571
O Kυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στις Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και από εκεί οι πιέσεις που δέχεται για την αποδοχή της συμφωνίας είναι μεγάλες | ΙΝΤΙΜΕnews

Πριν πάει Βερολίνο ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει: Δεν ψηφίζω τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 11:16
O Kυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στις Study Days του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και από εκεί οι πιέσεις που δέχεται για την αποδοχή της συμφωνίας είναι μεγάλες
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πριν πάει Βερολίνο ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει: Δεν ψηφίζω τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 11:16

Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται εκτός συνόρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει λίγο πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το θέμα της ΠΓΔΜ όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της  Frankfurter Allgemeine Zeitung σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της ΝΔ έχει δεσμευθεί ότι ως Πρωθυπουργός θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια, καθώς επίσης η δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος σε ερώτηση για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, ήταν σαφής για τον κ. Μητσοτακη:

«Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση με έμφαση προς όλες τις πλευρές, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, να στηρίξουν αυτή τη συμβιβαστική λύση».

Η FAZ επεκαλείτο πηγές στο Βερολίνο σύμφωνα με τις οποίες «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία για το ονοματολογικό».

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας προχώρησε περαιτέρω και σημείωνε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ.».

Μάλιστα, ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine σχολίασε ότι «σε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη».

Αμεση ήταν αντίδραση του Μαξίμου με κυβερνητικούς κύκλους να καλούν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσει ξεκάθαρα και με παρρησία εάν αληθεύουν όσα αναφέρονται στη FAZ.

Οι ίδιες πηγές από το Μαξίμου υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν διαψεύσει άμεσα τις αποκαλύψεις της FAZ, τότε «επιβεβαιώνει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος, αλλά και τσάμπα μάγκας».

Το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε η επίσημη διάψευση του γερμανικού δημοσιεύματος από την ΝΔ:

Δεν μας εκπλήσσει το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητάει και τα ρέστα από τη Νέα Δημοκρατία για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε. Ούτε το γεγονός ότι χαμογελούσε, ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για “Μακεδόνες” εννοώντας τους συμπατριώτες του. “Μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών που ήδη παράγει τετελεσμένα.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της FAZ, είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη. Εν αντιθέσει με τον Αλ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή.

Παρά τις πιέσεις του Βερολίνου ωστόσο, η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη στάση της, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για απαράδεκτη συμφωνία.

Την Πέμπτη, σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στο Κιλκίς όπου και θα επαναλάβει το όχι του στη συμφωνία

Σε μία άλλη πτυχή της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι και η επισήμανση που συμπεριελήφθη μάλιστα και σε επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς ότι «εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα, που άλλα λέει εντός της χώρας και άλλα εκτός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά πάντα την ίδια ακριβώς γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Στη Νέα Δημοκρατίας επιδιώκουν εξάλλου να μπει ένα οριστικό τέλος στα σενάρια ένταξης στους κόλπους του κόμμματος των αποχωρησαντων από τους ΑΝΕΛ – ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Καμμένος και η Μανταλένα Παπαδοπούλου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...