632
O Στέλιος Κούλογλου στην παράσταση διαμαρτυρίας ευρωβουλευτών για την προστασία των whistleblowers με αφορμή τη δολοφονία Γκαλίζια, που διοργανώθηκε στο Στρασβούργο τον περασμένο Οκτώβριο κατόπιν πρωτοβουλίας του | europa.eu

O Στέλιος Κούλογλου, η whistleblower Εφίμοβα και η δολοφονία στη Μάλτα

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 11:17
O Στέλιος Κούλογλου στην παράσταση διαμαρτυρίας ευρωβουλευτών για την προστασία των whistleblowers με αφορμή τη δολοφονία Γκαλίζια, που διοργανώθηκε στο Στρασβούργο τον περασμένο Οκτώβριο κατόπιν πρωτοβουλίας του
|europa.eu

O Στέλιος Κούλογλου, η whistleblower Εφίμοβα και η δολοφονία στη Μάλτα

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 11:17

Στις φυλακές Κορυδαλλού παραμένει η Μαρία Εφίμοβα, φερόμενη ως πληροφοριοδότης (whistleblower) της δολοφονηθείσας μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, μέχρις ότου κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την έκδοση της στη Μάλτα. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ωστόσο –με τον οποίο είχε επικοινωνία η Εφίμοβα λίγο πριν από την παράδοσή της στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος την περασμένη Δευτέρα– προειδοποίησε ότι τυχόν έκδοσή της στη Μάλτα θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της.

«Με κάλεσε χθες το βράδυ από το αστυνομικό τμήμα. Μου είπε ότι παραδόθηκε γιατί φοβόταν. Ο σύζυγός της με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως ήταν τρομοκρατημένη και έλεγε ότι θα την σκοτώσουν», περιγράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνία τους, μιλώντας στον Guardian για την υπόθεση. «Εχει φτάσει η ώρα μου. Κάποιοι με θέλουν νεκρή», ήταν το μήνυμα που έστειλε η εκζητούμενη στο κινητό του μαλτέζου ευρωβουλευτή, Ντέιβιντ Κάζα. Το πώς ενεπλάκη ο κ. Κούλογλου στην όλη υπόθεση είναι άγνωστο. Ισως να γνωρίζει προσωπικά τη ρωσίδα τραπεζικό από την εποχή που ως δημοσιογράφος ήταν ανταποκριτής στη Μόσχα.

Σε βάρος της Εφίμοβα εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τη Μάλτα (για δηλώσεις της εναντίον της αστυνομίας, δημιουργία ψευδών στοιχείων για καταδίκη τρίτων, καταστροφή φήμης άλλου προσώπου και ψευδή κατηγορία σε αρμόδια αρχή) αλλά και από την Κυπριακή Δημοκρατία (με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και διακεκριμένης απάτης την περίοδο που εργαζόταν στη Κύπρο, στην εταιρεία Fragrance Distribution Ltd). Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι –όπως επισημαίνει και ο έλληνας ευρωβουλευτής– το ένταλμα εξεδόθη τρία χρόνια μετά την αποχώρησή της από την Κύπρο το 2014 και τη μετακόμισή της στη Μάλτα όπου εργάστηκε για την τράπεζα Pilatus Bank.

Χάρη στη θέση της αυτή άλλωστε λειτούργησε ως πηγή της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια για την πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers, αποκαλύπτοντας πώς η Pilatus διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Egrant φέρεται να διαχειριζόταν χρήματα της κόρης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Λίγες μόλις ημέρες πριν πέσει θύμα δολοφονίας της, τον Οκτώβριο του 2017, η Γκαλίζια είχε κατονομάσει τη Εφίμοβα ως πηγή των πληροφοριών της για το σκάνδαλο.

Μετά τη δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα κατέφυγε στην Κρήτη, όπου ζει ο σύζυγος της και τα δυο της παιδιά, φοβούμενη ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με τη δημοσιογράφο. Αμεσα καθέσε αίτηση για άδεια παραμονής η οποία όμως απορρίφθηκε και τελικά μετά από δημοσιεύματα που έφθασαν να την εμπλέκουν στο εν εξελίξει διπλωματικό- κατασκοπευτικό θρίλερ και την εντεινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Λονδίνου – Μόσχας, αποφάσισε να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές φοβούμενη για την ζωή της και την ασφάλεια της οικογένειας της.

«Κάποιοι βρετανοί δημοσιογράφοι από τους Financial Times και το πρακτορείο Reuters ήρθαν σε επικοινωνία μαζί της και με τις ερωτήσεις τους πήγαν να την συνδέσουν με την υπόθεση Σκριπάλ και την διαμάχη Μόσχας-Λονδίνου. Τρομοκρατήθηκε. Θεώρησε πως επιχειρούν να την εμπλέξουν χωρίς λόγο, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της Μάλτας την είχε κατηγορήσει ως πράκτορα των Ρώσων χωρίς κανένα στοιχείο. Με κάλεσε από το ΑΤ Συντάγματος όπου πήγε. Φοβόταν για τη ζωή της. Είχε στείλει επίσης, μήνυμα σε ένα μαλτέζο ευρωβουλευτή τον κ. Κάζα στο οποίο ανέφερε πως κάποιοι δεν την θέλουν ζωντανή. Η ίδια θεωρεί πως είναι καλύτερα προστατευμένη υπό κράτηση», δήλωσε σχετικά ο Στέλιος Κούλογλου.

«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της Μαρίας Εφίμοβα στηρίζεται σε δύο αστείες κατηγορίες των αρχών της Μάλτας: ότι χρησιμοποίησε παράτυπα κάποια εισιτήρια για την οικογένεια της και επίσης ότι δυσφήμισε κάποιους μαλτέζους αστυνομικούς. Μια πιθανή έκδοση της στην Μάλτα θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή της. Η ελληνική Δικαιοσύνη που εξετάζει την υπόθεση μετά την παράδοση της στην αστυνομία, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν της την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, στην οποία η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Μαρία Εφίμοβα είχε δώσει αποκαλυπτικές πληροφορίες για οικονομικά σκάνδαλα», τόνισε ο έλληνας ευρωβουλευτής που μαζί με άλλους συναδέλφους του στην Ευρωβουλή ετοιμάζουν κοινή δήλωση στήριξης της ρωσίδας whistleblower.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...