343
Πολίτες στο Δίστομο στο μνημείο με τον κατάλογο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας | Menelaos Myrillas / SOOC

Τίμησαν το Δίστομο, ασχολήθηκαν με τη Ζωή…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 22:15
Πολίτες στο Δίστομο στο μνημείο με τον κατάλογο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τίμησαν το Δίστομο, ασχολήθηκαν με τη Ζωή…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2017, 22:15

Φόρο τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων της σφαγής του Διστόμου απέτισε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, κατά την επέτειο των 73 ετών από  την μαύρη ημέρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από το Κάσελ της Γερμανίας όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια της έκθεσης Documenta, τόνισε ότι θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος, όπως υπογράμμισε, αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει.

«Οσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο ίδιος και ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ έγιναν μάρτυρες μιας συμβολικής κίνησης, λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης.

Κάτοικοι του Κάσελ υποδέχθηκαν τους δύο προέδρους κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» ενώ αναφερόταν ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα. Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.

Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος είδε «με ιδιαίτερη συγκίνηση» του ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν και συμπλήρωσε: «Μπορεί να βρισκόμαστε στο Κάσελ αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Αλέξης Τσίπας υπογραμμίζει ότι «δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των Ναζί» και δεν ξεχνάμε την Ιστορία. «Τιμούμε την Αντίσταση, προσηλωμένοι στην Ειρήνη και τη συνεργασία των λαών» προσθέτει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «τα θύματα της χιτλερικής σφαγής του Διστόμου» θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας». Και προσθέτει: «Το μήνυμα μας: Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία σε όλη την Ευρώπη».

Επεισόδιο με πρωταγωνίστρια την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Εν τω μεταξύ, ένα πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστές την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον γερμανό πρεσβευτή και τον Μανώλη Γλέζο συνέβη  στο Δίστομο.

Το αριστερό φασιστάκι, η Κωνσταντοπούλου, στάθηκε μπροστά στον Γερμανό πρέσβη και αφού έκανε το σόου της με τις "γερμανικές αποζημιώσεις", του απαγόρευσε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στο Δίστομο γιατί λέει είχε πάνω την γερμανική σημαία. Επικράτησε αμηχανία. Τη λύση έδωσε αυτός που κατέβασε τη σημαία της Γερμανίας το 1941. Ο μπαρουτοκαπνισμένος Μανώλης Γλέζος.Την έσπρωξε (σαν να της έλεγε "κάνε παραπέρα…"), και πήρε από το χέρι τον πρέσβη και τον οδήγησε στο Μνημείο. Δείτε τη σκηνή. Είναι συγκλονιστική και άκρως συμβολική. Respect Μανώλη Γλέζο!

Geplaatst door Δημήτρης Αλικάκος op Zaterdag 10 juni 2017

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς έγραψε στο Twitter ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να εμποδίσει τον πρεσβευτή να καταθέσει στεφάνι στην επίσημη τελετή του δήμου Διστόμου. Ωστόσο, τότε επενέβη ο Μανώλης Γλέζος και πήρε από το χέρι τον γερμανό πρέσβη «για να την παρακάμψει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...