440
Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε την κυβέρνηση να εισακούσει τις ανησυχίες της για το ζήτημα | ΔΙΣ

Ιερά Σύνοδος: Δεν δεχόμαστε όρο «Μακεδονία» στο νέο όνομα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 14:29
Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε την κυβέρνηση να εισακούσει τις ανησυχίες της για το ζήτημα
|ΔΙΣ

Ιερά Σύνοδος: Δεν δεχόμαστε όρο «Μακεδονία» στο νέο όνομα

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 14:29

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου ‘Μακεδονία’». Με το λιτό αυτό μήνυμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Για τη θέση των ιεραρχών είχε προϊδεάσει με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στην ανακοίνωση σημειώνεται με νόημα πως η Ιερά Σύνοδος αναμένει από την «υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού».

Κατά πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε ανυποχώρητος όσον αφορά στη χρήση της λέξης Μακεδονία, τάχθηκε, όμως,  κατά των συλλαλητηρίων και των λαοσυνάξεων, γιατί όπως φέρεται να είπε, «η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αναφέρονται τα εξής:

Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.

Επιστολή μητροπολίτη Ξάνθης σε Ανθιμο για… πατριωτική στάση

Εν τω μεταξύ με επιστολή του προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο μητροπολίτης Ξάνθης  Παντελεήμων καλεί σε κινητοποίηση των αρχιερέων της Βορείου Ελλάδος τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

«Επειδή η διαπραγμάτευση περί του ονόματος έχει ήδη αρχίσει και θα κορυφωθεί στις 17 Ιανουαρίου, προτείνω την πραγματοποίηση συνάξεως των αρχιερέων της Βορείου Ελλάδος την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης», αναφέρει στην επίστολή του ο Παντελεήμων, ενώ σε άλλο σημείο της τονίζει: «Προτείνουμε ακόμη την έκδοση σχετικού ψηφίσματος υπέρ των εθνικών δικαίων το οποίο θα αναγνωστεί προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας. Η ανωτέρω λατρευτική Σύναξη θα γνωστοποιηθεί στον ευσεβή λαό της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος ο οποίος θα κληθεί διά των σχετικών ανακοινώσεων στον Ιερό Ναό για να συμμετάσχει».

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι οι Ιεράρχες της Βορείου Ελλάδος θα σταθούν «στο ύψος αυτής της κρίσιμης ιστορικής περίστασης, η οποία απαιτεί θάρρος και ευτολμία», γιατί η Ιστορία «θα καταγράψει στις σελίδες της, την πατριωτική στάση μας» και «δεν μπορούμε να λείψουμε από τον ιστορικό αγώνα της πατρίδας μας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...