505
|

Ο Σκουρλέτης επιμένει για «στημένο» διαγωνισμό για τη ΔΕΗ αλλά θα… πειθαρχήσει

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 10:10

Ο Σκουρλέτης επιμένει για «στημένο» διαγωνισμό για τη ΔΕΗ αλλά θα… πειθαρχήσει

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 10:10

To βολικό δόγμα που ισχύει στον ΣΥΡΙΖΑ, «φωνάζω, αλλά πειθαρχώ στο κόμμα», επιβεβαίωσε και πάλι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ενώ επανέλαβε ξανά τις αντιρρήσεις του για τα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές για τη ΔΕΗ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα πειθαρχήσει στη συλλογική απόφαση. Που σε απλά λόγια σημαίνει ότι αφού η συμφωνία περάσει πρώτα από την Κουμουνδούρου και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία θα πάρει και τη σχετική απόφαση) ο κ. Σκουρλέτης, παρά τις φωνές, θα ψηφίσει κανονικότατα. Οπως και οι υπόλοιποι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή», ο κ. Σκουρλέτης έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει «στημένο» τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Οπως εξήγησε ένας διαγωνισμός είναι στημένος όταν «σε αναγκάζουν να πουλάς σώνει και καλά μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018 είναι σα να παίζεις χαρτιά και να σου έχουν πει εξαρχής ότι το πρωί θα έχεις χάσει τα μισά σου λεφτά».

Ο κ. Σκουρλέτης κατήγγειλε μάλιστα πως στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία, κάνοντας λόγο για «βαποράκια» συμφερόντων. «Δεν μπορεί να το αποδείξω αυτό, αλλά είναι πολιτική εκτίμηση» διευκρίνισε ο υπουργός.

Χαρακτήρισε παράλληλα «ιδεοληψία και δογματισμό» την πώληση της ΔΕΗ «όσο-όσο», εκφράζοντας φόβους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Τα υδροηλεκτρικά», είπε, «έχουν βγει έξω, αλλά με αυτά που έχουμε δει δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να ξαναμπούν… Στην πρώτη αξιολόγηση δεν είχε τεθεί θέμα, το είπαν και οι ίδιοι Θεσμοί», σημείωσε.

«Να πωλήσουμε το 40% για 300 εκατ. ευρώ; Είναι επιχειρήματα του αέρα αυτά. Ναι, μπορεί και να πουλήσεις, δεν είμαι δογματικός, αλλά μέσα από δικό μας σχεδιασμό όχι επιβαλλόμενο» προσέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμα ότι ο «διάδοχός του» στο υπουργείο Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είναι εξαίρετος στα καθήκοντά του. Ωστόσο δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις στα ενεργειακά. «Κάθε προηγούμενη ταυτότητα παραμένει, δεν απαλείφεται» ανέφερε με νόημα.

Τι σημαίνει ότι θα είναι «παρών» στα ενεργειακά; Οτι ο κ. Σταθάκης θα έχει έναν εσωκομματικό «επίτροπο» πάνω από το κεφάλι του. Και ότι βεβαίως, παρά τις όποιες αντιρρήσεις του, θα ψηφίσει ό,τι του φέρουν μπροστά του. «Το ερώτημα δεν είναι μόνο ατομικό για το αν θα ψηφίσω. Εχω γαλουχηθεί εντελώς στην λογική των συλλογικών αποφάσεων, δεν είμαι στην Αριστερά για να κάνω προσωπική καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο, είμαστε το πιο δημοκρατικό κόμμα, το έχουμε κατακτήσει αυτό», είπε.

ΝΔ: «Να κατονομάσει τα “βαποράκια”»

Για τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη για «βαποράκια» συμφερόντων, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις αρνητικές εξελίξεις στη ΔΕΗ και στο χώρο της ενέργειας. Σήμερα, ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι βλέπει “βαποράκια” συμφερόντων στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ. Δεν είναι, όμως, παρατηρητής. Είναι Υπουργός της Κυβέρνησης Τσίπρα και ήταν ο ίδιος αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας. Οφείλει να κατονομάσει τα συμφέροντα. Η Κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τις ευθύνες της στην απαξίωση της ΔΕΗ, που οδηγεί στο ξεπούλημά της προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η Κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τη διάλυση της ΔΕΗ, που θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα της αγοράς ενέργειας και έχει βαριές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...