Η Repubblica για μια ταινία που ενοχλεί έναν μεγιστάνα πολιτικό / Το BBC για τα παιδαριώδη λάθη μιας ιδιοφυΐας / Το Daily Beast για τα ιδιαίτερα γούστα μιας εξτρεμίστριας / Και το Channel 4…
  • ΒBC

    Σινεμά/ Μια πολιτική όπερα για τον Καβαλιέρε

    «Για μένα κάθε ταινία είναι η ανακάλυψη ενός μυστηρίου. Και στην Ιταλία πολλά μυστήρια συνδέονται στενά με την Εκκλησία, την πολιτική και τη Μαφία. Ενδιαφέρομαι να διηγηθώ αυτούς τους κόσμους».

    Αν λάβει υπόψη του κανείς το «Il Divo», την ταινία του για τον Τζούλιο Αντρεότι, ο τρόπος που διηγείται ο Πάολο Σορεντίνο είναι μοναδικά οπερετικός. Γι’ αυτό τον λόγο και μόνο αξίζει να τον ακούσει κανείς να μιλάει για την νέα του πολιτική όπερα: αυτή που λέγεται «Loro» («Αυτοί») και έχει ως πρωταγωνιστή τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    «Ο κόσμος έχει μια εικόνα για τον Μπερλουσκόνι ως ένα πολύ απλό πρόσωπο.  Αλλά μελετώντας τον καταλαβαίνω ότι είναι πολύ πιο περίπλοκος. Θα ήθελα να προσπαθήσω να περιγράψω αυτόν τον σύνθετο χαρακτήρα. Ενδιαφέρομαι για τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική » λέει στο BBC.

    Καθώς μιλάει, το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει σκηνές από την ταινία του: ένα μεγάλο πάρτι μασκέ γύρω από μια πισίνα, πολλά όμορφα κορίτσια.«Είμαι συνηθισμένος να βλέπω δύναμη παντού: η ταινία δεν αφορά μόνο τον Μπερλουσκόνι. Πρόκειται και για άλλους Ιταλούς, γύρω από τον Μπερλουσκόνι, οι οποίοι προσπάθησαν να αλλάξουν την πορεία της ζωής τους χρησιμοποιώντας τον Μπερλουσκόνι ».

    «Εγινα σκηνοθέτης κατά τύχη» καταλήγει. «Ήμουν σεναριογράφος για άλλους σκηνοθέτες και συνειδητοποίησα ότι οι ταινίες είναι το πιο εύκολο πράγμα για μένα. Αν θέλει κάποιος να γράψει  μουσική πρέπει να γνωρίζει πώς να παίζει κιθάρα ή πιάνο, ενώ μπορεί να κάνει κινηματογράφο χωρίς να μελετήσει τίποτα, απλώς να έχει έναν ποιητικό κόσμο στο μυαλό του. Εάν είσαι σε θέση να μεταφράσεις αυτόν τον ποιητικό κόσμο, μπορείς να κάνεις ταινίες».

    Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, φαίνεται να δικαιώνει την οπτική του Σορεντίνο. «Ακούω περίεργα πράγματα γι’ αυτήν την ταινία. Ελπίζω να μην πρόκειται για πολιτική κακοποίηση σε βάρος μου» δήλωσε σύμφωνα με την Corriere della Sera.

     Φωτό: Ο υπέροχος Τόνι Σερβίλο στον ρόλο του Καβαλιέρε. Πηγή: Corriere della Sera
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Τεχνητή Νοημοσύνη/ Εκπαιδεύοντας μια Ρίτα 5 ετών

    Το κοριτσάκι είναι σε θέση να κάνει τα μαθήματά της με εξαιρετική επιδεξιότητα. Ενοχλητική για μερικούς, μια θεά για τους άλλους. Όμως, το κοριτσάκι, που όλοι την λένε Τεχνητή Νοημοσύνη, εξακολουθεί να πέφτει σε τέτοια σφάλματα που κάνουν τους δασκάλους της να απελπίζονται. Φτάνει να την ρωτήσει κανείς κάτι που δεν ξέρει καλά και τα κάνει θάλασσα. Εντελώς θάλασσα.

    Στα εργαστήρια του  Ερευνητών Τεχνητής Νοημοσύνης του Facebook, σε ένα παλιό κτίριο στο κέντρο του Παρισιού που ήταν κάποτε η έδρα μιας τράπεζας, προσπαθούν να την εκπαιδεύσουν. Πώς; «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε, έτσι ώστε να να μπορούμε να αναπαράγουμε αυτή τη διαδικασία ακόμα και σε μηχανές. Εάν το κατορθώσουμε, θα μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή και ως AI, να μαθαίνει όπως εμείς», λέει ο Μάρκο Μπαρόνι, θεωρητικός της Γλωσσολογίας.

    Ο Μάρκο Μπαρόνι βρέθηκε τυχαία στην αυλή του Γιαν Λε Κουν, διευθυντή των εργαστηρίων του Facebook, και ενός από τους πατέρες της λεγόμενης «μηχανικής μάθησης». Δάσκαλος λοιπόν. Μα πόσο χρόνων είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;, ρωτάει ο δημοσιογράφος της Repubblica. «Θα έλεγα ότι είναι σαν ένα παιδί μεταξύ πέντε και δέκα ετών. Αλλά είναι λάθος να την εξανθρωπίζουμε πολύ. Κάνει ασήμαντα λάθη, αλλά δεν είναι ανθρώπινα λάθη. Εάν μπορούσαμε να έχουμε ένα ψηφιακό μυαλό που θα έκανε τα δικά μας λανθασμένα βήματα, θα ήμασταν ήδη μπροστά ».

    «Η Τεχνητή Νοημοσύνη -συνεχίζει- επηρεάζεται από μερικές σοβαρές ασθένειες. Η μία από αυτές ονομάζεται καταστροφική λήθη. Πρέπει να μάθει τα πάντα από το μηδέν. Είναι σαν να διδάσκουμε σε ένα παιδί το δρόμο για να πάει από το δωμάτιό του στην κουζίνα και εκεί  να ανοίξει το συρτάρι για να πάρει τα μαχαιροπίρουνα. Γίνεται γρήγορα, με υπεράνθρωπη ακρίβεια. Αλλά αν του ζητηθεί να ανοίξει  ένα συρτάρι στο μπάνιο που έχει διαφορετικό χρώμα για να πάρει μια πετσέτα χάνεται».

    «Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς εμείς οι ίδιοι μαθαίνουμε τη γλώσσα», καταλήγει.

    Πάμε από την αρχή λοιπόν: ν και α, να.

     Φωτό: Μην την βλέπετε έτσι, είναι πολύ ανώριμη. Πηγή: Shutterstock
  • The Daily Beast

    Αντιφάσεις Ι/ Η νύφη του ISIS αγαπούσε το πορνό

    Ομιλίες του Άνγουορ Αλ-Ολάκι, του ιεροκήρυκα της Τζιχάντ στην Υεμένη, καθώς και τα τελευταία νέα σχετικά με την κουρδική προέλαση στη Ράκκα. Αλλά και «Πειρατές της Καραϊβικής». Και ταινίες πορνό. «Πες μου τι βλέπεις online να σου πω ποιος είσαι,», είναι ένας παλιός κανόνας των μυστικών υπηρεσιών που ισχύει και για τις νύφες του ΙSIS.

    Ένα δημοσίευμα στο  Daily Beast, αποκαλύπτει το ιστορικό στο σερφάρισμα μιας Βελγίδας που συνδέεται με τον ISIS, συνελήφθη στη Συρία από συριακές κουρδικές δυνάμεις και τώρα κρατείται κοντά στο Κομπάνι. Να πώς περνούσε τον χρόνο της στο Διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ράκκα, η γυναίκα συμβουλεύτηκε μεν περισσότερο ή λιγότερο θρησκευτικό υλικό και άκουσε νασίντ , τα μουσουλμανικά τραγούδια.

    Παράλληλα όμως, κατέβασε ένα terabyte πορνογραφικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο με τίτλο «Απολαύστε την πρώτη φορά», και επισκέφθηκε τακτικά το πορνοσάιτ RedTube. Στις μακριές καλοκαιρινές μέρες κατέβαζε και παρακολουθούσε παράνομα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, καθώς και το τελευταίο σίκουελ της ταινίας οι «Πειρατές της Καραϊβικής» με τον Τζόνι Ντεπ. Και συνομίλησε σε chat με μερικούς υποστηρικτές του ISIS από το Βέλγιο.

    Στη συνέχεια, όταν οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να προχωρούν στη Ράκκα κάτι φαίνεται να άλλαξε στην αναζήτησή  της στο Διαδίκτυο. Στις αρχές Αυγούστου γκούγκλαρε «Τελευταία Νέα για το YPG (οι κουρδικές πολιτοφυλακές που απελευθέρωσαν την Ράκκα)». Και μετά προσπάθησε να καταλάβει πώς θα μπορούσε να γυρίσει στο σπίτι και να αφήσει το ISIS, ενώ στο μεταξύ είχε ψάξει «τι κάνει το YPG στους τρομοκράτες του ISIS».

    Πορνό μπορεί να μην είναι αυτό το τελευταίο. Είναι πάντως σκληρό.

     Φωτό: Θα κόλαζε και τον Μωάμεθ. Πηγή: The Daily Beast
  • Channel 4

    Αντιφάσεις ΙΙ/ Ο νεοναζί ήταν γκέι και Εβραίος

    Αφήνει πίσω του σαράντα χρόνια μίσους. Για να ανακοινώσει, αυτή η εμβληματική φυσιογνωμία των βρετανών νεοναζί, ότι είναι και γκέι και εβραϊκής καταγωγής και ότι γι’ αυτό εγκαταλείπει οριστικά τη νεοναζιστική του δράση. Μάλλον δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερη εκδίκηση από αυτή ούτε οι ομοφυλόφιλοι ούτε οι Εβραίοι.

    Από τους πρωταγωνιστές του νεοναζιστικού κινήματος «Εθνικό Μέτωπο» στη δεκαετία του 1980, ο Κέβιν Γουιλσόου παρέμενε δραστήριος σε ομάδες λευκών ρατσιστών έως τις αρχές αυτού του χρόνου. Αλλά, στο Channel 4 News, εξήγησε για πρώτη φορά γιατί αποκήρυξε δημόσια το κίνημα μιλώντας τόσο για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό όσο και για την εβραϊκή του κληρονομιά. Μίλησε επίσης για τη βία που έχει χρησιμοποιήσει και την αιτία του μίσους του.

    «Ηταν Εβραία, το πατρικό της όνομα ήταν Μπέντζαμιν, έχουμε εβραϊκό αίμα από εκείνη την πλευρά», είπε για τη μητέρα του. Στην αίτηση μέλους για συμμετοχή στο Εθνικό Μέτωπο όμως, έγραψε για το μίσος του για τους «Εβραίους». «Ο όρος “Εβραίοι” είναι η παγκόσμια απρόσωπη μάζα ανθρώπων που δεν μπορείτε να την προσωποποιήσετε. Δεν είναι μεμονωμένα άτομα. Αυτή είναι η γενίκευση που οδηγεί σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους που σκόπιμα δολοφονήθηκαν» λέει σήμερα.

    «Δεν είχα πολλούς φίλους στο σχολείο. Ήθελα να είμαι μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που είχε στόχο και σκέφτηκα ότι εμπλεκόμενος σε κάτι τέτοιο θα έβρισκα συντροφικότητα». Ο Γουιλσόου συνελήφθη για βανδαλισμούς ενός τζαμιού στο Αϊλσμπερυ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 – και τον περασμένο Μάρτιο συνελήφθη για διασπορά μίσους από το Διαδίκτυο.

    Καιρός να ανταποδώσει με λίγη αγάπη.

    Φωτό: Του πήρε καιρό αλλά το κατάλαβε. Πηγή:Channel 4



text
  • Στο μεταξύ για Πάσχα δεν υπάρχει όχι απλώς δωμάτιο, αλλά ούτε εισιτήριο


    20 Απριλίου 2024, 06:43