465
Μια γυναίκα περπατά στα χαλάσματα στην ανταρτοκρατούμενη πλευρά της πόλης | REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι ηγέτες της Δύσης ενωμένοι απέναντι στην τραγωδία του Χαλεπιού

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 15:35
Μια γυναίκα περπατά στα χαλάσματα στην ανταρτοκρατούμενη πλευρά της πόλης
|REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι ηγέτες της Δύσης ενωμένοι απέναντι στην τραγωδία του Χαλεπιού

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 15:35

Η διεθνής κοινότητα, κυρίως μέσω εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για να μη μετατραπεί το Χαλέπι της Συρίας σε ένα «τεράστιο νεκροταφείο». Ο συριακός στρατός έχει επεκτείνει τον έλεγχό του στην πόλη, ενώ οι αντικαθεστωτικοί ζητούν παύση πυρός -χωρίς να κάνουν όμως λόγο για αποχώρηση, όπως ζητά η Δαμασκός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντάρτες του πολιορκούμενου Χαλεπίου απηύθυναν έκκληση για άμεση πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, καθώς και διαπραγματεύσεις για το μέλλον της πόλης. Το σχέδιο της «ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας» εστάλη σε όλα τα διεθνώς εμπλεκόμενη μέρη και τους ζητά να μεταφερθούν με ασφάλεια περίπου 500 κρίσιμα περιστατικά από την πόλη υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Τις τελευταίες ημέρες οι κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της έχουν απελευθερώσει το 85% της κατεχόμενης πόλης, περιορίζοντάς τους στα νότια. Με κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, οι δυνάμεις της Δύσης προειδοποίησαν τη Ρωσία και το Ιράν, ότι αν δεν επέμβουν άμεσα για να βελτιωθεί η κατάσταση στο Χαλέπι, θα υποστούν τις συνέπειες. Η δήλωση, αν και αναφερόταν «κατά όσων ενισχύουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία», στόχο είχε ευθέως τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο Φρανσουά Ολάντ, που αφήνει την προεδρία της Γαλλίας, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόσφατα παραιτηθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και o πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να εξετάσουν επιπλέον κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα κατά όσων δρουν υπέρ του συριακού καθεστώτος ή ως εκπρόσωποί του. Η δήλωσή τους, αν και αναφερόταν «κατά όσων ενισχύουν το καθεστώς του Ασαντ στη Συρία», στόχευε ευθέως κατά της Ρωσίας και του Ιράν.

Στην ίδια δήλωση καλούν όλα τα μέρη της διαμάχης στη Συρία να εφαρμόσουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, όπως και τη Συνθήκη της Γενεύης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσία, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, πρόκειται να συναντηθούν το βράδυ της Πέμπτης στο Αμβούργο για το Συριακό. Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε πως στις επαφές με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «έχει γίνει εκτενής ανταλλαγή εγγράφων, βρισκόμαστε κοντά σε συνεννόηση αλλά προειδοποιούμε πως δεν μπορούν να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες».

Ο πρόεδρος της Συρίας από την πλευρά του τόνισε πως αν οι «αντάρτες» δεν υποχωρήσουν από το Χαλέπι, δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκεχειρία: «η απόφαση να απελευθερωθεί η Συρία είναι ειλημμένη, και το Χαλέπι είναι μέρος της».Το καθεστώς Ασαντ, που χαρακτηρίζει «αντάρτες» τους τρομοκράτες και «ομήρους» τους κατοίκους του Χαλεπιού, αρνείται να υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς να προβλέπεται και έξοδος των τρομοκρατών.

Ο Αμπού Αμπντελ αλ Ραχμάν αλ Χαμούι, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, αναφερόμενος στους συμμάχους του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι «οι επαναστάτες δεν θα εγκαταλείψουν το Ανατολικό Χαλέπι, θα πολεμήσουν τη ρωσική και ιρανική κατοχή μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...