205
Αρμόδιοι του κονγκολέζικου υπουργείου Υγείας παραλαμβάνουν στην Κινσάσα πειραματικά εμβόλια του Εμπολα που απέστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας | REUTERS/Kenny Katombe

Ανησυχία από την επανεμφάνιση του ιού Εμπολα στο Κονγκό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 14:51
Αρμόδιοι του κονγκολέζικου υπουργείου Υγείας παραλαμβάνουν στην Κινσάσα πειραματικά εμβόλια του Εμπολα που απέστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
|REUTERS/Kenny Katombe

Ανησυχία από την επανεμφάνιση του ιού Εμπολα στο Κονγκό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 14:51

Πολύ ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χώρα της κεντρικής ζώνης της Αφρικής, αναφορικά με τον ιό Εμπολα, βάσει του απολογισμού που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από τον αιμορραγικό πυρετό έχουν ήδη πεθάνει 25 Κονγκολέζοι από ένα σύνολο 45 ασθενησάντων (επιβεβαιωμένα είναι τα 13 κρούσματα).

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της επιδημίας είναι «πολύ υψηλός» στο Κονγκό και «υψηλός» σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή στις όμορες χώρες.

Η πρόσφατη επιδημία αιμορραγικού πυρετού ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου σε μια αγροτική ζώνη στη βορειοδυτική Λ.Δ. του Κονγκό και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Μπαντάκα, μια πόλη περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κονγκό και η οποία συνδέεται με την Κινσάσα με ποταμόπλοια.

Πειραματικό το εμβόλιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέστειλε στο Κονγκό 4.000 εμβόλια Εμπολα – σημειωτέον ότι το εμβόλιο δεν έλαβε ακόμη άδεια κυκλοφορίας, ωστόσο απεδείχθη αποτελεσματικό σε δοκιμές που έγιναν σε κράτη της δυτικής Αφρικής κατά τη μεγαλύτερη επιδημία του ιού Εμπολα που έχει ξεσπάσει μέχρι στιγμής (την περίοδο 2014 – 2016). Οι κονγκολέζοι αξιωματούχοι της Υγείας ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο αυτό για να περιορίσουν τη νέα επιδημία. Ο ΠΟΥ έστειλε επίσης στην Κινσάσα 300 σάκους για την ασφαλή ταφή των θανόντων από τον αιμορραγικό πυρετό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...