1021
Τα ΜΑΤ στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά την Παρασκευή | Alexandros Michailidis / SOOC

Λιμάνι αγωνίας για πρόσφυγες, πεδίο μάχης για αντιεξουσιαστές και χρυσαυγίτες

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2016, 21:39
Τα ΜΑΤ στη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά την Παρασκευή
|Alexandros Michailidis / SOOC

Λιμάνι αγωνίας για πρόσφυγες, πεδίο μάχης για αντιεξουσιαστές και χρυσαυγίτες

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2016, 21:39

Εάν θα έπρεπε να χαρακτηριστεί με μια λέξη η κατάσταση στον Πειραιά, αυτή θα ήταν «ένταση». Διαρκής και μόνιμη, την ίδια στιγμή που ανθρώπινες ψυχές παραμένουν καθηλωμένες στα μουντά ντοκ.

Νέα προσπάθεια να ενημερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην πύλη Ε2 και να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας εκτός Αττικής, κατέβαλλαν το πρωί της Παρασκευής στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τη βοήθεια μεταφραστών, ζητώντας τους να μαζέψουν τις σκηνές τους από την πύλη Ε2.

Περισσότεροι από 4.600 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί να επιβιβασθούν σε πούλμαν προκειμένου να μετακινηθούν προς τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ανέρχονται σε 4.660 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην Πέτρινη Αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2. Ο στόχος είναι να μεταφερθούν όσοι δεν φύγουν από τον Πειραιά στην πύλη Ε1, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση εν όψει Πάσχα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να μοιράσει φυλλάδιο στους μετανάστες, από τη Δευτέρα: «Φίλοι μετανάστες-πρόσφυγες σας αγαπάμε, εμπιστευθείτε μας και φύγετε από τον Πειραιά».

σασ

fy1

«Σας παρακαλούμε, ακούστε μας και εμπιστευθείτε μας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε, για να βοηθήσετε κι εσείς τους εαυτούς σας, τα παιδιά σας, τις οικογένειές σας», αναφέρεται (με κεφαλαία) στο 32 σελίδων φυλλάδιο που ετοίμασε το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μία προσπάθεια να «χτυπήσει» τους πάσης φύσεως επιτήδειους με τα δικά τους (γραπτά) όπλα. Μεταφρασμένο σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) το κείμενο χρησιμοποιεί ευπροσήγορη έως και συναισθηματική γλώσσα προκειμένου να «αγγίξει» τις καρδιές και να φτάσει στα «αφτιά» των αμετακίνητων προσφύγων-μεταναστών. Εξάλλου, η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα είναι ότι ο Πειραιάς θα αδειάσει έως τις 12 Απριλίου, με την κυβέρνηση προς το παρόν να περιορίζεται στην μετακίνησή τους από πύλη (Ε3) σε… πύλη (Ε1). Ο επιβατικός σταθμός στην Ε3 παραδόθηκε την Παρασκευή στην ακτοπλοΐα. Συνεργεία του ΟΛΠ αλλά ιδιωτικά κατέβαλαν από την Πέμπτη προσπάθειες για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου.

ξξξ

Στο φυλλάδιο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά και δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή σε μετανάστες και πρόσφυγες ότι όσο παραμένουν σε Ειδομένη και Πειραιά απλώς χάνουν χρόνο από την υπαγωγή τους στη μόνη προβλεπόμενη τυπική διαδικασία, που θα τους επιτρέψει το «επόμενο βήμα».

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές παρακλήσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

«-Σας ζητάμε να πάτε (σσ: στα κέντρα φιλοξενίας) και μέρα με τη μέρα θα τα κάνουμε καλύτερα

-Μη χάνετε το κουράγιο σας, είμαστε μαζί σας, σας αγαπάμε…!

-Η περίοδος της φιλοξενίας σας στο λιμάνι μας, γράφει ήδη μία χρυσή σελίδα στην ιστορία του Πειραιά και των κατοίκων του».

fy4

Εξηγείται, τέλος, μέσω του φυλλαδίου ότι το λιμάνι δεν είναι χώρος υποδοχής, από δω και πέρα θα έχει αυξημένη κίνηση και πρέπει να αδειάσει: «Δε γίνεται να μείνετε άλλο εδώ»… «Σας ζητάμε να συνεργαστείτε με το Λιμενικό Σώμα και τους αλληλέγγυους φίλους σας, ώστε να μεταφερθείτε σε κέντρα υποδοχής σε όλη την Ελλάδα», αναφέρεται εμφατικά.

Συμπλοκές στον Πειραιά μεταξύ αντιεξουσιαστών και μελών της Χρυσής Αυγής

Eνταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο του Πειραιά, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών και μέλη της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν αντιμέτωποι. Το περιστατικό έγινε στην πλατεία Κοραή, όπου είχαν οργανωθεί δύο ταυτόχρονες συγκεντρώσεις: από την Χρυσή Αυγή στις 18:00, για διαμαρτυρία για το Προσφυγικό και την κατάσταση στον Πειραιά, και από αντιφασιστικές ομάδες και αλληλέγγυους στις 17:00 προς υποστήριξη των μεταναστών και την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσής τους.

https://www.youtube.com/watch?v=a9kibDWru9Q

Κάποια στιγμή, λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης των αντιφασιστικών οργανώσεων, ομάδες από τις δύο πλευρές βρέθηκαν αντιμέτωπες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προς στιγμή μεγάλη ένταση.

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, επενέβη η αστυνομία, η οποία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα να διασπαστούν οι δυο ομάδες και να μην εξελιχθεί η ένταση σε γενικευμένη σύρραξη ενώ έγιναν και κάποιες προσαγωγές.

Οπως μπορεί κανείς να δει στο βίντεο, ανάμεσα στους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που συμμετέχουν στα επεισόδια βρίσκεται και ο βουλευτής τους κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οπαδός της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε με σιδηρολοστό σε τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού Ε. Στο βίντεο που έδειξε το κανάλι φαίνεται καθαρά η επίθεση στον οπερατέρ και τον δημοσιογράφο του καναλιού.

Με πορεία προς το λιμάνι και υπό την επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αποχώρησαν οι αντιφασιστικές οργανώσεις από το κέντρο του Πειραιά.

Η κορύφωση της έντασης είχε αρχίσει από το πρωί της Τετάρτης, αμέσως μετά την ενημέρωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου προς τους μετανάστες. Τους ζητήθηκε να συνεργαστούν ώστε να μεταφερθούν σε κέντρα συγκέντρωσης από το πρωί της Πέμπτης, κάτι που είχε προκαλέσει την άμεση αντίδρασή τους. Αρχικά, περίπου 30 άνθρωποι κάθισαν στη μέση του δρόμου, σταματώντας ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι πρόσφυγες σε καθιστική διαμαρτυρία. Κάποια στιγμή επιχειρήθηκε η σύλληψη ενός ατόμου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση με μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα, ένας μετανάστης είχε επιχείρησε να πετάξει ένα βρέφος, απειλώντας ότι θα χτυπήσει με το μωρό τους λιμενικούς.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά έρευνα για τη στάση της Αστυνομίας

Στη στάση των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων εστίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση-απάντηση στα επεισόδια.

«Επειδή η στάση των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΜΑΤ και Χρυσής Αυγής, αναμένουμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος και πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου», δήλωσε η ανακοίνωση.

Golden Dawn rally against Islam and refugees in Piraeus on Apr. 8, 2016 /  Συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής κατά "της ισλαμοποίησης της χώρας", στον Πειραιά στις 8 Απριλίου 2016.
Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και άλλα μέλη της ΧΑ στον Πειραιά (Alexandros Michailidis / SOOC)

Πάντως, το κυβερνών κόμμα αποσαφήνισε ποιος ήταν ο πραγματικός υπαίτιος στις «φασιστικές ενέργειες» που σημειώθηκαν υπογραμμίζοντας ότι «τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, όχι μακριά από τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα».

«Οι βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων αποκαλύπτουν, για άλλη μια φορά, το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...