1338
Οι εικόνες του προέδρου της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζάε-Ιν (αριστερά) και του δικτάτορα της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, θα σχηματίσουν ένα πλακάτ για να πανηγυρίσουν νεαροί Νοτιοκορεάτες την ελπιδοφόρο συνάντηση των δύο ηγετών | REUTERS/Jorge Silva

Μια ιστορική συνάντηση, μια ελπίδα για ειρήνη και μια… τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 19:28
Οι εικόνες του προέδρου της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζάε-Ιν (αριστερά) και του δικτάτορα της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, θα σχηματίσουν ένα πλακάτ για να πανηγυρίσουν νεαροί Νοτιοκορεάτες την ελπιδοφόρο συνάντηση των δύο ηγετών
|REUTERS/Jorge Silva

Μια ιστορική συνάντηση, μια ελπίδα για ειρήνη και μια… τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 19:28

Ο εγγονός του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας και ο γιος ενός πρόσφυγα που εγκατέλειψε τη βόρεια επικράτεια της κορεατικής χερσονήσου για να μεταβεί στον Νότο, θα δώσουν τα χέρια και θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με στόχο την έναρξη συνομιλιών που θα μπορούσαν να έχουν ως τελική κατάληξη την εκτόνωση μιας αντιπαράθεσης που θεωρείται από πολλούς ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της παγκόσμιας ασφάλειας.

Αλλά μερικές ώρες πριν ο Κιμ Γιονγκ-Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν συναντηθούν ελάχιστα νοτιότερα από τη συνοριακή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες εδώ και 65 χρόνια, φαίνεται πως η αισιοδοξία μεταλλάσσεται σε πραγματισμό, όσον αφορά αυτά που θα μπορούσαν να επιτύχουν οι δύο άνδρες. Γιατί θα έχουν μόλις λίγες ώρες στη διάθεσή τους για να εξετάσουν τa εξαιρετικά σύνθετα ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας αλλά και της επίτευξης της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πρόγραμμα της συνάντησης προβλέπεται η συμμετοχή των δύο ηγετών σε μια τελετή δεντροφύτευσης ενώ στη συνέχεια αναμένεται πως θα πραγματοποιήσουν και έναν μικρό περίπατο. Ωστόσο, επισημαίνει ο Guardian, το να ολοκληρωθεί η συνάντηση με την έκδοση μιας κοινής επίσημης ανακοίνωσης θεωρείται «δύσκολο», σύμφωνα, μάλιστα, και με τον προσωπάρχη του νοτιοκορεάτη προέδρου.

Αλλά η συνάντηση αποτελεί αυτή καθαυτή ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μετά την τελευταία (έκτη, και, ενδεχομένως, και τελευταία) πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, η διεθνής ειδησεογραφία επικεντρωνόταν στις οικονομικές κυρώσεις, στις διπλωματικές απόπειρες κατευνασμού της έντασης αλλά και στις συζητήσεις εντός του Λευκού Οίκου περί των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων ενός στρατιωτικού χτυπήματος κατά του ατίθασου Κιμ.

Το κλίμα άρχισε ξαφνικά να αλλάζει κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, την ημέρα, συγκεκριμένα, που οι αθλητές και οι μαζορέτες της Βόρειας Κορέας αλλά και η ίδια η αδελφή του Κιμ Γιονγκ-Ουν μετέβησαν στην Πιονγκτσάνγκ, θέτοντας, έτσι, τις βάσεις για την αυριανή συνάντηση που θα λάβει χώρα στον Οίκο της Ειρήνης στο χωριό Πανμουντζόμ αλλά και για την πολύ πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ του βορειοκορεάτη ηγέτη και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που φημολογείται πως θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου ή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

A journalist makes a news report at a checkpoint on the Grand Unification Bridge that leads to the Peace House, the venue for the Inter-Korean summit, near the demilitarized zone separating the two Koreas, in Paju, South Korea, April 26, 2018. REUTERS/Kim Hong-Ji
Δημοσιογράφος μεταδίδει τα τελευταία νέα από τη Μεγάλη Γέφυρα της Ενοποίησης, η οποία οδηγεί στον Οίκο της Ειρήνης, εκεί όπου θα βρεθούν οι ηγέτες των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου (REUTERS/Kim Hong-Ji)

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Μουν Τζάε-Ιν δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η επίτευξη της ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, αναγνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως μια επίσημη ειρηνευτική συνθήκη θα απαιτούσε και την ενεργή εμπλοκή άλλων δυνάμεων που συμμετείχαν στον Πόλεμο της Κορέας, της Κίνας, δηλαδή, και, φυσικά, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα μπορούσαν, όμως, οι δύο ηγέτες να θέσουν (ξεκινώντας από αύριο) τα θεμέλια για μια μελλοντική ενδιάμεση συμφωνία με στόχο τον «τερματισμό των εχθροπραξιών» – ενδεχόμενο που δεν απέχει ιδιαίτερα από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, το 2000 και το 2007. Όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, στην καλύτερη περίπτωση – υποστηρίζουν οι διεθνείς αναλυτές – ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εγγυήσεις που ζητάει για να προβεί στον πυρηνικό αφοπλισμό του οπλοστασίου του.

Αυτό, ωστόσο, δεν περιορίζει στο ελάχιστο τη συμβολική αξία ενός ιστορικού τετ-α-τετ ανάμεσα στους ηγέτες δύο χωρών των οποίων οι σημαντικές, πολιτικές και οικονομικές, διαφορές δεν μπορούν να απαλείψουν τους ισχυρούς πολιτισμικούς και συγγενικούς δεσμούς που τις ενώνουν. Και για τον λόγο αυτό τα πάντα έχουν προγραμματιστεί στην εντέλεια.

Δεν προκαλεί, οπότε εντύπωση ότι εντός του Οίκου της Ειρήνης όπου θα λάβει χώρα η συνάντηση μεταξύ Κιμ και Μουν, η απόσταση που θα χωρίζει τους δύο αρχηγούς θα είναι ακριβώς 2.018 χιλιοστά, με στόχο να «επισημανθεί η σημασία της ιστορικής διακορεατικής συνόδου του 2018». Μάλιστα, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα καθίσουν σε ένα τραπέζι που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με δύο γέφυρες που συγκλίνουν σε μία.

A journalist makes a news report at a checkpoint on the Grand Unification Bridge that leads to the Peace House, the venue for the Inter-Korean summit, near the demilitarized zone separating the two Koreas, in Paju, South Korea, April 26, 2018. REUTERS/Kim Hong-Ji
Η Σεούλ δημοσιοποίησε εικόνες από το τραπέζι των συνομιλιών στον Οίκο της Ειρήνης, στη νοτιοκορεατική πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης (Reuters)

Μετά την αρχική συνάντησή τους, ο νοτιοκορεάτης ηγέτης θα παραχωρήσει επίσημο γεύμα στον ομόλογό του από τον Βορρά σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Όσον αφορά το μενού, μεταξύ των εκλεκτών εδεσμάτων θα περιλαμβάνονται σίγουρα πατάτες ρόστι, μια άτυπη αναφορά στα χρόνια που φέρεται να πέρασε ο Κιμ ως παιδί στην Ελβετία, ενώ ένα πιάτο με βάση το χριστόψαρο θα υπενθυμίσει σε όλους το διάστημα που ο Μουν πέρασε στην παραθαλάσσια πόλη Μπουσάν της Βόρειας Κορέας.

Παρότι η αυριανή θα είναι η τρίτη διακορεατική σύνοδος κορυφής, θα είναι η πρώτη που φιλοξενείται στη Νότια Κορέα. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι εκείνοι, δημοσιογράφοι και αναλυτές, που διερωτώνται εάν η υποδοχή του βορειοκορεάτη ηγέτη θα πραγματοποιηθεί παρουσία τιμητικού αγήματος, όπως συνέβη το 2000 και το 2007, κατά την άφιξη των τότε νοτιοκορεατών ηγετών στην Πιονγκγιάνγκ. Γιατί ένας ανάλογος χαιρετισμός –επισημαίνει η Washington Post σε εκτενές ρεπορτάζ- θα προσδώσει νομιμότητα στον περιθωριοποιημένο Κιμ Γιονγκ Ουν, προκαλώντας, κατά πάσα πιθανότητα, νευρικότητα τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στο Τόκιο.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως δεδομένου ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα σε μια περιοχή που ο Μπιλ Κλίντον είχε χαρακτηρίσει κάποτε «το πιο τρομακτικό μέρος στη Γη», τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι την ευθύνη θα τη φέρει ένας αμερικανός στρατηγός. Γιατί η νοτιοκορεατική πλευρά της αποκαλούμενης Κοινής Περιοχής Ασφάλειας (Joint Security Area) εξακολουθεί να ελέγχεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς ήταν ο ΟΗΕ (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) που υπέγραψε τη συμφωνία εκεχειρίας με τους Βορειοκορεάτες το 1953. Το γενικό πρόσταγμα, οπότε θα το έχει ο στρατηγός Βίνσεντ Μπρουκς, επικεφαλής και των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του ΟΗΕ που σταθμεύουν στην κορεατική χερσόνησο.

Ολοι γνωρίζουν, όμως, ότι ο 34χρονος Κιμ θα συνοδεύεται από τους δικούς του σωματοφύλακες, μέλη ενός επίλεκτου τμήματος του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού και της Διοίκησης Άμυνας της Πιονγιάνγκ. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για στρατιώτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα οπλοφορούν. Μέλη των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων έχουν να εισέλθουν στη Νότια Κορέα από το 1976, χρονιά κατά την οποία δύο Βορειοκορεάτες σκότωσαν (με τσεκούρια) δύο αμερικανούς στρατιώτες που είχαν ξεκινήσει να κόβουν ένα δένδρο που τους έκοβε τη θέα.

H προσωπική τουαλέτα του Κιμ

Αλλά οι αξιωματούχοι του Κιμ έπρεπε να επιμεληθούν και άλλων, πιο ιδιαίτερων ζητημάτων, όπως οι σωματικές ανάγκες του βορειοκορεάτη δικτάτορα. «Αντί να χρησιμοποιεί δημόσιες τουαλέτες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει μια προσωπική τουαλέτα που τον ακολουθεί από πίσω όποτε ταξιδεύει», ανέφερε πρώην μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας πριν καταφέρει να μεταβεί, το 2005, στον Νότο.

2018-04-26T050121Z_1535632573_RC11B4D6A9F0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA-TRUMP-KIM
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ελέγχει τα πάντα. Ακόμα και το πού θα πάνε τα… κόπρανά του (Reuters)

«Ολα όσα αποβάλλονται από το σώμα του εμπεριέχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, οπότε τίποτα δεν μπορεί να μείνει πίσω», πρόσθεσε.

Ενα άλλο επιμέρους θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας φανατικός καπνιστής. Θα ανάψει τσιγάρο στην αίθουσα όπου θα πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση; Ή θα έχουν ήδη φροντίσει οι οικοδεσπότες του για τη δημιουργία ενός ειδικού χώρου; Και αν το ζήτημα μοιάζει αδιάφορο για εμάς, απασχολεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς γιατί «η κάθε φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο δωμάτιο ή έστω κοντά στον Κιμ Γιονγκ Ουν και τη συνοδεία του, αποτελεί ξεκάθαρα μια ευκαιρία συλλογής πληροφοριών», εξήγησε ο Φρανκ Αούμ, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Πενταγώνου για τη Βόρεια Κορέα και συνεργάτης σήμερα του ομοσπονδιακού κέντρου μελετών των ΗΠΑ U.S. Institute of Peace.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...