865
Τα γραφεία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα μετά την επίθεση των κουκουλοφόρων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Οργή και καταδίκη για την επίθεση στο «Πρώτο Θέμα»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2016, 16:42
Τα γραφεία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα μετά την επίθεση των κουκουλοφόρων
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Οργή και καταδίκη για την επίθεση στο «Πρώτο Θέμα»

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2016, 16:42

Σε βασικό ζήτημα της ημέρας εξελίχθηκε η επίθεση της ομάδας αναρχικών του Ρουβίκωνα, αφού τα όσα έγιναν το πρωί της Παρασκευής στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του πολιτικού, όσο και του δημοσιογραφικού κόσμου.

Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε καταδίκη των επεισοδίων, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να ξεκαθαρίζει πως δεν συνδέει το θέμα με την κυβερνητική πρακτική. Ωστόσο, εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματός του για τα φαινόμενα βίας και τρομοκράτησης δημοσιογράφων. Θέση πήρε και το Ποτάμι, τονίζοντας πως «οι βαριοπούλες και οι κουκούλες είναι ο μαύρος φασισμός».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε τι συνέβη.

Ηταν λίγο μετά τις 11:00 της Παρασκευής, όταν οκτώ μηχανάκια έφτασαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας. Από τα δίκυκλα κατέβηκαν 16 άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη και κουκούλες και με γρήγορες κινήσεις πέταξαν μπογιές και πέτρες στις τζαμαρίες του κτιρίου όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του «Πρώτου Θέματος». Στη συνέχεια, με βαριοπούλες και άλλα αντικείμενα έσπασαν τζάμια, απείλησαν όσους προσπάθησαν να τους σταματήσουν, ενώ από το μένος τους δεν γλίτωσαν και δύο αυτοκίνητα εργαζομένων που ήταν σταθμευμένα έξω από τις εγκαταστάσεις, στο Μαρούσι. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή λίγο αργότερα και ανέλαβαν την ευθύνη το μεσημέρι, με κείμενό τους στο indymedia.

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα Ρουβίκωνας έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις και στα γραφεία του «Τειρεσία», αλλά και στα εκλογικά κέντρα όπου διεξαγόταν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, έχει καταφέρει και έχει εισβάλλει τόσο σε χώρους της Βουλής, όσο και στα γραφεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στο studio της ΕΡΤ, ενώ ήταν τα δικά της μέλη αυτά τα οποία εισέβαλαν στο Χίλτον, ενώ μέσα στο ξενοδοχείο συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε γνωστό πως συνελήφθησαν δύο άτομα ηλικίας 32 και 37 ετών στην Νέα Φιλαδέλφεια. Οι δύο άνδρες επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, ακινητοποιήθηκαν από την Αστυνομία και προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα που ακολούθησε, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνος μοτοσικλετιστή, κουκούλα τύπου full face, δύο ζευγάρια γάντια, περιλαίμιο και μπουφάν.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της παράνομης βίας κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της απείθειας και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης. Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πώς απαντούν τα κόμματα

Ολα τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του πολιτικού κόσμου, όσο και του δημοσιογραφικού, αφού δεν είναι λίγες οι πλευρές που πήραν θέση, καταδικάζοντας την επίθεση και εντάσσοντάς την στον πόλεμο κατά της ελευθεροτυπίας, που -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά- συνεχίζεται από πολλές πλευρές.

https://www.youtube.com/watch?v=X5PVxmGAM30

«Χωρίς να συνδέουμε το θέμα με την κυβερνητική πρακτική εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί φαινόμενα που πλήττουν την καρδιά της Δημοκρατίας αυξάνονται», τόνισε σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Ποτάμι από την άλλη σχολίασε πως «όσες κόκκινες μπογιές κι αν χυθούν, όσα λόγια κι αν ειπωθούν αυτό δεν αλλάζει». Ποιο αυτό; Πως «οι βαριοπούλες και οι κουκούλες είναι ο μαύρος φασισμός». To ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε σε ένα tweet του Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τέσσερις ώρες να βγάλει σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μόνο το εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του “Πρώτου Θέματος”. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές και μας βρίσκουν αντίθετους».

Αργότερα, βγήκε ανακοίνωση και από την Ολγα Γεροβασίλη, για λογαριασμό της κυβέρνησης. «Επιθέσεις σε ΜΜΕ και στους εργαζόμενους σε αυτά είναι πράξεις απόλυτα καταδικαστέες», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οπως ήταν προφανές, σε facebook και twitter επικράτησε πανικός. Δείτε ενδεικτικά σχόλια από τους έλληνες χρήστες:


Από την πλευρά τους, οι εκδότες του Πρώτου Θέματος απάντησαν με το παρακάτω κείμενο:

«Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δυο χρόνια που γνωστοί-άγνωστοι κουκουλοφόροι έρχονται και τρομοκρατούν συστηματικά 200 εργαζόμενους στο “Πρώτο Θέμα” σπάζοντας τζάμια, πετώντας πέτρες και αφήνοντας πίσω το “στίγμα τους”, ένα τσεκούρι. Πρόκειται για το τσεκούρι που επικρέμεται-πιο έντονα από ποτέ-πάνω από την ενημέρωση τους τελευταίους μήνες και εκδηλώνεται παντοιοτρόπως. Χθες ήταν οι αποφάσεις του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ, εναντίον δημοσιογράφων που “διαφωνούν” με την κυβέρνηση σήμερα ήταν οι κουκουλοφόροι στο “Πρώτο Θέμα”. Οποιος διαφωνεί μαζί τους στοχοποιείται -ενίοτε και εν είδει ηθικής αυτουργίας- από τα πλέον επίσημα χείλη στο βήμα της Βουλής. Για να μην πλατιάζουμε. Ολοι ξέρουν ποιοι κυνηγούν το “Πρώτο Θέμα” με λύσσα, με παρακρατικές μεθόδους. Ποιοι και γιατί δεν αντέχουν την κριτική και στον πανικό τους δοκιμάζουν τα πάντα. Τρομοκρατούν, λοιδορούν, εκβιάζουν, υποκλέπτουν. Ματαίως, εμείς θα συνεχίσουμε να γράφουμε όπως γράφαμε πάντοτε. Αυτό ξέρουμε, το ξέρουμε καλά και τώρα θα το κάνουμε και καλύτερα, μας πεισμώνουν. Το τσεκούρι της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, είναι πάντα πιο δυνατό.

Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ την επίθεση

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι δημοσιογράφοι που διαδήλωσαν χθες μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας κατά της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται και δηλώνουν ότι η ενημέρωση του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα».

Υ.Γ: Η συγκεκριμένη ομάδα κουκουλοφόρων είναι γνωστή σε όλους. Συλλαμβάνονται λοιπόν κάποιοι εξ’ αυτών και επειδή η κυβέρνηση πρόσφατα κατέστησε πλημμέλημα (από κακούργημα) αυτή την «αθώα πράξη» να τρομοκρατείς εργαζόμενους στη δουλειά τους και να σπας ξένη περιουσία, μετά από λίγο αφήνονται ελεύθεροι. Εδώ και ένα χρόνο περίπου μπαινοβγαίνουν για μερικές ώρες στα κρατητήρια και ύστερα από λίγο συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους. Υπάρχει καμία αμφιβολία για ποιον δουλεύουν τα παιδιά;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...