190
|

Οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν τι χτύπησε τη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 10:59

Οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν τι χτύπησε τη Μάνδρα

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 10:59

Η καταιγίδα που προκάλεσε τον θάνατο 21 ανθρώπων στη Μάνδρα ήταν μία «σπάνια τροπικού είδους καταιγίδα» που αναπτύχθηκε στα ύδατα της Μεσογείου, γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως μάτι του κυκλώνα, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Τα συστήματα αυτά δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στη στεριά, διαλύονται.

2150v1_20171118-medstorm
Δορυφορική εικόνα για το φαινόμενο που σχηματίστηκε επάνω από το Ιόνιο

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η καταιγίδα Νuma (όπως ονομάστηκε από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου) είχε τόσο τροπικά όσο και υποτροπικά χαρακτηριστικά, ήταν δηλαδή υβριδική και ασυνήθιστη για τα σχετικά ρηχά νερά της Μεσογείου, όπου δεν υπάρχει αρκετή ανοικτή θάλασσα για να δυναμώσουν οι καταιγίδες.

Αν και οι καταιγίδες αυτού του τύπου ονομάζονται συχνά «μεσογειακοί τυφώνες» (medicanes), ελάχιστες είναι οι φορές που αποκτούν την ισχύ ενός πραγματικού τυφώνα, σημειώνει ο μετεωρολόγος Μπομπ Χένσον. Η χαμηλή πίεση, ωστόσο, τους επιτρέπει να αποκτούν τροπικά χαρακτηριστικά, όπως συμμετρική δομή και μικρό πυρήνα θερμού αέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...