518
Ο Τζέιμς Κόμεϊ θα καταθέσει ότι ο Τραμπ του ζήτησε ευθέως να μη συνεχίσει την έρευνα για τον συνεργάτη του... |

Κόμεϊ: «Ο Τραμπ μου ζήτησε να μην κάνω έρευνα για τον Φλιν»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 21:54
Ο Τζέιμς Κόμεϊ θα καταθέσει ότι ο Τραμπ του ζήτησε ευθέως να μη συνεχίσει την έρευνα για τον συνεργάτη του...
|

Κόμεϊ: «Ο Τραμπ μου ζήτησε να μην κάνω έρευνα για τον Φλιν»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 21:54

Ο Κόμεϊ θα καταθέσει διά ζώσης την Πέμπτη στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και θα χρησιμοποιήσει μια έγγραφη κατάθεση επτά σελίδων και, περίπου, τριών χιλιάδων λέξεων (δείτε τη εδώ) για να στηρίξει την τοποθέτησή του. Θέμα της θα είναι η έρευνα που έκανε για τις σχέσεις συνεργατών του προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία.

«Ο Φλιν είναι ωραίος τύπος. Και νομίζω ότι θα καταφέρεις να βρεις έναν τρόπο ώστε να τελειώσει το θέμα, να μην υπάρξει συνέχεια». Αυτό ειπώθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ προς τον πρώην διευθυντή του FBΙ Τζέιμς Κόμεϊ, σύμφωνα με την κατάθεση του Κόμεϊ.

Ωστόσο, κάποια βασικά σημεία της κατάθεσης προς την εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας είναι ήδη διαθέσιμα καθώς ο ίδιος έδωσε γραπτό υπόμνημα.

«Οταν έχουμε στοιχεία που μας δείχνουν ότι κάποιος Αμερικανός διατηρεί σχέση με ξένες δυνάμεις και πιθανώς η σχέση αυτή να αποδειχθεί επιβλαβής για τη χώρα, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε έρευνα για το πρόσωπο αυτό. Διαβεβαίωσα όμως τον κ. Τραμπ ότι η έρευνα δεν αφορά εκείνον προσωπικά».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο πρόεδρος Τραμπ του εξήγησε ότι έπαυσε τον Φλιν όχι επειδή είχε επαφές με τη Ρωσία, αλλά επειδή παρέκαμψε ιεραρχικά τον αντιπρόεδρο. «Ελπίζω ότι θα καταφέρεις να βρεις έναν τρόπο ώστε να τελειώσει το θέμα. Ο Φλιν είναι ωραίος τύπος», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Κόμεϊ που, όπως καταθέτει, συμφώνησε ότι είναι, πράγματι, ωραίος τύπος, όμως δεν είπε ότι θα αφήσει την υπόθεση στην άκρη.

Ο Κόμεϊ διηγείται και την πρώτη τους συνάντηση, τον Ιανουάριο, σε ένα δείπνο. «Χρειάζομαι πίστη και περιμένω πίστη» του είπε ο Τραμπ. «Δεν κουνήθηκα, δεν μίλησα και έμεινα ανέκφραστος», λέει ο Κόμεϊ. «Και απλώς του είπα: “Πάντα θα είμαι έντιμος απέναντι σας”. Και τότε ο πρόεδρος απάντησε: “Αυτό θέλω. Εντιμότητα και πίστη”».

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως με τον πρόεδρο Ομπάμα βρέθηκε για εθιμοτυπικούς λόγους μόλις 2 φορές και ποτέ δεν μίλησαν τηλεφωνικά, με τον Ντόναλντ Τραμπ υπήρξαν τρεις εκ του σύνεγγυς συναντήσεις και 6 τηλέφωνα μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ακόμη, ο Κόμεϊ αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο στις 30 Μαρτίου. Σε αυτή τη συζήτηση, ο Τραμπ τόνισε ότι το «σύννεφο» των ερευνών για τη Ρωσία «εμπλέκεται στην ικανότητά του να κλείσει συμφωνίες για τη χώρα και είπε ότι ήλπιζε να βρω έναν τρόπο να πω ότι δεν ερευνάται εκείνος». Ομως, ο Κόμεϊ ήταν αποφασισμένος ότι δεν έπρεπε να δηλώσει δημόσια ότι ο Τραμπ δεν αποτελούσε αντικείμενο έρευνας, καθώς αν αυτό άλλαζε, τότε θα έπρεπε επίσης να το ανακοινώσει. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI, ο αμερικανός πρόεδρος του ζήτησε αρκετές φορές να το δηλώσει αυτό δημόσια.

Ο Κόμεϊ αφηγείται επίσης λεπτομερώς τι συνέβη σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο τρεις ημέρες πριν, την 27η Ιανουαρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει απευθυνόμενος στον διευθυντή του FBI: «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση». Σε αυτό ο Κόμεϊ απάντησε ότι «πάντοτε επεδείκνυε εντιμότητα από την πλευρά του».

Ο κ. Κόμεϊ θεωρείται ότι συνέβαλε στη νίκη Τραμπ μέσω της ανακίνησης του ζητήματος των e-mail της Δημοκρατικής αντιπάλου του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016. Τον Μάιο, ο κ. Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ, χαρακτηρίζοντάς τον «άτομο με τρελές και χαζές αντιδράσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...