661
Η πριγκίπισσα Βικτόρια, διάδοχος του σουηδικού θρόνου, στην περσινή απονομή των Νομπέλ | Pascal Le Segretain/Getty Images

Το σεξουαλικό σκάνδαλο που απειλεί το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 13:52
Η πριγκίπισσα Βικτόρια, διάδοχος του σουηδικού θρόνου, στην περσινή απονομή των Νομπέλ
|Pascal Le Segretain/Getty Images

Το σεξουαλικό σκάνδαλο που απειλεί το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2018, 13:52

Μια ημέρα, πριν από χρόνια, αξιωματούχοι του βασιλικού οίκου της Σουηδίας ζήτησαν, ή μάλλον απαίτησαν, από τη Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο Νομπέλ για τη Λογοτεχνία, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε ένας συγκεκριμένος άνδρας να μη βρεθεί ούτε στιγμή μόνος του, στον ίδιο χώρο, με την πριγκίπισσα Βικτόρια, τη διάδοχο του σουηδικού θρόνου.

Γιατί ο άνδρας αυτός –αποκάλυψαν αυτές τις ημέρες στα σουηδικά ΜΜΕ αυτόπτες μάρτυρες– φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά την πριγκίπισσα κατά τη διάρκεια μιας τελετής σε μια βίλα ιδιοκτησίας της Σουηδικής Ακαδημίας. Σύμφωνα με έναν άλλον μάρτυρα, ένας βοηθός της Βικτόριας έσπευσε, μάλιστα, να φροντίσει ώστε να απαλλαγεί από την προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά του εν λόγω ανδρός. Ο οποίος, όμως, δεν ήταν κάποιος παρείσακτος, άλλα ένα πρόσωπο διάσημο στη Σουηδία, αποδέκτης χρηματοδοτήσεων από την Ακαδημία, αλλά και σύζυγος ενός από τα ορκωτά και ισόβια μέλη της επιτροπής που απονέμει κάθε χρόνο το πολυπόθητο βραβείο.

DQ2XAlqWAAM9NSP
O φωτογράφος Ζαν – Κλοντ Αρνό

Η απάντηση της Αυλής στις πρόσφατες αποκαλύψεις ήταν ένα λακωνικό «ουδέν σχόλιον». Η Βικτόρια, κόρη του βασιλιά Καρόλου-Γουσταύου ΙΣΤ, είναι σήμερα 40 ετών. Ο άνδρας-πρωταγωνιστής εκείνης της επίμαχης βραδιάς είναι σαφώς μεγαλύτερος, 71 χρόνων, και είναι ο Ζαν-Κλοντ Αρνό, φωτογράφος στο επάγγελμα, που κατηγορείται για 18 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από γυναίκες που συμπαρασύρθηκαν από την εξαιρετική δυναμική του κινήματος #MeToo και αποφάσισαν να τον καταγγείλουν. Και φέρεται επίσης ότι αρκετά από αυτά τα συμβάντα έλαβαν χώρα και σε άλλους χώρους της Σουηδικής Ακαδημίας, όχι μόνον στην πρωτεύουσα της Σουηδίας αλλά και στο Παρίσι.

2018-04-27T082608Z_137306667_RC158B52BD30_RTRMADP_3_SWEDEN-ROYALS
Η διάδοχος του σουηδικού θρόνου, πριγκίπισσα Βικτόρια (REUTERS/Ints Kalnins)

Ο Αρνό αρνείται, μέσω των δικηγόρων του, τις κατηγορίες. Αλλά αποτελεί γεγονός πως πρώτη φορά από το 1943 και μετά υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να μην απονεμηθεί το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας για τη Σουηδία, καθώς τα σκάνδαλα που πλήττουν τον ναό της Svenska Akademien που απονέμει το βαρύτιμο βραβείο υπονομεύουν τα θεμέλια ενός κατεξοχήν σουηδικού και συνάμα παγκόσμιου θεσμού.

«Δεν μιλάμε για τίποτα άλλο. Είναι κατανοητό, το Νόμπελ και η ΙΚΕΑ είναι τα δύο μεγάλα σύμβολα της Σουηδίας, συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η κατάρρευσή τους θα αποτελούσε καταστροφή» εξηγεί σε συνέντευξή του στη La Repubblica ο Μπιορν Λάρσον, συγγραφέας του «Λονγκ Τζον Σίλβερ» και του «Ονειρα δίπλα στη θάλασσα», καθηγητής Γαλλικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Λουντ στη Νότια Σουηδία και ένας από τους 100 διανοουμένους που κάθε χρόνο καλούνται να προτείνουν στα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας πιθανούς υποψήφιους για το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

GettyImages-170188306
Με τον σύζυγο της πρίγκιπα Ντάνιελ, το 2013 (Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Μετά τις αποκαλύψεις, η επιτροπή απονομής του βραβείου διχάστηκε. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι «προστάτες» του Αρνό, αυτοί, δηλαδή που γνώριζαν αλλά επέλεξαν να σιωπήσουν, ενώ από την άλλη στέκονται εκείνοι που κατήγγειλαν αυτήν την άτυπη ομερτά. Ηδη έξι από τα μέλη της επιτροπής επέλεξαν να παραιτηθούν. Αλλά τα μέλη είναι ισόβια και σύμφωνα με όσα ορίζει το καταστατικό του 1786 δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή τους.

Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα νομικό αδιέξοδο που πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα. Γιατί από τα 18 μέλη της επιτροπής, ενεργά μέλη αυτήν τη στιγμή είναι μόλις δέκα – και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει απαρτία για τη λήψη των όποιων αποφάσεων. Και την περίοδο αυτή, τα μέλη θα έπρεπε να ξεκινήσουν να συζητούν για την πιο σημαντική από τις αποφάσεις που λαμβάνουν, σχετικά με το ποιος ή ποια θα τιμηθεί φέτος με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο. Αλλά δεν αποκλείεται αυτές τις ημέρες να ανακοινωθεί ακόμα και ότι η απονομή «αναβάλλεται» για την επόμενη χρονιά. Αλλά αυτό θα αποτελούσε μια καταστροφή για τη Σουηδία και για το πολιτισμικό κύρος της. Για αυτό θεωρείται πιθανό ακόμα και το ενδεχόμενο να επέμβει ο ο ίδιος ο βασιλιάς, τροποποιώντας το καταστατικό της Ακαδημίας, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση όλων όσοι αποχώρησαν από την επιτροπή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...