338
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος | Intimenews/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βενιζέλος: Η νέα παράταξη να διεκδικήσει το προοδευτικό Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2017, 16:43
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος
|Intimenews/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Βενιζέλος: Η νέα παράταξη να διεκδικήσει το προοδευτικό Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2017, 16:43

Η προοδευτική δημοκρατική παράταξη πρέπει να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος, δηλαδή το προοδευτικό Κέντρο, τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος σε αναφορά στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντριοαριστεράς.

Σε άρθρο του στα «Νέα» εξηγεί ότι η παράταξη πρέπει «να κινηθεί διευρύνοντας το δυνητικό της ακροατήριο, όπως η ΝΔ απευθυνόμενη στη λεγόμενη Κεντροδεξιά και όπως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ καταχρώμενος της έννοιας της Κεντροαριστεράς».

Οπως προσθέτει «προϋπόθεση ήταν και είναι να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει κομματικός πατριωτισμός διαφορετικός από τον εθνικό πατριωτισμό και τις ιστορικές του προτεραιότητες».

«Η οργανωτική ενότητα», αναφέρει ακόμη, «είναι όρος αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής» ενώ επισημαίνει ότι, μετά την εκλογή αρχηγού, «ελπίζω ότι θα δοθεί η έμφαση που πρέπει στα ουσιαστικά πολιτικά και προγραμματικά ζητήματα. Στα εθνικά, ιστορικά και αξιακά προτάγματα της εποχής μας, που μας οδηγούν σε υπεύθυνες, ευθείες και ολοκληρωμένες απαντήσεις στα επίμονα πρακτικά ερωτήματα για την “Ελλάδα μετά”».

«Οι αμφιθυμίες, οι συμψηφισμοί, οι αποσιωπήσεις, η αδυναμία ή η άρνηση υπεράσπισης των ιστορικών επιλογών της παράταξης, η πρόταξη του κομματικού πατριωτισμού σε σχέση με τις προφανείς εθνικές προτεραιότητες, οι υπαινιγμοί που δημιουργούν την εικόνα ενός χώρου μειωμένης ευθύνης που φλερτάρει με πολιτικά αδιέξοδα και μικροεκβιασμούς, και κυρίως η υποβάθμιση του υπεύθυνου και ολοκληρωμένου προγραμματικού λόγου χάριν της κομματικής εσωστρέφειας ή ακόμη χειρότερα χάριν δημαγωγικών ή «συνδικαλιστικών» υποσχέσεων παλαιοκομματικού τύπου αλλά μικρής πλέον κλίμακας, δεν αναδεικνύουν μια αξιόπιστη συλλογική φυσιογνωμία», σημειώνει.

Κατακρίνει ακόμη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι ναρκοθέτησε την περίοδο μετά το 2019 «εξαιτίας των τραγικά εσφαλμένων εκτιμήσεων και χειρισμών, των παλινωδιών και των άτακτων υποχωρήσεων της περιόδου που άρχισε το 2015».

Από την άλλη πλευρά, γράφει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, «η ΝΔ προσλαμβάνει ως ενόχληση το γεγονός ότι μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα. Η ΝΔ έχει ως στόχο τη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, αλλά αδυνατεί να παρουσιάσει ένα προγραμματικό πλαίσιο αποδοχής ευρύτερης από τα κομματικά της όρια που να δίνει απάντηση και στην ανάγκη να συγκεντρωθούν αυξημένες πλειοψηφίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και για την ψήφιση ενός ισορροπημένου εκλογικού νόμου που ανταποκρίνεται στις νέες πολιτικές συνθήκες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...