409
Ο θόλος ξεπροβάλλει κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά του δάσους | Snøhetta

«Ουράνιο θέατρο» – ένα πλανητικό σύστημα στην καρδιά του δάσους

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 11:50
Ο θόλος ξεπροβάλλει κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά του δάσους
|Snøhetta

«Ουράνιο θέατρο» – ένα πλανητικό σύστημα στην καρδιά του δάσους

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 11:50

Σε απόσταση περίπου 75 χλμ. από το Οσλο βρίσκεται το δάσος Harestua στην καρδιά του οποίου δημιουργείται ένα περίεργο όσο και εντυπωσιακό στην όψη κτίσμα. Μοιάζει με φωτεινό πλανήτη που έχει «φωλιάσει» μέσα στο δάσος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν θόλο σχεδιασμένο από τη βραβευμένη αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta. Ο θόλος αυτός δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επαναστατικού σχεδιασμού αστεροσκοπείο, που θα λειτουργεί και ως πλανητάριο, το οποίο κάποιοι έσπευσαν ήδη να χαρακτηρίσουν «ουράνιο θέατρο».

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα quartz, ο θόλος θα καλύπτεται εξωτερικά από γρασίδι, άγρια χόρτα και θάμνους από διάφορα είδη μούρων. Η κατασκευή του αστεροσκοπείου, συνολικής έκτασης 1.500 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και θα είναι το μεγαλύτερο της βόρειας Ευρώπης. Στο σημείο που κατασκευάζεται το νέο αστεροσκοπείο βρισκόταν προηγουμένως μια εγκατάσταση που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός για να παρακολουθεί τους σοβιετικούς δορυφόρους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ενα βίντεο για το νέο αστεροσκοπείο στη Νορβηγία

Για να εμπνευστούν, οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν την κατασκευή του αστεροσκοπείου, έκαναν μαθήματα Αστρονομίας και εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική του Γαλαξία. «Μάθαμε για το ηλιακό ανάλημμα, το διάγραμμα που δείχνει πού βρίσκεται ο Ηλιος κάθε χρονική στιγμή. Εντυπωσιαστήκαμε και εμπνευστήκαμε από την αστεία όψη των δορυφόρων του Αρη» δηλώνει ο Ινγκερμπγιοργκ Σάακρε, μέλος της ομάδας των αρχιτεκτόνων που έχουν αναλάβει το πρότζεκτ. Για του λόγου το αληθές, κάποιοι από τους χώρους του αστεροσκοπείου έχουν τη μορφή των δύο δορυφόρων του Αρη, του Φόβου και του Δείμου.

Ετσι θα είναι το εσωτερικό του θόλου όταν η κατασκευή του ολοκληρωθεί (φωτό: Snøhetta)
Ετσι θα είναι το εσωτερικό του θόλου όταν η κατασκευή του ολοκληρωθεί (φωτό: Snøhetta)

Γύρω από το αστεροσκοπείο θα δημιουργηθούν μικρές και μεγάλες καμπίνες με ημισφαιρικό σχήμα στις οποίες θα μπορούν οι επισκέπτες του αστεροσκοπείου να παρατηρούν το ουρανό και το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας. «Οι καμπίνες αυτές θα μπορούν αναλόγως της περίστασης να ανασηκώνονται από το έδαφος, να στέκονται πάνω σε αυτό ή ακόμη και να βυθίζονται κάτω από το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήσαμε ένα πλανητικό σύστημα» αναφέρει ο Σάακρε.

Η Snøhetta θα συνεργαστεί με μια τοπική εταιρεία ξυλείας για την κατασκευή αυτών των καμπινών αλλά και των επίπλων που θα υπάρχουν μέσα σε αυτές ώστε να ενσωματώνονται αρμονικά μέσα στο περιβάλλον όπου βρίσκονται. Σε αυτές τις καμπίνες θα μπορεί όποιος θέλει να διανυκτερεύσει.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στους χώρους του πλανηταρίου οι οποίοι θα απευθύνονται σε παιδιά, ώστε να μοιάζουν όσο το δυνατόν πιο… ονειρικοί και να τα εντυπωσιάζουν.