738
Η πιο δύσκολη μάχη του Αλι | .

Οταν ο Μοχάμεντ Αλι νίκησε τον Σούπερμαν

Η πιο δύσκολη μάχη του Αλι
|.

Οταν ο Μοχάμεντ Αλι νίκησε τον Σούπερμαν

Στις εξέδρες ενός πολύχρωμου σταδίου στριμώχνονται τα θρυλικά «Σκαθάρια» (The Beatles), οι «The Jackson 5» του νεαρού Μάικλ, ο Γούντι Αλεν, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Αντι Γουόρχολ. Λίγο πιο μακριά μπορεί κανείς να διακρίνει τον Τζέρι Γκαρσία των «Grateful Dead» μαζί με τον Τζον Γουέιν. Κάπου εκεί βρίσκεται και ο Μπάτμαν με την μαύρη του στολή. Μέσα στο ρινγκ αυτού του «αλλόκοτου» σκηνικού βρίσκεται ο Μοχάμεντ Αλι. Με υψωμένες τις γροθιές και σφιγμένα τα πόδια προσπαθεί να αποφύγει ένα χτύπημα του Σούπερμαν.

Οχι, δεν πρόκειται για ένα συνονθύλευμα πραγματικών και μη χαρακτήρων στα πλαίσια μίας φανταστικής σκηνής. Η παραπάνω περιγραφή συναντάται στο εξώφυλλο ενός εκ των πλέον παράξενων αλλά και συναρπαστικών βιβλίων κόμικς. Η φωτογραφία του συγκεκριμένου εξωφύλλου τοποθετεί τον -πάλαι ποτέ ονομαζόμενο- Κάσιους Κλέι μπροστά στα μάτια της αφρόκρεμας του πλανήτη να αναμετράται με υπερανθρώπους. Και φυσικά στο τέλος να τους βγάζει νοκ άουτ.

To κόμικ-ειδικό τεύχος 72 σελίδων με τίτλο «Σούπερμαν vs Μοχάμεντ Αλι» κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1978. Η ιδέα της ιστορίας ήταν του Ντένις Ο’ Νιλ και προσαρμόστηκε από τον Νιλ Ανταμς ο οποίος έκανε και τα σχέδια. Οι φιγούρες σχεδιάστηκαν από τον Ντικ Τζιορντάνο ενώ η εικόνα στο φόντο είναι του Τέρι Οστιν.

vice-superman2
Εσείς πόσες διασημότητες μπορείτε να διακρίνετε; (παρακάτω η λίστα)

Το εξώφυλλο του τεύχους έχει και μία ιδιαίτερη ιστορία. Αρχικά ζητήθηκε από τον Τζο Κιούμπερτ να το σχεδιάσει με τον Αμερικανό να δημιουργεί ένα ασπρόμαυρο εξώφυλλο στο οποίo δεν διακρινόταν καμία διασημότητα ανάμεσα στους θεατές. Η εταιρεία DC δεν ενέκρινε το έργο που θεωρήθηκε ιδιαίτερα «σκοτεινό» και «μελαγχολικό».

fozpnv2uecw3zhej6pxl
Το πρώτο εξώφυλλο που «κόπηκε» από την DC

Τότε ανέλαβε δράση ο Νιλ Ανταμς που κράτησε την αρχική ιδέα, εμπλουτίζοντάς την με μία γερή δόση «αστερόσκονης». Το τυπικό κοινό αυτού του ιδιαίτερου αγώνα μποξ είχε αντικατασταθεί από ένα κονβόι διασημοτήτων της εποχής (Εδώ η πλήρης λίστα). Το «υπερβατικό» εξώφυλλο της απόκοσμης φανταστικής ιστορίας ήταν πλέον έτοιμο.

Αρκετές διασημότητες που παρουσιάζονταν στο εξώφυλλο δεν είχαν δώσει την σχετική έγκριση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η φιγούρα τους. Ο Ανταμς λοιπόν θα έπρεπε να ζωγραφίσει και πάλι μερικά πρόσωπα. Αντ’ αυτού προτίμησε να προσθέσει ένα μουστάκι σε όσους προέβαλαν αντιστάσεις. Σαν ένα «στίγμα» των ανθρώπων που αρνήθηκαν να γίνουν φανταστικοί θεατές αυτού του μοναδικού αγώνα.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ Αλι από την πλευρά του, θα ενέκρινε την κυκλοφορία του τεύχους υπό έναν όρο. Κάποια στιγμή, ο «φανταστικός» του εαυτός θα έπρεπε να ανακαλύψει την μυστική ταυτότητα του Σούπερμαν. Αφού λοιπόν ο Σούπερμαν δεν είχε την δυνατότητα να φέρει αντιρρήσεις, ο συγγραφέας έκανε το χατίρι στον Αλι που εξάλλου ήθελε να είναι υπεράνω όλων. Ετσι ακόμα και ο «μυστήριος» Σούπερμαν σε ένα τεύχος κόμικ ήταν ένα εμπόδιο.

superman-ali
Η τελευταία σελίδα του κόμικ

Οσο για την πλοκή της ιστορίας: οι εξωγήινοι έφταναν στη Γη απαιτώντας από τους ανθρώπους να επιλέξουν τον καλύτερό τους πολεμιστή για να παλέψει με τον αντίστοιχο εξωγήινο «πρωταθλητή». Σε περίπτωση που οι άνθρωποι δεν δέχονταν, οι εξωγήινοι θα κατέστρεφαν ολοσχερώς τον πλανήτη μας. Ετσι άρχισε μία διαμάχη ανάμεσα σε Αλι και Σούπερμαν που κατέληγε σε μία μεγάλη μάχη. Σε αυτήν ο Σούπερμαν δέχεται τα απανωτά χτυπήματα του Αλι ενώ κάποια στιγμή ο μποξέρ αρχίζει να λογομαχεί με τον διαιτητή του αγώνα. Τότε ο Σούπερμαν φαίνεται πως δεν μπορεί να σταθεί όρθιος, καταρρέει και ο αγώνας τελειώνει.

Στην συνέχεια ο Μοχάμεντ Αλι μονομάχησε με τον εξωγήινο πρωταθλητή. «Θα πέσει στον τέταρτο γύρο» είπε ο Αλι που ήταν γνωστός για τις προβλέψεις του πριν τους μεγάλους αγώνες. Μετά από μία επική μάχη με τον πανίσχυρο «Hun’Ya», ο Αλι κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα. Και φυσικά το έκανε στον τέταρτο γύρο.

Muhammad_Ali_1966
O Μοχάμεντ Αλι το 1966 (Wikipedia)

Αυτό το τεύχος λοιπόν αποτελεί ένα ιστορικό κειμήλιο. Εκτός από το μοναδικό σχέδιο και την «παρέλαση» διασημοτήτων στο αστραφτερό εξώφυλλο, αυτή η ιστορία δείχνει τον τρόπο που έβλεπαν τον Μοχάμεντ Αλι την περίοδο της δόξας του.

Ισως σε μερικά χρόνια ένας ηλικιωμένος άνδρας σε μία γειτονιά των ΗΠΑ ανοίξει τον πατάρι και βγάλει το σκονισμένο τεύχος για να το δείξει στον μικρό γιο του. Ετσι οι επόμενες γενιές θα μάθουν πως κάποτε έζησε ένας άνδρας που απέφευγε τα χτυπήματα χωρίς καν να σηκώνει τα χέρια του, που λεγόταν πρώτα Κάσιους Κλέι και μετά Μοχάμεντ Αλι. Και που κάποια στιγμή είχε νικήσει τον ίδιο τον Σούπερμαν.

(Tο History Chanel αναζητεί και βρίσκει το συλλεκτικό τεύχος)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...