949
Ο Τσοχατζόπουλος με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 | ΑΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓ.

Oταν ο Ακης ήταν «αθώος»

Ευαγγελία Τσικρίκα 26 Απριλίου 2013, 01:01
Ο Τσοχατζόπουλος με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1995
|ΑΠΕ/ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΓ.

Oταν ο Ακης ήταν «αθώος»

Ευαγγελία Τσικρίκα 26 Απριλίου 2013, 01:01

«Συγχαρητήρια τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλλαν με συνέπεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δικαίωσαν έτσι το πλούσιο έργο, το οποίο τα 5 τελευταία χρόνια έχουμε παράξει, ένα έργο βέλτιστο, νόμιμο, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον…».
Αυτό δήλωνε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στις 14 Ιανουαρίου του 2005, ημέρα που η Εξεταστική που είχε συσταθεί για τα εξοπλιστικά, εξέδιδε το πόρισμά της και αποφαινόταν πως υπάρχουν μεν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τέτοιες ώστε να στηθεί, για τον «Ωραίο Μπρούμελ» του κινήματος, Ειδικό Δικαστήριο. Αυτή βασικά ήταν η θέση της πλειοψηφίας, γιατί το πόρισμα της Χαριλάου Τρικούπη (τότε) ήταν ακόμη ηπιότερο!

Είδα και ξαναείδα τη δήλωση του Άκη σήμερα, περίπου 10 χρόνια μετά… Και τα όσα είπε αλλά και τη σημειολογία που εξέπεμπε η στάση του σώματος και οι εκφράσεις του.

Ο άλλοτε κραταιός πολιτικός “επιτελάρχης” του ελληνικού Πενταγώνου, ο πιο λαοφιλής υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την ημέρα έδειχνε, ναι, ικανοποιημένος, αλλά έχανε και τα λόγια του, τον ειρμό του! Απέφευγε να κοιτάξει στα μάτια τον τηλεοπτικό φακό, όπως ο άνθρωπος που κρύβει σκοτεινά μυστικά και προσπερνά το βλέμμα σου για να μη φανούν τα φαντάσματα που είναι φωλιασμένα μέσα του. Ωστόσο, ακόμη και με αυτή την απλανή ενατένιση στο άπειρο, κατάφερε να εκπέμψει δύο μηνύματα.

Το ένα από αυτά επιχειρεί να το επικοινωνήσει και σήμερα…
Ποιο είναι αυτό; Ότι στο στόχαστρο δεν βρέθηκε ο ίδιος, αλλά συνολικά το ΠΑΣΟΚ! Προσπάθησε, και προσπαθεί να επικοινωνήσει, πως ο χειρισμός του στο θέμα των εξοπλιστικών ήταν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που ελήφθη από το Κ.Υ.Σ.Ε.Α. και επικυρώθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο της εποχής… Έτσι, με αυτό τον τρόπο, βάζει στο κάδρο των ευθυνών συνολικά την κυβέρνηση Σημίτη και τους συντρόφους του υπουργούς.
Όμως, η πραγματικότητα αποτυπώνει ότι στο εδώλιο για να απολογηθεί για για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» στην υπόθεση των TORM1, βρίσκεται ο ίδιος και μόνον… Ότι το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία -που τελεσφόρησε μόλις το 2008, τρία χρόνια δηλαδή μετά το πέρας της Εξεταστικής, με το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης να προβάλει ισχυρά εμπόδια- έφερε στο φως ευρήματα που δείχνουν πως η ρωσική “DRUMILAN” φρόντισε να καταλήξει στον Άκη «μαύρο χρήμα», ύψους περίπου 25 εκατ. δολαρίων.

Το δεύτερο σημείο που με «τσίγκλησε» ήταν αυτό που ευχαριστούσε από βάθος καρδίας τους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ για την υποστήριξη τους στην Εξεταστική!
Ναι, βέβαια. Είναι κανόνας ένα κόμμα να προσπαθεί να «βγάλει λάδι» σύντροφό του, όχι για… ανθρωπιστικούς, αλλά για μικροπολιτικούς λόγους! Αλλά και πάλι, το ύφος του κ. Τσοχατζόπουλου ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας, με έπεισε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμηθώ…
Ομολογώ δεν ήταν εύκολο, έχουν περάσει και 10 χρόνια από την ημέρα που συστάθηκε η Εξεταστική για τα εξοπλιστικά, για να αρχίσει να ξετυλίγεται δικαστικά το κουβάρι της… “μίζας”, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τα πρακτικά της εποχής!
Γιατί είναι άλλο να θυμάσαι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος «μπέρδεψε» με τηλεφωνικούς αριθμούς παρακαλώ (!), τους λογαριασμούς της “DRUMILAN” -μέσω (και) της οποίας γίνονταν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα και με το σημερινό κατηγορητήριο- κι άλλο να ξαναδιαβάζεις λέξη-λέξη τη γραμμή υπεράσπισης βασικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Επιτροπή και να βλέπεις βήμα-βήμα πώς άπλωσαν πάνω του πέπλο προστασίας.
Διάλεξα ένα μικρό απόσπασμα, που νομίζω αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα, από τα πρακτικά της Εξεταστικής, αρχές Γενάρη του 2005.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ (Ν.Δ).: Αυτές οι εταιρείες είναι κάτοχοι λογαριασμού, εφάνη στην αποδεικτική διαδικασία…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ, ( ΠΑΣΟΚ): Και ουδέν πολιτικό πρόσωπο είναι αναμεμιγμένο και θα το δείξει αυτό το μέλλον.
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γιατί βιάζεστε; Σας αναφέρω από την Εξεταστική Επιτροπή, κύριε Λοβέρδο, μια λεπτομέρεια πολλά σημαίνουσα: Όταν πρωτοανακαλύφθηκε ο αριθμός έσπευσε ο κ. Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας, άλλωστε- να πει, για να απαξιώσει το θέμα, ότι αυτό μοιάζει με αριθμό τηλεφώνου.
Ε, δεν είναι αριθμός τηλεφώνου. Είναι λογαριασμός της “DRUMILAN”…
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Δοκιμάσατε να πάρετε τηλέφωνο;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: …ο οποίος ακολουθεί υπόγειες διαδρομές, όπως παραδείγματος χάρη…
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ πήρα τηλέφωνο και βγήκε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: …Είναι ύψους 21 εκατ. δολαρίων. Φθήνιες!
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιους αφορούν αυτά, κ. Πολύδωρα; Πάλι υπόνοιες;
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ρε, πού πήγαν τα λεφτά, αυτό είναι το ερώτημα και άσε τις σοφιστείες!
ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;

Αθάνατο πολιτικό σύστημα!
Σήμερα αποφαίνονται πως «ο Άκης είναι ντροπή»!
Βολικό!
Βλέπετε, ο Άκης σήμερα είναι πολιτικά «νεκρός», ο Βαγγέλης-πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας -ένας «πρώην» του ΠΑΣΟΚ -πρόεδρος δικού του κόμματος, και φυσικά δεν είναι οι μόνοι που τον βάζουν σε πολιτική «καραντίνα»!

Πάω στοίχημα πως κανείς δεν πήρε το μάθημα, το σκοτεινό πρόσωπο της πολιτικής δεν έβαλε ποτέ ούτε ένα στρώμα… make up, για να δείξει έστω και λίγο πιο διαυγές, λιγότερο ανήθικο, πιο φωτεινό, λιγότερο άρρωστο!
Μία ιστορική ευκαιρία έχει το πολιτικό σύστημα για να κάνει την αυτοκάθαρσή του: Να σταματήσει να καλύπτεται πίσω από τον νόμο της ατιμωρησίας, τον κατάπτυστο νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση -που θα ξεκινήσει από τη Βουλή που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές- ομόφωνα να ψηφίσει υπέρ της κατάργησής του! Να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στην παραγραφή των αδικημάτων και, πλέον, οι πολιτικοί να λογοδοτούν ενώπιον του φυσικού δικαστή, όπως ο κάθε απλός πολίτης.
Θα τολμήσουν, άραγε;

Αυτό το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος αποτέλεσε και τη βάση ώστε η νομική ομάδα του Άκη Τσοχατζόπουλου να υποστηρίξει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο και, άρα, ο πελάτης τους είναι αθώος!
Όμως, από το 2011, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών -το οποίο εκδόθηκε όταν αντίστοιχο θέμα είχε θέσει ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης- η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως ακόμη κι αν εξαλειφθεί το αξιόποινο της δωροδοκίας, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι έγκλημα διαρκές και δεν παραγράφεται!

Ο πρώην “Ωραίος Μπρούμελ” του ΠΑΣΟΚ, εμβληματική μορφή της Μεταπολίτευσης και παραλίγο πρωθυπουργός -ας μην το ξεχνάμε- έπαιξε όλα τα χαρτιά του κι έχασε!
Τουλάχιστον στη συνείδηση των πολιτών, έχει χάσει οριστικά!


  • Η Ευαγγελία Τσικρίκα είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια στην τηλεόραση του “Alpha”

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...