918
Ποιες χώρες είναι οι πιο… «λαίμαργες» για ηλεκτρική ενέργεια; | Shutterstock

Οι χώρες που καταβροχθίζουν ηλεκτρική ενέργεια (Το #1 θα σας εκπλήξει)

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 1 Νοεμβρίου 2016, 08:11
Ποιες χώρες είναι οι πιο… «λαίμαργες» για ηλεκτρική ενέργεια;
|Shutterstock

Οι χώρες που καταβροχθίζουν ηλεκτρική ενέργεια (Το #1 θα σας εκπλήξει)

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 1 Νοεμβρίου 2016, 08:11

Ηταν Νοέμβριος του 2015 όταν στο Παρίσι συμφωνήθηκε ο περιορισμός της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας σε σαφώς λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου. Αναγνωρίστηκε, επίσης, για πρώτη φορά, η σημασία των μη κρατικών φορέων στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με ιδιαίτερη αναφορά στις Περιφέρειες και τους δήμους, καθότι υλοποιούν περίπου 70% των αποφάσεων για το κλίμα.

Εναν χρόνο μετά, έφτασε, πλέον, η ώρα η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα να τεθεί σε εφαρμογή: να καταστεί λειτουργική η πολυεπίπεδη-πολυδαίδαλη διακυβέρνηση, να θεσπιστούν μηχανισμοί αξιολόγησης των στόχων και να αναπτυχθούν εξατομικευμένες υπηρεσίες κλιματικής χρηματοδότησης προκειμένου να υπάρξει («πράσινη» πρόοδος. Η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP22, στο Μαρακές, τον Νοέμβριο του 2016 (7-18) θα μετατρέψει τη Συμφωνία τού Παρισιού σε (οικολογική) δράση. Μέχρι σήμερα, αυτή η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 191 χώρες και έχει κυρωθεί από 63, οι οποίες εκπέμπουν το 52,11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (η ΕΕ εκπέμπει το 12,28% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ η Ελλάδα εκπέμπει, αντίστοιχα, μόλις το 0,28%).

Μέχρι, όμως, οι ηγέτες αυτού του κόσμου να δράσουν περιβαλλοντικά στο Μαρακές, το ερώτημα παραμένει: ποιες χώρες είναι οι πιο… «λαίμαργες» για ηλεκτρική ενέργεια;

Λοιπόν, η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει… Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η Ισλανδία χρησιμοποιεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά κεφαλήν από κάθε άλλο έθνος στη Γη, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και το Μπαχρέιν. Η Βρετανία είναι 41η στην κατάταξη.

Οι χώρες που χρησιμοποιούν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά κεφαλήν

Ισλανδία

Νορβηγία

Μπαχρέιν

Κατάρ

Καναδάς

Κουβέιτ

Φινλανδία

Λουξεμβούργο

Σουηδία

ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η Αϊτή χρησιμοποιεί ελάχιστο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας και ακολουθείται από το Νότιο Σουδάν και τον Νίγηρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα για όλες τις χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Λάος και διάφορα έθνη στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι χώρες που χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά κεφαλήν

Αϊτή

Νότιο Σουδάν

Νίγηρας

Ερυθραία

Αιθιοπία

Μπενίν

Τανζανία

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νεπάλ

Νικαράγουα

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν σημαίνει απαραίτητα υψηλή παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (C02): μερικοί από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

Πάρτε την Ισλανδία, για παράδειγμα, η οποία, καθώς είναι ένα αδηφάγο τέρας με κορμί από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο γεωθερμικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος τής ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, αφού αυτή η χώρα επένδυσε εκεί. Ολόκληρο το Ρέικιαβικ θερμαίνεται και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από γεωθερμικές γεωτρήσεις που βρίσκονται ακόμα και μέσα στην πόλη. Η χώρα αυτή μπορεί να πέρασε μια βαθύτατη οικονομική κρίση, ωστόσο ενέτεινε τις προσπάθειες να εκμεταλλευτεί τα πλούσια γεωθερμικά πεδία που διαθέτει. (Τι είναι η γεωθερμική ενέργεια: μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που πηγάζει από το εσωτερικό της γης. Μεταφέρεται στην επιφάνεια με θερμική επαγωγή και με την είσοδο στον φλοιό της γης λειωμένου μάγματος από τα βαθύτερα στρώματά της)

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει πόσο CO2 παράγεται από κάθε χώρα

Ετσι, ποια χώρα είναι ο μεγαλύτερος… «παραβάτης»; Λοιπόν, το Κατάρ παράγει περισσότερο CO2 ανά κάτοικο από οπουδήποτε αλλού – ακολουθούν το Κουρασάο (βρίσκεται στο νότιο μέρος της Καραϊβικής Θάλασσας) και η Λετονία.

Οι χώρες που εκπέμπουν το περισσότερο CO2 ανά κάτοικο

Κατάρ

Κουρασάο

Λετονία

Μπαχρέιν

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Μαλαισία

Σαουδική Αραβία

Γουατεμάλα

Ηνωμένες Πολιτείες

Αντίστοιχα, η Δανία είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, όταν πρόκειται για τη διατήρηση των εκπομπών της προς τα κάτω: παράγει λιγότερο CO2 κατά κεφαλήν από όποιο άλλο μέρος στον πλανήτη μας, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και τη Νιγηρία.

Οι χώρες που εκπέμπουν το λιγότερο CO2 ανά κάτοικο

Δανία

Φινλανδία

Νιγηρία

Εσθονία

Νότιο Σουδάν

Μιανμάρ

Τανζανία

Ζάμπια

Ολλανδία

Tόγκο

Πρέπει, πάντως, να υπογραμμιστεί ότι η οικονομική κρίση που έχει «χτυπήσει» την Ευρώπη φαίνεται να έχει έστω και μια καλή πλευρά, η οποία αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: σε απόλυτους αριθμούς, οι εκπομπές τού αερίου ήταν χαμηλότερες το 2010 σε σύγκριση με το 2007 – προτού, δηλαδή, εμφανιστεί η κρίση (4 δισ. τόνοι το 2010, σε σύγκριση με 4,2 δισ. τόνους το 2007).

screen-shot-2015-02-10-at-4-22-34-pm
Η ενεργειακή σπατάλη από ψηλά, δια χειρός NASA

Σήμερα οι ΗΠΑ εκπέμπουν 16,9 τόνους CO2 κατά κεφαλήν – ο αριθμός αυτός είναι παραπάνω από διπλάσιος σε σχέση με τους 8,1 τόνους που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο της ΕΕ. Οι κύριοι «ένοχοι» σε ό,τι αφορά στη μακροπρόθεσμη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι η παραγωγή ενέργειας καθώς και οι οδικές μεταφορές, τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή ενέργειας είναι υπαίτια για το 40% των εκπομπών CO2 και οι οδικές μεταφορές για το 15% – και οι δύο δραστηριότητες εμφανίζουν ετήσια ανάπτυξη μεταξύ του 2,5% και του 5%.

Ελλάδα και ενεργειακή σπατάλη

Τον Οκτώβριο του 2011, πανελλήνιοι «πρωταθλητές» στην ενεργειακή σπατάλη αναδείχθηκαν οι Νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, με τους κατοίκους τους να εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, κατά μέσο όρο έως και 5.300 kg CO2 ετησίως.

Στον αντίποδα, πιο… «νοικοκύρηδες» νομοί της χώρας, ως προς την κατανάλωση ενέργειας, φαίνεται πως είναι οι Νομοί Ροδόπης, Ηλείας και Δωδεκανήσων.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Helesco σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, με στόχο να καταγραφεί το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα των Ελλήνων και να αναδειχθούν οι δέκα πιο σπάταλες και οι δέκα πιο φειδωλές ενεργειακά ελληνικές περιοχές.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πρωτιά της Αττικής αποδίδεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων της, ο οποίος επιβάλλει ή ωθεί σε μεγαλύτερες δαπάνες ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: κάθε χρόνο στην Αττική εκλύονται περίπου 24,1 εκατομμύρια τόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα. Στη λίστα των νομών με το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Καστοριά και οι Νομοί Μαγνησίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Τρικάλων και Ημαθίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...