1381
O tempora o mores: Aδεια από εξαγγελίες με άμεση ισχύ, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Τσίπρας ανήγγειλε φοροελαφρύνσεις… αλλά από το 2020!

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 13:55
O tempora o mores: Aδεια από εξαγγελίες με άμεση ισχύ, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Τσίπρας ανήγγειλε φοροελαφρύνσεις… αλλά από το 2020!

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 13:55

Μετά τη φορολογική λαίλαπα που έχει γονατίσει πολίτες και επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε από το βήμα της 82ης ΔΕΘ την ελπίδα ότι από το… 2020 θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις! Tόσο σίγουρος είναι για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών που, όπως επανέλαβε για μία ακόμη φορά, θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019!

«Η δημοσιονομική προοπτική που δημιουργείται, μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε σε φορολογικές διορθώσεις από το 2019», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει ότι «το 2020 έχουμε την ελπίδα οτι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις».

Όσον αφορά το υπερπλεόνασμα του τρέχοντος έτους, σημείωσε πως η γενική εικόνα είναι οτι «βρισκόμαστε πάνω από το στόχο» και στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως  η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να μοιράσει μέρισμα στους ασθενέστερους και το 2017 – παραπέμποντας και πάλι στην περίφημη «13η σύνταξη» που ήταν τελικά εφάπαξ επίδομα και κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη β’ αξιολόγηση. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι -παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους πιστωτές η αιφνιδιαστική του κίνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και ανάγκασε έπειτα τον Ευλείδη Τσακαλώτο να τους στέλνει επιστολές μετάνοιας- ήταν σωστή η απόφαση για την παροχή των επιδομάτων προς τις ασθενέστερες ομάδες.

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Geplaatst door Alexis Tsipras op Zondag 10 september 2017

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση και για το περίφημο άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι, είπε, «το άρθρο μου δημιούργησε μεγάλο θόρυβο. Δέχτηκα επιθέσεις, μάλλον κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε τόσους πολλούς… Αυτό που ενδεχομένως να ενόχλησε ήταν μια συγκεκριμένη παράγραφος… Ηταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα». «Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της Δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα τα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τη «βαθιά περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν».

Περί φιλοεπενδυτικής στροφής

Όσο για το φιλοεπιχειρηματικό προφίλ που οικοδομεί τον τελευταίο καιρό -και ειδικά τις ημέρες που προηγήθηκαν της ΔΕΘ- ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβερνήσή του ήταν και είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα, ενώ επιτέθηκε στους επικριτές του περί όψιμης φιλοεπενδυτικής στροφής. «Έρχονται και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 που ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις από το 2009. Πώς έγινε αυτό από μία κυβέρνηση που μισεί τους επενδυτές;», διερωτήθηκε για να συμπληρώσει:

«Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια. Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος. Αυτή είναι μία διαφορά ιδεολογική».

Πάνε τα «θα» και οι υποσχέσεις -Με ριζικά διαφορετικό προφίλ, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τη ΔΕΘ/ ΙΝΤΙΜΕnews
Πάνε τα «θα» και οι υποσχέσεις -Με ριζικά διαφορετικό προφίλ, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τη ΔΕΘ/ ΙΝΤΙΜΕnews
«Εκλογές το φθινόπωρο του 2019»

Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε απαντήσει και στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Εχουμε κουραστεί να απαντάμε στο πότε θα γίνουν εκλογές», ανέφερε  χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι». «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, η χώρα έχει ανάγκη από ανάκτηση της εμπιστοσύνης και γι’ αυτό εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας το φθινόπωρο του 2019», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση.

Όπως και να ‘χει, σημείωσε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, «οι εκλογές -όταν θα γίνουν- θα μας βρουν μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, εν μέσω τρικυμίας».

Για τις διεργασίες της Κεντροαριστεράς

Κληθείς να σχολιάσει τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς ενόψει της διαδικασίας για την ανάδειξη της ηγεσίας του υπό διαμόρφωση φορέα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τον προβληματίζει το γεγονός ότι «τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί σε ένα κόμμα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την ιδεολογική του άποψη». «Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα στη λογική των συγκλίσεων και γι’ αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Χρειάζονται συναινέσεις, όχι συναλλαγές», ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή: «Πριν από τα μνημόνια είχαμε δύο πόλους, την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά, που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Σήμερα υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό που είναι η Δεξιά και η Αριστερά. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίου δεξιού λαϊκισμού, με τις κεντροδεξιές δυνάμεις της παράταξης να συμπιέζονται, και από την άλλη την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κεντροαριστερά, να συζητήσουμε για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης ημέρας», πρόσθεσε για να επισημάνει πως η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πανευρωπαϊκά σε δύσκολο σταυροδρόμι. «Κάνει τον απολογισμό της εκεί που συνεργάστηκε με τη Δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες. Αναρωτιέμαι στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει;» διερωτήθηκε και τόνισε πως επιδίωξή του είναι αυτή η συζήτηση να γίνει «και αν δεν θέλει η ηγεσία των δυνάμεων θα τον κάνουμε τον διάλογο με τους πολίτες του χώρου».

Τείχος προστασίας σε Καμμένο

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τείχος προστασίας για τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο. Οπως είπε, ο ίδιος ο κ. Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκονται στον χώρο της Αριστεράς, αλλά είναι άστοχο, εκτίμησε, να πει κανείς ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά, γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ούτε κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα νιάτα του ούτε ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. «Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων. Διατηρεί τα πιστεύω του και συνεργαζόμαστε άψογα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι εξαιρετική συνεργασία γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής», διαβεβαίωσε για τον κυβερνητικό του εταίρο ο Πρωθυπουργός.

ΕΝΦΙΑ: Από την κατάργηση στο… «υπάρχουν και πιο άδικοι φόροι»

Χαρακτηριστική τέλος, ήταν η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα όταν ερωτήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ. Έχοντας αφήσει στη λήθη του παρελθόντος τις εξαγγελίες περί κατάργησης του φόρου στα ακίνητα, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε στωικά πως υ πάρχουν και πιο άδικοι φόροι. «Η κυβέρνηση», προσπάθησε να εξηγήσει, «πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρου, όχι ως προς το τελικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί και αποτελεί δέσμευση. Είχαμε πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 (σ.σ. άντε πάλι) έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση περίπου 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης στους πολίτες».

Σε  κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από την απάντηση του Πρωθυπουργού είναι ότι πολύ δύσκολα το οικονομικό του επιτελείο θα εγκαταλείψει τη σιγουριά των εσόδων του φόρου στα ακίνητα. «Σε ό,τι αφορά την προοπτική, δεν έχουμε καταλήξει αν καταλληλότερος χώρος κατανομής του δημοσιονομικού χώρου θα είναι στον ΕΝΦΙΑ ή σε άλλους φόρους και πρέπει να καταργηθούν. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία», παρατήρησε και προέβλεψε ότι σιγά – σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. «Ήδη», κατέληξε στη συγκεκριμένη αναφορά του, «κινείται η αγορά ακινήτων με δειλά βήματα. Θα συμβάλει σε αυτό και το πλαίσιο των νέων αντικειμενικών αξιών και αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης».

ΝΔ: «Καμία απάντηση στα πραγματικά ερωτήματα των Ελλήνων»

Σε ανακοίνωσή της για τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει πως δεν μπόρεσε να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση στα πραγματικά ερωτήματα των πολιτών.

«Ειδικά» –όπως αναφέρεται- «για τα 100 δισ. που φόρτωσε στους πολίτες, τους νέους φόρους και τις περικοπές των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τα capital controls, τις ομαδικές απολύσεις, τη γενιά των 360 ευρώ, τη μείωση του αφορολόγητου, τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, τα τεράστια χρέη του Κράτους στους ιδιώτες, την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, την έλλειψη συνθηκών ασφάλειας των πολιτών, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη διαπλοκή, τις συζητήσεις του Υπουργού Άμυνας με ισοβίτη για ναρκωτικά, και τέλος, τις Πανελλήνιες εξετάσεις που θα καταργούσε».

«Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε με το θράσος του ότι είναι αστείο να φοράει το κοστούμι σοβαρού πρωθυπουργού», καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...