1861
Μετά την ένταση όλα μέλι-γάλα στην επίσημη φωτογραφία. Από αριστερά: βασίλισσα Λετίθια, ινφάντα Σοφία, βασιλιάς Φελίπε Στ' της Ισπανίας, πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, πριγκίπισσα Ελεωνόρα και η βασιλομήτωρ Σοφία | Carlos Alvarez/Getty Images

Και οι βασίλισσες ξεκατινιάζονται αλλά με… στυλ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2018, 08:05
Μετά την ένταση όλα μέλι-γάλα στην επίσημη φωτογραφία. Από αριστερά: βασίλισσα Λετίθια, ινφάντα Σοφία, βασιλιάς Φελίπε Στ' της Ισπανίας, πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, πριγκίπισσα Ελεωνόρα και η βασιλομήτωρ Σοφία
|Carlos Alvarez/Getty Images

Και οι βασίλισσες ξεκατινιάζονται αλλά με… στυλ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2018, 08:05

Για όλα φταίει ο… εικονολήπτης, αυτός ο άτιμος που άρπαξε την ευκαιρία να απαθανατίσει την οικογένεια σε μια δύσκολη στιγμή μέσα στην εκκλησία. Κάμερα ήταν, smartphone ήταν, δεν έχει σημασία. Αλλά τι σημασία έχει το μέσο; Δεν έχει. Το θέμα είναι ότι κάποιος τράβηξε μια σκηνή που δεν θα έπρεπε να βγει έξω από τους τοίχους της εκκλησίας όπου διαδραματίστηκε το ξεκατίνιασμα νύφης – πεθεράς. Δυο ημέρες αργότερα, το επιλήψιμο βίντεο έγινε viral στα social media,  μετά δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της El Pais και από κει άρχισε να κάνει άλλη μια φορά τον γύρο του κόσμου.

Τι κι αν η οικογένεια είναι βασιλική; Εχουν και οι βασιλείς τα βάσανά τους. Και είναι πασιφανές, τώρα πια, ότι νύφη και πεθερά δεν τα πάνε καλά. Για την ακρίβεια, η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας είναι στα μαχαίρια με την βασιλομήτορα Σοφία. Κλασικό. Οι γονείς του γαμπρού δεν ήθελαν τη νύφη, εκείνος όμως πάτησε πόδι, τους είπε ότι αν δεν την δεχτούν θα απαρνιόταν τον θρόνο, οπότε τι να κάνουν κι αυτοί, γερνούσαν, άλλο γιο δεν είχαν για να γίνει βασιλιάς στη θέση του βασιλιά, κατάπιαν αμάσητη την απειλή και συναίνεσαν. Το 2003, λοιπόν, ο διάδοχος και η  Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο αρραβωνιάστηκαν και ένα χρόνο αργότερα έγινε ο γάμος τους.

Η Λετίθια, όμως, δεν ήταν απλά μια κοινή θνητή, μια δημοσιογράφος και παρουσιάστρια τηλεοπτικών ειδήσεων. Ήταν και διαζευγμένη. Και είχε συζήσει δέκα χρόνια με τον πρώην της, φιλόλογο και συγγραφέα Αλόνσο Γκουέρο Πέρεθ, πριν παντρευτούν το 1998 με πολιτικό γάμο, που όμως έληξε άδοξα και ένα χρόνο αργότερα πήραν διαζύγιο. Εκείνος δεν λέει κουβέντα για τον έρωτά τους, εκείνη όμως δεν χάνει ευκαιρία να τον αναφέρει. «Τα φραγκόσυκα άρεσαν στον πρώην σύζυγό μου», φέρεται να έχει πει το 2011 σε επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή όπου μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Άσχετο.

Υπάρχουν, όμως, και «χειρότερα» στο βιογραφικό της. Το 2013, στο βιβλίο του «Adios Princesa», ο ξάδελφός της Νταβίδ Ροκασολάνο περιγράφει την Λετίθια ως control freak, εμμονική, καχύποπτη και παρανοϊκή. Αποκάλυψε ακόμη ότι ένα χρόνο πριν γνωρίσει τον Φελίπε, η Λετίθια είχε κάνει (παράνομη) άμβλωση! Δηλαδή, σημεία και τέρατα. Πώς να το καταπιεί και αυτό το πικρό ποτήρι μια Καθολική (πρώην Ορθόδοξη) πεθερά που επιπλέον έχει χίλια δυο βάσανα με τον μόρτη σύζυγο;

GettyImages-1290
Ο πρίγκιπας Φελίπε, διάδοχος του ισπανικού θρόνου και η Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο αρραβωνιάστηκαν το 2003 και ο γάμος τους έγινε ένα χρόνο αργότερα (Photo: Pool/Getty Images)

 

Γενικά, οι δύο γυναίκες κατάφερναν να κρύβουν την μεταξύ τους αντιπάθεια, φαίνεται, όμως ότι εντάθηκε μετά την στέψη του Φελίπε το 2014. Όχι όμως και αυτή τη φορά, που ήταν μια από τις σπάνιες κοινές τους εμφανίσεις.  Οι οικογενειακές διακοπές στη Μαγιόρκα για το Πάσχα των Καθολικών ήταν ιδέα του Χουάν Κάρλος, διαβάζουμε. Τι το ‘θελε ο χριστιανός; Γιατί ποιος ξέρει τι είχε προηγηθεί στο παλάτι ανάμεσα στις δύο βασίλισσες, την πρώην και τη νυν, πριν πάνε στον καθεδρικό ναό της Μαγιόρκα την Κυριακή του Πάσχα και τελικά δεν μπόρεσαν να κρατηθούν.

A post shared by H.R.M. Queen Letizia of Spain (@queenletizia) on

Η ένταση που υποφώσκει μεταξύ τους αποκαλύφθηκε δημόσια. Δεν μαλλιοτραβήχτηκαν βέβαια, αυτά συμβαίνουν ανάμεσα σε πιο ταπεινές και πιο θερμόαιμες νύφες και πεθερές. Εδώ όλα έγιναν με το χαμόγελο στα χείλη των γυναικών, μεγάλων και μικρών (τι σου κάνει η εκπαίδευση), χαμόγελο πλατύ και δολοφονικό, και κάτω από το έκπληκτο βλέμμα του Φίλιππου και του πατέρα του, Χουάν Κάρλος.

Το ποτήρι ξεχείλισε μετά το τέλος της λειτουργίας όταν ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί. Προχωρώντας  προς την έξοδο, προφανώς τη στιγμή που βλέπει απέναντί της φωτογράφους να ετοιμάζουν τους φακούς τους, η γιαγιά Σοφία βουτάει σφιχτά από τους ώμους τις εγγονές της πριγκίπισσα Λεονόρ των Αστουριών και Ινφάντα Σοφία της Ισπανίας και στήνεται γεμάτη υπερηφάνεια να φωτογραφιστεί μαζί τους. Ποια γιαγιά θα έχανε την ευκαιρία; Οι φήμες λένε ότι δεν τις βλέπει συχνά γιατί η μαμά τους δεν το επιτρέπει. Τις αγκάλιασε, λοιπόν, για μια φωτογραφία μάλλον εκτός πρωτοκόλλου.

Αμ δε. Control freak η πεθερά; Control freak και η νύφη. Η Λετίθια βλέπει τη σκηνή, πλησιάζει δήθεν τάχα μου ανέμελα, μπαίνει μπροστά τους και κάνει photo bombing. Και το χειρότερο: προσπαθεί να απομακρύνει το χέρι της γιαγιάς από τον ώμο της Λεονόρ. Η γιαγιά σφίγγει περισσότερο και τότε η διάδοχος του ισπανικού θρόνου, πάντα με το χαμόγελο που λέγαμε στα χείλη, το πλατύ, το δολοφονικό και ευθυγραμμισμένη με την στάση της μαμάς της, πιάνει το χέρι της γιαγιάς και το κατεβάζει.

Νύφη και πεθερά δεν μένουν στις κινήσεις, ανταλλάσσουν και κάποια (μάλλον πικρά) λόγια, οπότε ο Φελίπε αναγκάζεται να παρέμβει για να σώσει την κατάσταση που πάει να ξεφύγει. Λίγο αργότερα, παππούς, γιαγιά, βασιλιάς, βασίλισσα, η δωδεκάχρονη διάδοχος και η δεκάχρονη πριγκίπισσα αδελφή της φωτογραφίζονται έξω από τον ναό, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, και όλα καλά.

marie-chantal-sxolio

Οι εφημερίδες όμως δεν άφησαν το γεγονός να περάσει απαρατήρητο. Η «Diario de Mallorca» έγραψε ότι «η κατάσταση ήταν πολύ δυσάρεστη για τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’ που προσπάθησε να μεσολαβήσει ενώ ο πατέρας του κοίταζε με μεγάλη έκπληξη», ενώ η El Pais χαρακτήρισε το περιστατικό «άβολο» και «έντονο».

Και το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί αφού το ελληνικό σόι της Σοφίας πήρε αμέσως το μέρος της δια στόματος Μαρί Σαντάλ, που έκανε τρεις αναρτήσεις γεμάτες θυμό στο Twitter υπερασπιζόμενη τη θεία του συζύγου της Παύλου (γιου του Κωνσταντίνου, αν δεν είστε ενημερωμένοι): «Σε καμιά γιαγιά δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση! Πω πω, έδειξε τον πραγματικό της εαυτό». Και λίγο παρακάτω: «με θυμώνει πάρα πολύ», ενώ ρωτάει επίσης έναν ισπανό δημοσιογράφο, «Τι λέει ο ισπανικός Τύπος; Είναι τόσο απαίσιο».

Χουάν Κάρλος, οι έρωτες τού στοίχησαν το θρόνο

Αν τώρα θέλετε να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας για την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα σας θυμίσω ότι ο Χουάν Κάρλος είναι πολύ ερωτύλος τύπος. Παλιότερες φήμες λένε ότι από το κρεβάτι του έχουν περάσει περισσότερες από 1500 γυναίκες. Το ισχυρίστηκε, η ισπανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Πιλάρ Έιρε στο βιογραφικό βιβλίο της «La Soledad de la Reina: Sofia, una Vida»(«Η Μοναξιά της Βασίλισσας: Σοφία, μια Ζωή»)  στο οποίο αποκαλεί την βασίλισσα Σοφία, την «πιο μόνη γυναίκα της Ισπανίας».

Όσο περνούν τα χρόνια, όμως, ο αριθμός φουσκώνει αφού ένα καινούργιο βιβλίο του Αμαντέο Μαρτίνεθ Ιγκλές με τίτλο «Juan Carlos I. El rey de las cinco mil amantes» ανεβάζει τις ερωμένες του στις 5.000 και τα εξώγαμα σε πάνω από 20. Ένα από αυτά, κάποιος Αλμπέρτο Χιμένεθ, ιδιοκτήτης καφετέριας, έχει ήδη κάνει δηλώσεις ότι έχει αποδείξεις πώς είναι νόθος γιος του Χουάν Κάρλος, μια Βελγίδα κατέφυγε στα δικαστήρια για να αποδείξει και αυτή ότι είναι κόρη του, ενώ η Πιλάρ Έιρε ετοιμάζεται να χτυπήσει με καινούργιο βιβλίο και αποδείξεις για άλλη μια νόθο κόρη.

Στο βιβλίο «Final de partida: La crónica de los hechos que llevaron a la abdicación de Juan Carlos I», που κυκλοφόρησε το 2015, η δημοσιογράφος Άνα Ρομέρο εξιστορεί τη σχέση του πρώην ισπανού βασιλιά με τη γερμανίδα Κορίνα Βιτγκενστάιν. Το ζευγάρι εμφανίστηκε μαζί σε σαφάρι στην Μποτσουάνα. Εκεί ο Χουάν Κάρλος τραυματίστηκε και έκτοτε η Κορίνα δεν έφυγε από δίπλα του. Οι κοινές δημόσιες εμφανίσεις τους μπορεί να προκάλεσαν σκάνδαλο, όμως δεν ήταν αυτή η αιτία που χώρισαν τελικά ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία. Λέγεται ότι το βασιλικό ζεύγος έπαψε να κοιμάται μαζί από το 1975 (τη χρονιά της στέψης του) όταν η Σοφία τον έπιασε στα πράσα με την ηθοποιό Σάρα Μοντιέλ. Και από τότε, η βασίλισσα κλείστηκε στα διαμερίσματά της, υψώνοντας γύρω της ένα τείχος σιωπής και αξιοπρέπειας.

Η Ρομέρο περιγράφει ένα παρασκήνιο γεμάτο ύπουλα χτυπήματα που ανάγκασαν τελικά τον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον θρόνο υπέρ του γιου του. Μετά το ατύχημα απομονώθηκε στο παλάτι, οι εξουσίες τού αφαιρέθηκαν σταδιακά και η Κορίνα –παρόλο ότι ο Χουάν Κάρλος ήθελε να χωρίσει για να την παντρευτεί-  αναγκάστηκε να εξαφανιστεί αφού η παρουσία της πλάι του θεωρήθηκε επικίνδυνη για τον διάδοχο και τη μοναρχία. Στο τέλος, όμως, τον εγκατέλειψε και αυτή γιατί την απάτησε δύο φορές. Το χούι, βλέπετε, δεν κόβεται εύκολα.

Ο οίκος των Βουρβόνων της Ισπανίας, όμως, δεν έχει πληγεί μόνο από ερωτικά σκάνδαλα. Η αρνητική εικόνα της μοναρχίας σκοτείνιασε ακόμη περισσότερο όταν η μικρότερη κόρη του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας, Κριστίνα και ο χαντμπολίστας σύζυγός της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν κατηγορήθηκαν για φοροδιαφυγή, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα. Παρά το δίχτυ προστασίας που έπλεξε γύρω της η βασιλική οικογένεια, η Κριστίνα κλήθηκε να απολογηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό κι αν ήταν σκάνδαλο!

Αν και φαίνεται την πίεσαν να χωρίσει, η Κριστίνα έμεινε στο πλάι του συζύγου της και πατέρα των τεσσάρων παιδιών της παρά το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει. Η βασιλική οικογένεια έπαψε να της μιλά, έχασε την εκτίμηση των Ισπανών αλλά και τον τίτλο της δούκισσας και αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στην Ελβετία. Σιγά τα δύσκολα θα πεις και θα έχεις απόλυτο δίκιο.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, μια πρώην κοινή θνητή και νυν άνασσα καλείται τώρα να αποκαταστήσει την τραυματισμένη εικόνα της οικογένειας. Σε αντίθεση με την ελληνίδα πεθερά, η Λετίθια είναι Ισπανίδα,και μάλιστα η πρώτη ισπανίδα βασίλισσα από το 1878. Όμως αν η Σοφία ήρθε από άλλη χώρα, η Λετίθια προσγειώθηκε στην αυλή της Ισπανίας ερχόμενη από άλλο πλανήτη .

Αν και πολύ όμορφη, στην αρχή δεν ήταν καθόλου συμπαθής, την θεωρούσαν ψυχρή και απόμακρη. Όταν όμως αυτοκτόνησε η αδελφή της, ο πόνος της προκάλεσε μεγάλη συμπάθεια στον λαό. Μετά η Λετίθια σήκωσε τα μανίκια και αποφάσισε να κάνει τους Ισπανούς να της δοθούν ολοκληρωτικά. Με το δικό της στυλ βέβαια που δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Σοφίας. Και φαίνεται να τα καταφέρνει. Τουλάχιστον ως fashion icon ανταγωνίζεται επάξια την βρετανίδα σούπερ σταρ Κέιτ Μίντλετον. Αλλά τώρα έκανε φάουλ. Δεν τσακώνεσαι δημοσίως με την βασιλομήτορα, που, σημειώστε, οι Ισπανοί την λατρεύουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...