1810
Στιγμιότυπο από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αθανάσιο Κουτρομάνο πρότεινε η ΝΔ μετά το νέο αδιέξοδο για το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 22:37
Στιγμιότυπο από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αθανάσιο Κουτρομάνο πρότεινε η ΝΔ μετά το νέο αδιέξοδο για το ΕΣΡ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 22:37

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας η πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν συναίνεσε στην εκλογή διοίκησης και  μελών του ΕΣΡ, αφού θεώρησε ανεπαρκείς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αλλαγή του «νόμου Παππά». Αυτή τη φορά πάντως η αντιπολίτευση δεν εμφανίστηκε «μπετόν». Σε μια συζήτηση που κράτησε ως αργά τη νύχτα της Δευτέρας, η κυβερνητική πρόταση δεν εγκρίθηκε από τα απαραίτητα 4/5, έλαβε 16 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 19· την πρόταση του Προέδρου της Βουλής όμως στήριξαν τα κόμματα της συμπολίτευσης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι.

Πάντως, την επόμενη μέρα, Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για ένα υπό διαμόρφωση κλίμα συναίνεσης. «Είδαμε ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης, θα το ενισχύσουμε» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανασταλούν τα άρθρα του νόμου Παππά, για τα οποία αντιδρούσε η ΝΔ. Σημείωσε ότι δεν θα προχωρήσει και η νομοθετική παρέμβαση που θα ρύθμιζε το μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Βουλής έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση με τον Ροδόλοφο Μορώνη ως πρόεδρο και τον Νίκο Κιάο ως αντιπρόεδρο του ΕΣΡ. Αρχικά η πρόταση του έφερε τον Βασίλη Μουλόπουλο στη θέση του αντιπροέδρου, ωστόσο μετά από αντιδράσεις, κυρίως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  ο κ. Μουλόπουλος «υποχώρησε» στη θέση του μέλους. Επίσης ως μέλη προτάθηκαν και οι: Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος, οι καθηγητές Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και η διδάκτωρ Δικτύων Υπολογιστών Αγγελική Σγώρα. Προηγήθηκε, φυσικά, η απόσυρση της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα. Αλλωστε, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Πολύδωρας θα επιθυμούσε να εκλεγεί πρόεδρος του ΕΣΡ με τη «μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Και δεν τον ήθελαν ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ…

Η Νέα Δημοκρατία, δια του Νίκου Δένδια επανάλαβε ότι η βασική της ένσταση δεν βρίσκεται στα πρόσωπα του ΕΣΡ, αλλά στο νομικό πλέγμα. Για άλλη μία φορά ζήτησε κατάργηση (και όχι αναστολή διατάξεων) του νόμου Παππά. Η ΝΔ θα συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ μόνο αν υπάρξει συμφωνία επί κειμένου το οποίο θα περιγράφει τα επόμενα βήματα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση. Μάλιστα ο κ. Δένδιας είπε πως υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων.

Το πρωί της Τρίτης (1η Νοεμβρίου) η ΝΔ, δια του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου ανακοίνωσε την δική της πρόταση για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος.

«Οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, με όχημα τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά, για τη χειραγώγηση της Ενημέρωσης, οδήγησαν σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό πρέπει να αρθεί», είπε ο κ. Κουμουτσάκος για να συμπληρώσει: «Γι’ αυτό, η Νέα Δημοκρατία δημοσιοποίησε, από χθες πρόταση Νόμου, που σέβεται τη συνταγματική τάξη, διασφαλίζει την πολυφωνία, αποκλείει το “μαύρο”, προστατεύει τις θέσεις εργασίας στα Μ.Μ.Ε. και φέρνει χρήματα στα δημόσια ταμεία. Σήμερα, κάνει ένα ακόμα υπεύθυνο βήμα για την άρση του αδιεξόδου. Προτείνει για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο. Τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για πρόσωπο με απόλυτα διαφανή δημόσια πορεία, εγνωσμένου κύρους και ευρύτατης αποδοχής, στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η πρόταση Νόμου που παρουσιάσαμε η οποία καταργεί το νόμο Παππά και η υποψηφιότητα του κ. Κουτρομάνου επιβεβαιώνουν έμπρακτα τη συμβολή της Νέας Δημοκρατίας για λύση. Είναι η προϋπόθεση για να μπει οριστικό τέλος στη σημερινή νοσηρή κατάσταση και στα αδιέξοδα που προκάλεσε η Κυβέρνηση.
Εννοείται ότι η επαναφορά της θεσμικής τάξης με την κατάργηση των προβληματικών διατάξεων του νόμου Παππά, προηγείται της επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν το ΕΣΡ».

Νωρίτερα πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την ουσία της τροπολογίας: «Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές». Να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων, το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Με δεδομένη την πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, όπως επεσήμαναν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα.

Πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφεραν ότι ήδη η ΝΔ έχει πει στην κυβέρνηση τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με πρώτο την κατάργηση του νόμου Παππά, ζήτημα για το οποίο σημείωναν ότι η τροπολογία δεν τον καταργεί. Στη συνέχεια να ψηφιστεί νέος νόμος και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα. «Υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι Ελληνες και όταν έρθει η ώρα θα το συζητήσουμε», τόνιζαν, ενώ ακόμη υπογράμμιζαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα προς ένα τα μέλη του ΕΣΡ και όχι μόνο για τον πρόεδρο. «Από αύριο επιστρέφουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά δεν είναι τα πραγματικά προβλήματα. Θα τους αφήσουμε να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν μόνοι τους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ωστόσο προφανώς υπό το βάρος των αντιδράσεων για το νέο αδιέξοδο της Διάσκεψης των Προέδρων, η ΝΔ προχώρησε στην υπόδειξη της υποψηφιότητας του κ. Κουτρομάνου.

Μαξίμου: «Η ΝΔ υποχρεώνεται να αναλάβει τις ευθύνες της»

Οι αντιδράσεις ήταν όντως πολλές. «Η ευρεία πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων υποχρεώνει τη ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της», σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της νέας άκαρπης διάσκεψης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στη συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5».

Οπως εκτίμησε η κυβέρνηση, «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση».

«Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης», κατέληξε το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΣΟΚ: «Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας παρέλαβε τη σκυτάλη η ΝΔ»

«Στο ρεσιτάλ ανευθυνότητας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σήμερα η ΝΔ», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στη διαδικασία συγκρότησης του νέου ΕΣΡ. Σημειώνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερψήφισε την τελική πρόταση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Νίκος Παππάς: «Εγιναν σημαντικά βήματα στη Διάσκεψη Προέδρων»

Να συνεχιστεί η προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ ζητεί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι στη Διάσκεψη Προέδρων της Δευτέρας «έγιναν σημαντικά βήματα».

Ο κ. Παππάς κάλεσε τη Ν.Δ. να πάει από το «παρών» στο «ναι», με ανάρτησή του στο Twitter.

Η τροπολογία Παππά

Νωρίτερα, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία περιέρχονται στο ΕΣΡ όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών, ενώ καταργείται και ο περιορισμός των τεσσάρων αδειών. Από την άλλη, η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας την πρότασή της για το τηλεοπτικό τοπίο (διαβάστε εδώ), την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του εκφράσει τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στη λειτουργία του πολιτεύματος. «Εξήγησα εκτενώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, και επανέλαβα τους εντονότατους προβληματισμούς μου για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο από τον οποίο ζήτησε εκλογές.

Διαβάστε εδώ την τροπολογία για τις άδειες

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος όσο και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ξεκαθάριζαν την Κυριακή ότι έως ότου να συσταθεί το ΕΣΡ η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μία ρύθμιση-γέφυρα, που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας για τα κανάλια έναντι χρηματικής καταβολής. Και μάλιστα σε περισσότερα από τέσσερα! Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το «νόμο Παππά», καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος και ο κ. Φίλης είπαν δικολαβικά ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις. Ο κ. Κρέτσος μάλιστα εξήγησε ότι προσωρινές βεβαιώσεις θα μπορούν να λάβουν ακόμα και επιχειρηματίες που δεν έχουν σήμερα τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μπορεί ο αριθμός των καναλιών να αυξηθεί πριν καν διοργανωθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ.

Δήμα ή Ανδριανόπουλο πρότεινε ο Λεβέντης, Τζανετάκο το Ποτάμι

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξέφρασε εξάλλου και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ (έχει και αυτό τη σημασία του) είπε πως «όλος ο “νόμος Παππά” πρέπει να πάει πίσω, γιατί το σκεπτικό αυτού του νόμου ήταν να παραμερίσουμε το ΕΣΡ».

Ο κ. Λεβέντης διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει ως επικεφαλής του ΕΣΡ τον κ. Πολύδωρα «δεν ήταν και πρόταση με σκοπό την επιτυχία, την ευτυχή κατάληξη του ζητήματος».

«Πρώτα επιτυγχάνεις συναίνεση και μετά συγκαλείς διάσκεψη. Όταν συγκαλείς διάσκεψη και ο καθένας λέει το δικό του, τι τη συγκαλείς; Για να γελοιοποιήσεις και την έννοια της διαδικασίας;» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Βάζεις έναν που έχει προδώσει τη ΝΔ, που έχει πει υπέρ της Χρυσής Αυγής, που έχει εγκωμιάσει τον Παππά ότι έκανε καλό νόμο –έναν νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός- τον βάζεις και λες ότι ανήκει στον απέναντι και περιμένεις να τον ψηφίσουν;».

«Για να λήξει το ζήτημα προτείνω σαν άτομα, άτομα που έχουν φύγει πια από την πολιτική και που έχουν μία στοιχειώδη σοβαρότητα, να μην είναι άτομα που έχουν το απροσδόκητο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, προτείνοντας ως τέτοια πρόσωπα, είτε τον Σταύρο Δήμα, είτε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. «Ο Τσίπρας να μην προτείνει ονόματα και να περιμένει από τους άλλους να ψηφίζουν, να συνεννοηθεί με τους άλλους. Αντί ο πρωθυπουργός να δίνει ονόματα και να περιμένει πώς αντιδρούν οι άλλοι, να πάρει τηλέφωνο τον Μητσοτάκη και να του πει: Παίρνω πίσω τον νόμο Παππά, εν ανάγκη διώχνω και τον υπουργό, έναν υπουργό που όντως παρέβη τον νόμο -κάτι που το Σύνταγμα είχε αναθέσει στο ΕΣΡ πήγε να το πάρει αυτός σαν αρμοδιότητα- παρέβη τον νόμο σύμφωνα με τα νομικά δεδομένα της χώρας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής του Ποταμιού και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής – μετέχει δηλαδή στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής -, προέκρινε την περίπτωση του Γιάννη Τζανετάκου. «Εγώ προσωπικά θα επιθυμούσα ως πρόεδρο -απολύτως προσωπική αυτή η σκέψη- τον Γιάννη Τζανετάκο. Εγώ προσωπικά ως Σπύρος Λυκούδης. Ξέρω ότι έχει όλα τα στοιχεία μίας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, και έχει μία μεγάλη και ιστορική διαδρομή. Εγώ πιστεύω δηλαδή ότι ο Γιάννης Τζανετάκος είναι ένας ιστορικός άνθρωπος της ανεξάρτητης ραδιοφωνίας. Πιστεύω ότι συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία» είπε σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM. Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τζανετάκο καλή λύση για το ΕΣΡ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...