493
H Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Βουλής, λίγο προτού αναγνώσει ενώπιον της Ολομέλειας τα ονόματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis | INTIMENEWS

Η Τασία διάβασε στη Bουλή τα ονόματα των εμπλεκομένων για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 16:39
H Τασία Χριστοδουλοπούλου, αντιπρόεδρος της Βουλής, λίγο προτού αναγνώσει ενώπιον της Ολομέλειας τα ονόματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis
|INTIMENEWS

Η Τασία διάβασε στη Bουλή τα ονόματα των εμπλεκομένων για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 16:39

Με τη φωνή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προεδρεύουσας του σώματος, ακούστηκαν στην αίθουσα της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης τα ονόματα των οκτώ πρώην υπουργών και των δύο πρώην Πρωθυπουργών που αναφέρονται στο φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis. Πλέον τα ονόματα δεν αποτελούν διαρροές του Μαξίμου, αλλά αναγνώστηκαν επισήμως στην Ολομέλεια, η οποία εξάλλου κλήθηκε εκτάκτως για συνεδρίαση.

Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στη Βουλή και η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ανακοίνωσε την παραλαβή του.

Οπως είπε από έδρας η κυρία Χριστοδουλοπούλου η έρευνα αφορά τα εξής πρόσωπα για τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους:

– Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας 2006-2009
– Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας, 2010 – 2012
– Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας 2012 – 2013
– Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας 2012 – 2013
– Αδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας 2013 – 2014
– Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών 2012 – 2014
– Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών 2011 – 2012 και αντιπρόεδρο κυβέρνησης 2013 – 2015
– Γεώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 2011 – 2012
– Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό, 20-06-2012 έως 26-01-2015
– Παναγιώτης Πικραμμένο, υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, 15-05-2012 έως 26-06-2012

Οι παραπάνω ελέγχονται για τις πράξεις δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, παθητικής δωροδοκίας και απιστίας σχετικά με την υπηρεσία.

Επίσης, όπως ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, τον φάκελο της δικογραφίας συνοδεύει η αναφορά που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου με την οποία καταγγέλλεται η μη τιμολόγηση φαρμάκων για το έτος 2015 με αποτέλεσμα την ζημία του Δημοσίου από την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μίζες 50 εκατ. ευρώ – ζημιά 3 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές μίζες έως και 50 εκατ. ευρώ φέρεται να έχουν διακινηθεί προς τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis, ενώ η ζημιά του Δημοσίου μόνο από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό υπολογίζεται σε πόσο άνω των τριών δις ευρώ από το 2000 ως το 2015. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν τη ζημιά του Δημοσίου από τη διαφθορά και την αμέλεια σε σχέση γενικά με τον χώρο του φαρμάκου κατά το ίδιο διάστημα σε ποσό μεγαλύτερου των 23 δισ. ευρώ!

Οι «συγκλονιστικές» – όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά- καταθέσεις από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, αποκαλύπτουν διακίνηση με βαλίτσες, ενώ μόνο σε μια κατάθεση γίνεται λόγος για μίζα 40 εκατομμυρίων ευρώ σε τρία πρόσωπα στον τομέα των εμβολίων γρίπης.

Η έρευνα της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, αποκαλύπτει συνολικά 30 πρόσωπα ως αποδέκτες της δωροδοκίας, εκ των οποίων τα δέκα πολιτικά. Αλλά 20  έχουν ιδιότητα κυβερνητικών αξιωματούχων. Σε αυτά συγκαταλέγονται 4-5 γενικοί γραμματείς, μέλη επιτροπών, συνεργάτες και σύμβουλοι υπουργών. Οι γιατροί είναι παρά πολλοί και δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία αυτή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σχέση ειδικά με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο, τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως «φτωχά».

Το μεγαλύτερο πάρτι –σύμφωνα με τους συνολικά 20 μάρτυρες– γινόταν πριν από την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων, με το σκάνδαλο να εδράζεται κυρίως στην έγκριση φαρμάκων της Novartis, πολλές φορές και στην προνομιακή μεταχείρισή της έναντι άλλων φαρμάκων που καθυστερούσαν να εγκριθούν, την τιμολόγηση αλλά και τη συνταγογράφηση (πρόκειται κυρίως για ογκολογικά φάρμακα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...