560
Ο Μίχαελ Σουμάχερ φωτογραφημένος για το GQ σε ένα από τα αμέτρητα πορτρέτα που κυριαρχούν στο επίσημο site του. Λες και ζει μέσα από αυτό | michaelschumacher.de

Ο Σουμάχερ μεταξύ μύθων και πραγματικότητας

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 14:04
Ο Μίχαελ Σουμάχερ φωτογραφημένος για το GQ σε ένα από τα αμέτρητα πορτρέτα που κυριαρχούν στο επίσημο site του. Λες και ζει μέσα από αυτό
|michaelschumacher.de

Ο Σουμάχερ μεταξύ μύθων και πραγματικότητας

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 14:04

«Οχι, ο Σουμάχερ δεν μπορεί να περπατήσει»… Αυτές ήταν οι τελευταίες αξιόπιστες λέξεις που ακούστηκαν σχετικά με την την υγεία του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1. Tις άρθρωσε ο δικηγόρος του Σουμάχερ, ο Φέλιξ Νταμ, στις 19 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Εκτοτε τίποτα. Σιγή.

Αυτή η σιωπή για την κατάσταση του Μίχαελ Σουμάχερ είναι τόσο εκκωφαντική. Για έναν άνθρωπο που έχτισε τη φήμη του υπεράνθρωπου μέσα από ιλιγγιώδεις θριάμβους στις επικίνδυνες πίστες της F1, για έναν αθλητή που πίστευες ότι δεν νικιέται με τίποτα, για ένα σύμβολο της θέλησης, της επιμονής, για έναν τύπο που αψηφούσε τον κίνδυνο με ένα ατσάλινο βλέμμα. Για τον Μίχαελ Σουμάχερ που πριν από τρία χρόνια, μια μέρα σαν κι αυτή, 29 Δεκεμβρίου 2013, έπεσε κάνοντας σκι στις Αλπεις και τσάκισε το κεφάλι του. Εκτοτε διατηρείται κάπως στη ζωή, έχει βγει λένε από το κώμα, αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν ξέρουμε τίποτα. Πώς είναι; Μπορεί να επικοινωνήσει ή να αναγνωρίσει τους συγγενείς του; Θα μιλήσει ποτέ; Θα περπατήσει;

Κανείς δεν μιλάει. Ενα τείχος σιωπής έχει χτιστεί γύρω του, μεγεθύνοντας τον μύθο αλλά και την απόγνωση: ο κόσμος θέλει να μαθαίνει για τους Θεούς του. Και ο Σουμάχερ υπήρξε είδωλο σε τέτοιο βαθμό που είναι ένας σύγχρονος Θεός. Ο ανίκητος, ο ωραίος, ο οικογενειάρχης, που εξαφανίστηκε μέσα σε μια στιγμή από τη δημόσια σφαίρα.

Οταν το περιοδικό Bunte ισχυρίστηκε ότι ο Μίχαελ Σουμάχερ κατάφερε να πάει μια βόλτα με τη βοήθεια των θεραπευτών και του και μπόρεσε να κινήσει ένα από τα χέρια του, ο δικηγόρος του βετεράνου γερμανού πιλότου πήγε το έντυπο στα δικαστήρια και είπε ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να περπατήσει.

Ο Σουμάχερ τραυματίστηκε στα τέλη του 2013. Βγήκε από το κώμα στις 16 Ιουνίου 2014 και μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου νοσηλεύτηκε αρχικά, στη Λωζάνη στην Ελβετία. Επειτα απομονώθηκε στην έπαυλή του κοντά στη λίμνη της Γενεύης. Δηλαδή τον απομόνωσαν, η σύζυγός του Κορίνα και η εκπρόσωπός του, η Σαμπίνε Κεμ. «Η υγεία του Μίχαελ δεν είναι ένα δημόσιο ζήτημα, θα συνεχίσουμε χωρίς σχόλια» είπε η Κεμ όταν πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι άγνωστος προσπαθεί να πουλήσει φωτογραφία του Σουμάχερ, στο κρεβάτι του νοσοκομείου από την περίοδο της νοσηλείας του μετά το ατύχημα, για ένα εκατ. ευρώ.

Ο κόσμος διψάει για Σουμάχερ. Κάποιοι λίγοι παλαιοί φίλοι που τον επισκέφτηκαν είπαν ότι το βάρος του πια δεν ξεπερνάει τα 50 κιλά και πως είχε σημαντική απώλεια της μυϊκής μάζας του. «Εχω δει τον Μίχαελ μετά το ατύχημα αρκετές φορές. Προσευχόμαστε κάθε ημέρα για να προχωρήσει. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και αυτό που του συνέβη είναι τραγικό», είχε πει προ μηνών ο Ρος Μπράουν, τέως τεχνικός επικεφαλής στην Benetton και στη συνέχεια στις Ferrari και Mercedes, τελευταία ομάδα που συμμετείχε ο Γερμανός το 2012.

Μία 15μελής ιατρική ομάδα, παρακολουθεί, λένε τον μεγάλο ασθενή, 24 ώρες την ημέρα στο σπίτι του στη Γενεύη, τα έξοδα φροντίδας του ανέρχονται σε περίπου 140.000 ευρώ την εβδομάδα, φτάνοντας από την ημέρα του ατυχήματος, στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μίχαελ Σουμάχερ, που στις 3 Ιανουαρίου θα κλείσει τα 48 του χρόνια, ζει πλέον περισσότερο στο παράλληλο σύμπαν των social media. Πρόσφατα δημιουργήθηκε λογαριασμός στο facebook, το Twitter και το Instagram η εκστρατεία #keepfighting με μήνυμα: «never give up» (δεν τα παρατάς ποτέ). Φυσικά τους λογαριασμούς τους ελέγχει η Σαμπίνε Κεμ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...