350
Το Συμβούλιο αποφάσισε και την άρση της κράτησής της | Τwitter

«Οχι» στην έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 16:30
Το Συμβούλιο αποφάσισε και την άρση της κράτησής της
|Τwitter

«Οχι» στην έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2018, 16:30

«Οχι» στην έκδοση της Μαρίας Εφίμοβα -εκ των πληροφοριοδοτών (whistleblower) της δολοφονηθείσας μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια–  στη Μάλτα, είπε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Σε βάρος της Εφίμοβα εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από τη Μάλτα (για δηλώσεις της εναντίον της αστυνομίας, δημιουργία ψευδών στοιχείων για καταδίκη τρίτων, καταστροφή φήμης άλλου προσώπου και ψευδή κατηγορία σε αρμόδια αρχή) αλλά και από την Κυπριακή Δημοκρατία (με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και διακεκριμένης απάτης την περίοδο που εργαζόταν στη Κύπρο, στην εταιρεία Fragrance Distribution Ltd).

Χαρακτηριστικό ωστόσο ήταν το γεγονός ότι το ένταλμα εξεδόθη τρία χρόνια μετά την αποχώρησή της από την Κύπρο το 2014 και τη μετακόμισή της στη Μάλτα όπου εργάστηκε για την τράπεζα Pilatus Bank.

Χάρη στη θέση της αυτή άλλωστε λειτούργησε ως πηγή της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια για την πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers, αποκαλύπτοντας πώς η Pilatus διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Egrant φέρεται να διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Λίγες μόλις ημέρες πριν πέσει θύμα δολοφονίας, τον Οκτώβριο του 2017, η Γκαλίζια είχε κατονομάσει τη Εφίμοβα ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο.

Μετά τη δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγός της και τα δυο της παιδιά, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με τη δημοσιογράφο. Αμεσα κατέθεσε αίτηση για άδεια παραμονής η οποία όμως απορρίφθηκε και τελικά μετά από δημοσιεύματα που έφθασαν να την εμπλέκουν στο εν εξελίξει διπλωματικό- κατασκοπευτικό θρίλερ Σκριπάλ και την εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου – Μόσχας, αποφάσισε να παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές φοβούμενη για την ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειας της.

Η ρωσίδα πληροφοριοδότης παρέμενε έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρις ότου κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την έκδοση της στη Μάλτα.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου –με τον οποίο είχε επικοινωνία η Εφίμοβα λίγο πριν από την παράδοσή της στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος- είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν έκδοσή της θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.

Τελικά το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε κατά της έκδοσής της στην Μάλτα, καθώς επίσης την άρση της κράτησής της, κάτι που σημαίνει ότι η ρωσίδα υπήκοος αναμένεται πλέον να αφεθεί ελεύθερη την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...