2186
Πλήθος κόσμου στην πλατεία Τραφάλγκαρ το απόγευμα της Πέμπτης - ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων | REUTERS/Darren Staples

Βρετανός μουσουλμάνος της διπλανής πόρτας αυτός που σκόρπισε τον τρόμο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 00:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2017 13:15
Πλήθος κόσμου στην πλατεία Τραφάλγκαρ το απόγευμα της Πέμπτης - ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων
|REUTERS/Darren Staples

Βρετανός μουσουλμάνος της διπλανής πόρτας αυτός που σκόρπισε τον τρόμο

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 00:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/03/2017 13:15

Ο άνθρωπος που επιτέθηκε κατά περαστικών και αστυνομικών έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 40 ακόμη, ταυτοποιήθηκε από τις βρετανικές αρχές. Πρόκειται για τον Χαλίντ Μασούντ, έναν 52χρονο Βρετανό, που γεννήθηκε στο Κεντ και ζούσε στα δυτικά Μίντλαντς.

Ηταν ένας βρετανός μουσουλμάνος της διπλανής πόρτας, λοιπόν. Είχε μεν καταδικαστεί στο παρελθόν για κάποιες πράξεις βίας αλλά «δεν είχε εμπλακεί σε καμία από τις τρέχουσες αστυνομικές έρευνες», ενώ «δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την πρόθεσή του να διεξάγει τρομοκρατική επίθεση», όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ Ο δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών, λίγα λεπτά μετά την επίθεση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μάλλον αναμενόμενα, τον «σχεδιασμό» της επίθεσης έσπευσε πρόθυμα να αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος –κάτι που συνηθίζει να κάνει όταν πραγματοποιούνται επιθέσεις που προκαλούν τρόμο στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Οι τζιχαντιστές εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στο πρακτορείο τους σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ την ώρα που σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό, αναρτούσαν πανηγυρικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίθεση άφησε πίσω της πάνω από 40 τραυματίες και σκηνές φρίκης. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και δύο Ελληνες.

Ωστόσο αυτήν την πληροφορία αποσαφήνισε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι οι δύο Ελληνες δεν νοσηλεύονται, αλλά αυτοβούλως επισκέφθηκαν εξωτερικά ιατρεία είτε λόγω αμυχών είτε λόγω σοκ.

«Οι δύο Ελληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία για τη βομβιστική ενέργεια του Λονδίνου είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα.

2017-03-23T112352Z_1465275461_LR1ED3N0VND2V_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY
Ντυμένη με μαύρο ταγέρ η Τερέζα Μέι μιλά στο κοινοβούλιο για τη διπλή επίθεση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Μέι στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και αφού οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή, κατά την επίθεση της Τετάρτης τραυματίστηκαν 12 Βρετανοί, τρεις Γάλλοι που ήταν ανήλικες, δύο Ρουμάνοι, τέσσερις Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Πολωνός, ένας Ιρλανδός, ένας Κινέζος, ένας Ιταλός, ένας Αμερικανός και δύο Ελληνες. Οπως ανακοίνωσε  η Μητροπολιτική Αστυνομία, 29 εξ αυτών χρειάστηκαν νοσηλεία ενώ επτά παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Το βράδυ της Πέμπτης ένας άνδρας 75 ετών υπέκυψε στα τραύματά του, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε πέντε (μαζί με τον δράστη), ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Η κυρία Μέι δήλωσε ότι ο δράστης «έδρασε μόνος του», ότι ήταν γεννημένος στη Βρετανία και ότι στο παρελθόν είχε εξετασθεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας MI5. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν απασχολούσε πια τις μυστικές υπηρεσίες και ήταν πλέον «εκτός της εικόνας πληροφοριών» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για πιθανές νέες επιθέσεις».

2017-03-23T104523Z_2108945087_LR1ED3N0TVC1Z_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY
Λουλούδια και μηνύματα αλληλεγγύης στο σημείο της επίθεσης (REUTERS/Neil Hall)

Νωρίτερα, χωρίς να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για «μοναχικό λύκο» ή δράστη με συνεργούς, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά άτομα στο Μπέρμιγχαμ.

Συγκινητικό μήνυμα προς όσους έχουν πληγεί από τη διπλή επίθεση έστειλε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ μέσω της επιστολής της προς τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. «Οι σκέψεις, οι προσευχές και η βαθύτατη συμπόνια μου είναι με όσους έχουν πληγεί από το χθεσινό περιστατικό τρομερής βίας», σημείωσε μέσω Twitter, ενώ το πρωί έγινε γνωστό ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη της για την ίδια ημέρα, Πέμπτη, επίσκεψή της στα νέα γραφεία της Σκότλαντ Γιαρντ.

Από την επίθεση έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και την γέφυρα του Ουέστμινστερ έχασαν την ζωή τους τρία άτομα, ενώ ο και δράστης έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Η επίθεση έγινε στην πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας, πρώτα κατά απλών πολιτών στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ και έπειτα κατά φρουρών ασφαλείας στο ίδιο το κτίριο του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Σκότλαντ Γιαρντ οι νεκροί είναι τέσσερις: ο δράστης, ένας αστυνομικός που μαχαιρώθηκε στο Κοινοβούλιο και δύο πολίτες που χτύπησε με το αυτοκίνητο στη γέφυρα Γουέστμινστερ.

Σύγχυση επικρατεί για την ταυτότητα του δράστη, καθώς αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι πρόκειται για έναν μουσουλμάνο, βρετανό υπήκοο, με καταγωγή από τη Τζαμάικα. Είχε ταυτοποιηθεί ως ο Αμπού Ιζαντίν, ένας άνθρωπος γνωστός για τις ακραίες ισλαμικές θέσεις του. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές.

Ο δράστης δέχεται ιατρική βοήθεια λίγο πριν υποκύψει στα τραύματα του
Ενας άνδρας δέχεται ιατρική βοήθεια

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Sky News μετέδωσε ότι η βρετανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο και συλλήψεις σε σπίτι στην πόλη του Μπέρμιγχαμ. Η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνδέεται με την «τρομοκρατική» επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου. Προφανώς αναζητούνται συνεργοί καθώς εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό του να μην έδρασε ως «μοναχικός λύκος». Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε επτά άτομα στο Μπέρμιγχαμ, ωστόσο τονίστηκε ότι ο τρομοκράτης έδρασε μόνος του.

Flowers are laid at the scene after an attack on Westminster Bridge in London, Britain, March 22, 2017. REUTERS/Hannah McKay
Λίγα άνθη τη νύχτα στο σημείο της επίθεσης (REUTERS/Hannah McKay)

Ο δράστης παρέσυρε και τραυμάτισε μεγάλο αριθμό πεζών οδηγώντας το γκρι Hyundai του στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου. Ακολούθως προσέγγισε τις πύλες του Παλατιού του Γουέστμινστερ, του κτιρίου δηλαδή της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων και μαχαίρωσε έναν φρουρό ασφαλείας, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Εκεί δέχτηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός καθώς πλησίαζε έναν δεύτερο φύλακα κραδαίνοντας το μαχαίρι του.

Ο Τομπίας Ελγουντ, βουλευτής και υφυπουργός Εξωτερικών έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον αστυνομικό που χτυπήθηκε από τον δράση. Δεν κατάφερε να τον σώσει. Ο ίδιος έχει χάσει τον αδερφό του σε τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί...
Ο Τομπίας Ελγουντ, βουλευτής και υφυπουργός αρμόδιος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,  έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον αστυνομικό που χτυπήθηκε από τον δράση. Δεν κατάφερε να τον σώσει. Ο ίδιος έχει χάσει τον αδερφό του σε τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί…
A woman lies injured after an incident on Westminster Bridge in London, March 22, 2017. REUTERS/Toby Melville
Μια γυναίκα ακίνητη και σοβαρά τραυματισμένη κάτω από ένα λεωφορείο στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ (REUTERS/Toby Melville)

Το κτίριο του κοινοβουλίου αποκλείστηκε. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που ήταν στο εσωτερικό του κτιρίου την ώρα των περιστατικών –καθώς η Τετάρτη είναι για τη Βουλή των Κοινοτήτων η «Ωρα του Πρωθυπουργού»– φυγαδεύτηκε μέσα σε μια ασημένια Jaguar και οδηγήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι υπόλοιποι βουλευτές ωστόσο παρέμειναν για ώρα κλειδωμένοι στο κοινοβούλιο καθώς διατάχθηκε αποκλεισμός του –«κανείς δεν βγαίνει, κανείς δεν μπαίνει» ήταν το μήνυμα της αστυνομίας. Ετσι άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες τους από την αίθουσα των συνεδριάσεων.

Στον περίβολο όμως, το σκηνικό ήταν μακάβριο. Νοσοκόμοι έσπευσαν για να περιθάλψουν τους τραυματίες, το αίμα έρεε στο οδόστρωμα και είκοσι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αλλοι δέκα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Τα περιστατικά, έναν χρόνο από τις τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, προκάλεσαν όπως αναμενόταν προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας. Τα κοινοβούλια σε Εδιμβούργο –που επρόκειτο να ανακοινώσει την πρόθεσή του για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2018 ή το 2019- και σε Κάρντιφ διέκοψαν τις εργασίες τους. Η Σκότλαντ Γιαρντ άρχισε να επιβάλει αποκλεισμό σε μια όλο και πιο μεγαλύτερη ακτίνα γύρω από το σημείο των επιθέσεων.

Emergency services respond after an incident on Westminster Bridge in London, Britain March 22, 2017. REUTERS/Eddie Keogh
Αστυνομικοί και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο των επιθέσεων (REUTERS/Eddie Keogh)

Παράλληλα ευρωπαίος αξιωματούχος ασφαλείας είπε στο Associated Press ότι ήδη από χθες, Τρίτη, υπήρξε αυξημένη «συζήτηση» στα δίκτυα των τζιχαντιστών για επίθεση σε απάντηση των νέων απαγορεύσεων και των περιορισμών στις πτήσεις από μουσουλμανικές χώρες. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

An injured person lies on the ground after an incident on Westminster Bridge in London, Britain Britain March 22, 2017. REUTERS/Toby Melville
Ενα φρικτό στιγμιότυπο στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ (REUTERS/Toby Melville)

Το Λονδίνο πάγωσε. Ακόμα και το περίφημο London Eye, η μεγάλη ρόδα παρατήρησης, σταμάτησε τη λειτουργία του αφήνοντας τους επιβαίνοντες στον αέρα για έξι ολόκληρες ώρες! Οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων καθώς οι γραμμές ήταν υπερφορτωμένες, ενώ το μετρό περνούσε χωρίς να σταματά από τον σταθμό του Γουέστμινστερ. Σε μια δραματική ανακοίνωση εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ τηλεφωνικό έδωσε αριθμό έκτακτης ανάγκης καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επικοινωνήσουν αν δουν κάτι ύποπτο. Σε ερώτηση αν θεωρεί το περιστατικό λήξαν, δεν απάντησε. Είπε ότι «στόχος μας είναι να μείνει το Λονδίνο ασφαλές».

 Μέι: «Θα προχωρήσουμε μαζί»

Αναφορά στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στην τρομοκρατική επίθεση έκανε η Τερέζα Μέι στο πρώτο σχόλιό της για το περιστατικό.

«Οι σκέψεις της πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το φρικιαστικό συμβάν, καθώς και στις οικογένειές τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Μέι ενημερωνόταν διαρκώς για τις εξελίξεις και θα παρευρισκόταν στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης θεμάτων ασφαλείας και κρίσεων.

may

«Δεν ήταν τυχαίο το σημείο της επίθεσης. Οι τρομοκράτες επέλεξαν να χτυπήσουν στην καρδιά της πρωτεύουσάς μας. Εκεί όπου ενώνονται άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων και των θρησκειών. Το Γουέστμινστερ πρεσβεύει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου. Για αυτό έγινε στόχος αυτών που απορρίπτουν τις συγκεκριμένες αξίες» τόνισε στις δηλώσεις τις η πρωθυπουργός της Βρετανίας το βράδυ.

«Ξεκαθαρίζω ότι όποια προσπάθεια ενάντια σε αυτές τις αξίες που πρεσβεύει το κοινοβούλιο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», προσέθεσε. «Αύριο το κοινοβούλιο θα λειτουργήσει όπως πάντα, οι Λονδρέζοι και οι επισκέπτες αυτής της πόλης θα μπουν σε τρένα, θα περπατήσουν στους δρόμους, θα συνεχίσουν να ζουν. Θα προχωρήσουμε μαζί. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην τρομοκρατία. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στις φωνές του μίσους να μας χωρίσουν», σημείωσε.

Συνομιλία Τραμπ – Μέι

«Μαθαίνουμε κάποια μεγάλα νέα που σχετίζονται με το Λονδίνο. Μόλις συνέβη», ήταν η πρώτη αντίδραση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια συνομίλησε με την Τερέζα Μέι. «Αδιαμφισβήτητα καταδικάζουμε την επίθεση, που το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί τους» δήλωσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στους «φίλους Βρετανούς και σε όλους τους κατοίκους του Λονδίνου» μετά την επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα.

Παρότι τα κίνητρα πίσω από την επίθεση «δεν είναι ακόμη σαφή, επαναβεβαιώνω ότι η Γερμανία και οι πολίτες της στέκονται σθεναρά και αποφασιστικά στο πλευρό των Βρετανών στον αγώνα εναντίον κάθε μορφής της τρομοκρατίας», σημείωσε η Μέρκελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω της τζιχαντιστικής απειλής στη Γερμανία, ειδικά μετά την επίθεση με ένα φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο, όταν έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες, εμείς οι Γερμανοί αισθανόμαστε ότι συνδεόμαστε βαθιά με τον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ενας τραυματίας στο οδόστρωμα δέχεται βοήθεια
Ενας τραυματίας στο οδόστρωμα δέχεται βοήθεια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε «την αλληλεγγύη του» και την «υποστήριξή του στον βρετανικό λαό» μετά την επίθεση. «Εκφράζουμε εξ ονόματος της Γαλλίας όλη μας την αλληλεγγύη και όλη μας την υποστήριξη στον βρετανικό λαό και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η οποία βρισκόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν διαπράχθηκε» η επίθεση, ανέφερε ο Ολάντ. «Η τρομοκρατία μας αφορά όλους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του γνωρίζει από πρώτο χέρι τι βιώνουν οι Βρετανοί σήμερα και τονίζοντας πως «πρέπει να οργανωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας.

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον γερμανό ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο twitter: «Εκφράζουμε, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Μία απόκοσμη ησυχία βασίλευε στη συνήθως πολύβουη πλατεία, καθώς είχε διακοπεί η κυκλοφορία γύρω από αυτήν και οι εθελοντές μοίραζαν κεριά στο πλήθος.

2017-03-23T180415Z_1145108859_LR1ED3N1E6RFU_RTRMADP_3_BRITAIN-SECURITY-VIGIL
Πλήθος κόσμου, σιωπηλό μπροστά στη νέα τραγωδία… (REUTERS/Darren Staples)

Ομάδα μουσουλμάνων συμμετείχε στην αγρυπνία, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα «Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν».

«Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία… Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας από αυτούς, ο 23χρονος φοιτητής Αλι Ράζα από το Λονδίνο.

Ο Γκάρι Χάναμ, 28 ετών, ζει στο Λονδίνο και ο σύντροφός του είναι αστυνομικός. «Πραγματικά συγκλονίστηκα χθες όταν άκουσα ότι ένας [αστυνομικός] είχε δεχτεί επίθεση και έτσι θεώρησα ότι είναι σωστό να έρθω και να δείξω την αλληλεγγύη μου», ανέφερε.

Η 26χρονη Χέλεν Πάλοτ κρατούσε ένα μπουκέτο με λουλούδια που σκόπευε να το εναποθέσει στην πλατεία. «Εχω πολλούς φίλους και συγγενείς που εργάζονται σε απόσταση πέντε λεπτών από εκεί. Θυμώνω και θλίβομαι και ήθελα να έρθω για να δείξω ότι μπορούμε ακόμη να είμαστε όλοι μαζί εδώ», είπε.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ρουντ και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Προτού λήξει η συγκέντρωση το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...