472
| YouTube

Η Αθήνα θα ζητήσει την προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 09:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2017 13:19

Η Αθήνα θα ζητήσει την προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 09:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2017 13:19

Με κάθε επισημότητα, με τους σπουδαιότερους αναγνώστες του Κορανίου και σε απευθείας μετάδοση στην τουρκική κρατική τηλεόραση έγινε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ανάγνωση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ εντός της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας για ακόμη μία φορά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα θα ζητήσει την προστασία της φυσιογνωμίας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 4 της UNESCO» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατιδης, παραπέμποντας το ζήτημα στην UNESCO. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, Φραντσέσκο Μπανταρίν, δήλωσε ότι η UNESCO «θα εκφράσει την επιθυμία της στην τούρκικη κυβέρνηση να παραμείνει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως έχει, καθώς πρόκειται για ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

«Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του Κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει», τόνισε.

«Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος», πρόσθεσε το υπουργείο, καλώντας την Τουρκία «να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Και η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να «σεβαστεί την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας» και ζήτησε την παρέμβαση της UNESCO. «Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία», ανέφερε ο ίδιος.

Οπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα AKSAM, η εκπομπή της TRT «Αγία Σοφία – Η ώρα της Αφθονίας» αφιέρωσε τη μετάδοση στη «Νύχτα της Αποκάλυψης του Κορανίου» και είχε υψηλά ιστάμενους προσκεκλημένους, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μεχμέτ Γκιορκμέζ και τους πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης, Σουλεϊμάν Ατές και Αλί Μπαρντακόγλου. Η ανάγνωση ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα των πιστών για προσευχή (εζάνι) από δυο μουεζίνηδες από την Αγία Σοφία.

Αντίστοιχο ζήτημα είχε δημιουργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν είχε τοποθετηθεί επί του ζητήματος και η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη σχετικά με τις προσπάθειες των τουρκικών Αρχών να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές εντός της Αγίας Σοφίας, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταδικάσει τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιούνιο του 2016 η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί για 30 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του «τελετουργικού» που είχε τον τίτλο «Αγία Σοφία-Χρόνιας Ευλογίας», ένας ιμάμης διάβαζε κάθε μέρα το Κοράνιο και το κανάλι TRT κάλυπτε τις μεταδόσεις, που συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού (6/6-5/7).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News