711
Ο ιερός ναός του Αγίου Αντωνίου (ή ό,τι απέμεινε από αυτόν) στον δρόμο προς τη Νόρτσια | REUTERS/Remo Casilli

Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι στην Ιταλία από τον νέο σεισμό

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 09:45
Ο ιερός ναός του Αγίου Αντωνίου (ή ό,τι απέμεινε από αυτόν) στον δρόμο προς τη Νόρτσια
|REUTERS/Remo Casilli

Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι στην Ιταλία από τον νέο σεισμό

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2016, 09:45

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ, η τρίτη μέσα σε λίγες εβδομάδες, και η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει η Ιταλία τα τελευταία 36 χρόνια, χτύπησε την κεντρική χώρα το πρωί της Κυριακής. Αυτή τη φορά η δόνηση σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Περούτζια, την «ψυχή της Ιταλίας», όπως επεσήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Δεν έχουν αναφερθεί απώλειες μεταξύ των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους δεν ζουν πια στα σπίτια τους. Ωστόσο, κατέρρευσαν πολλά σπίτια και κτίρια, κυρίως τα παλαιότερα, ενώ αρκετά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι εικόνες είναι θλιβερές και τα νούμερα ακόμη περισσότερο: τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον άστεγοι.

«Υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος καλείται για μία ακόμη φορά μέσα σε δύο μήνες να διαχειριστεί μία κρίση τέτοιου μεγέθους. Αυτή τη φορά, ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα, ενώ τραυματίστηκαν 20 άτομα.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 08:40 της Κυριακής (07:40 στην Ιταλία) κοντά στη Νόρτσια και είχε μέγεθος 6,6 βαθμούς. Το επίκεντρο ήταν 68 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά από την Περούτζια και γύρω στα 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Ρώμη, δηλαδή ανάμεσα στη Νόρτσια και το Πρέτσι στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια -την ίδια ζώνη που πληγώθηκε από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου που κόστισε 300 ζωές. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου 1,5 χιλιόμετρο. Υστερα από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, καταγράφηκαν τουλάχιστον άλλοι 50 μετασεισμοί.

Παρότι ένιωθαν τη γη να τρέμει και παρά τις προτροπές πυροσβεστών και διασωστών, πολλοί κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν την πόλη τους.

Πολλά κτίσματα κατέρρευσαν, με σοβαρές ζημιές να καταγράφονται στη Μούτσια, το Τολεντίνο, την Ουσσίτα και γύρω από τη Ματσεράτα, όπου γίνονται έρευνες σε ερείπια, όπως γράφει ο Guardian. Μεταξύ άλλων έχει καταρρεύσει η μεσαιωνική βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στη Νόρτσια. Στην πλατεία της πόλης, είπαν ακόμη οι μοναχές που όλες είναι καλά στην υγεία τους, παρέμεναν αποκλεισμένα πολλά άτομα από τον φόβο νέων καταρρεύσεων στα γύρω κτίρια.

Σε περιοχές που χτυπήθηκαν την Κυριακή, τη Νόρτσια, το Καστελσαντάνζελο και το Βίσσο, είχαν ήδη επισημανθεί από τους προηγούμενους σεισμούς αρκετά κτίρια με μεγάλες καταστροφές που κρίθηκαν ακατοίκητα. Αυτό φαίνεται να έσωσε πολλούς κατοίκους που τις τελευταίες ημέρες είτε κοιμούνταν στα αυτοκίνητά τους είτε είχαν μετακινηθεί προς τις ακτές.

Στη Ρώμη η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και είχε μεγάλη διάρκεια. Το μετρό της πόλης έκλεισε μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σπάνιο φαινόμενο

Το φαινόμενο των ισχυρών σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι σπάνιο αλλά όχι εντελώς ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα κτίρια της ευρύτερης περιοχής είναι καταπονημένα από τις αλλεπάλληλες δονήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Επιπλέον, πολλά από τα κτίρια στην κεντρική Ιταλία είναι παλιά, ηλικίας αρκετών αιώνων.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε στην περιοχή ανατολικά της Περούτζια σεισμός 6,4 βαθμών ενώ δύο μήνες νωρίτερα μία αντίστοιχου μεγέθους δόνηση σκότωσε πάνω από 300 ανθρώπους, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο.

Καθησυχαστικοί για την Ελλάδα οι σεισμολόγοι

Ανήσυχος για την εξέλιξη της «πρωτοφανούς», όπως τη χαρακτηρίζει, σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ είπε ότι πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά «εξάρη» σεισμό στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Εκτίμησε ακόμη ότι έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων, της οροσειράς δηλαδή στην κεντρική Ιταλία.

Ο ίδιος εν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος σεισμός παρόμοιου μεγέθους. «Εχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται» προσέθεσε.

Επισήμανε επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα σ’ αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς, όπως στην Κεφαλλονιά, είχαμε μικρότερες καταστροφές, γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές.

Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας στην Ιταλία

Οσοι πολίτες έχουν οικεία πρόσωπα στην περιοχή που χτύπησε ο σεισμός της Κυριακής μπορούν να απευθύνονται στις ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Ιταλία

  • Το τηλέφωνο του ελληνικού προξενείου στην Περούτζια είναι +39 0755735140.
  • Το τηλέφωνο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη είναι +39068537551.
  • Τα τηλέφωνα του υπουργείου Εξωτερικών για πληροφορίες σχετικά με έλληνες πολίτες στην Ιταλία τηλ.: 210-3681730, 210-3681259.

Ως τώρα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλληνες τραυματίες.

* Σε ετοιμότητα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κατόπιν οδηγίας του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, για να μεταβεί, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στις πληγείσες περιοχές στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...