485
Οι επιστήμονες προσπαθούν να... ξεγελάσουν τον ιό του κοινού κρυολογήματος όταν αυτός έχει πλέον εισέλθει στον οργανισμό μας ώστε να μην καταφέρει τελικά να δράσει | shutterstock

Με μοριακό… τρικ προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον ιό του κρυολογήματος

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 13:04
Οι επιστήμονες προσπαθούν να... ξεγελάσουν τον ιό του κοινού κρυολογήματος όταν αυτός έχει πλέον εισέλθει στον οργανισμό μας ώστε να μην καταφέρει τελικά να δράσει
|shutterstock

Με μοριακό… τρικ προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον ιό του κρυολογήματος

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 13:04

Πρόκειται για ένα αίνιγμα που προβληματίζει τους γιατρούς από την αρχαιότητα και που δυστυχώς ούτε η τρομερή εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού τους δύο τελευταίους αιώνες ούτε η μεγάλη πρόοδος στην ιατρική των τελευταίων δεκαετιών οδήγησε στην απάντηση. Όμως ερευνητές στην Βρετανία υποστηρίζουν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του κοινού κρυολογήματος για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο τρόποι για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του (βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, πυρετός). Πρόκειται για την πιο συχνή μεταδοτική νόσο στον άνθρωπο και αν και έχουν εντοπιστεί περίπου 200 ιοί που προκαλούν κρυολόγημα έχει διαπιστωθεί ότι σε ποσοστό 30%-80% το κρυολόγημα οφείλεται σε ένα τύπο RNA ιού που είναι ευρύτερα γνωστός ως «ρινοϊός».

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ασθένειας είτε μέσω εμβολιασμών ή φαρμάκων δεν έχουν επιφέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα επειδή ο ρινοϊός εμφανίζεται με πολλές μορφές και μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα γεγονός που τον καθιστά ανθεκτικό στα φάρμακα. Όμως τώρα μια νέα ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα τρόπο αντιμετώπισης του ρινοϊού. Αν πράγματι έχει βρεθεί ένας τέτοιος τρόπος τότε οι θετικές επιπτώσεις θα είναι πολυεπίπεδες αφού εκτός των άλλων θα βοηθηθούν και ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, κυστική ίνωση και άλλες παθήσεις και πολύ συχνά ένα απλό κρυολόγημα δεν επιβαρύνει απλώς την κατάσταση τους αλλά δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Eνα βίντεο για την νέα έρευνα εναντίον του ρινοϊού:

https://www.youtube.com/watch?v=hDtgsmzrthQ

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian οι ερευνητές θεωρούν ότι το… κόλπο είναι να αναπτυχθούν φάρμακα που θα αλληλεπιδρούν με ένα από τα ένζυμα που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα το οποίο και στοχεύουν οι ιοί. Η διαδικασία αυτή θα εμποδίσει τον ιό να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα που καλούνται να τον αντιμετωπίσουν. «Οι ιοί καταφέρνουν να κατακτήσουν κάποια ένζυμα που τους βοηθούν να πολλαπλασιαστούν, να δημιουργήσουν δηλαδή πολλά αντίγραφά τους. Το συγκεκριμένο ένζυμο στο οποίο αναφερόμαστε είναι ένα από αυτά» αναφέρει ο Ρομπέρτο Σολάρι, επισκέπτης καθηγητής του Εθνικού Καρδιολογικού και Πνευμονολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου Imperial College στο Λονδίνο, ο οποίος είναι από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature Chemistry οι ερευνητές εξηγούν αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έκαναν σε μοριακό επίπεδο μέσα στο ένζυμο ώστε να του αφαιρέσουν την δυνατότητα να βοηθά τον ρινοϊό να αναπαραχθεί. Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα ότι διαπίστωσαν ότι εκτός από τον ρινοϊό η ίδια μέθοδος μπλοκάρει την αναπαραγωγή και άλλων ιών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με αυτόν όπως ο ιός της πολυομελίτιδας.

Προς το παρόν γίνονται πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα και ο Σολάρι έσπευσε να επισημάνει ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος  μέχρι να ολοκληρωθούν τα πειράματα, να γίνουν στην συνέχεια οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές και να εμφανιστεί μια θεραπεία ή κάποιο φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα. «Δεν έχουμε κάνει ακόμη πειράματα σε ζώα και θα πρέπει φυσικά να ακολουθήσουν στην συνέχεια πειράματα και σε ανθρώπους οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος που αναπτύξαμε. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι η μέθοδος αυτή να πάρει την μορφή φαρμάκου» αναφέρει ο Σολάρι.