τον ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και, φυσικά, το Brexit.

Προστίθεται η εκκρεμότητα στο Μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...