696
Tρία πουλάκια κάθονται πάνω σε μία κεραία. Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να κρατά αυτή τη στάση | Rob McDougall @flickr

Ο δύσκολος κόμπος των τηλεοπτικών αδειών

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 9 Σεπτεμβρίου 2016, 13:00
Tρία πουλάκια κάθονται πάνω σε μία κεραία. Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να κρατά αυτή τη στάση
|Rob McDougall @flickr

Ο δύσκολος κόμπος των τηλεοπτικών αδειών

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 9 Σεπτεμβρίου 2016, 13:00

Στο «Πού βαδίζουμε κύριοι» ο Λουκιανός Κηληαδόνης περιγράφει ένα σπαγγέτι σχέσεων, περιγράφοντας το πλέγμα που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε μία παρέα. Τα έφτιαξε ο Μηνάς με την Ανέτα που τα είχε με τον Δήμο τον τρελό. Χώρισε ο Χρηστάκης με την Τέτα και τα έφτιαξε ξανά με τη Ζωζώ. Παίρνεις τη μουσική, παίρνεις και τους στίχους, αλλάζεις τα ονόματα και έχεις όλα όσα συμβαίνουν μετά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι τόσα πολλά που χρειάζεσαι υπολογιστικό φύλλο για να τα βάλεις σε μία σειρά. Ελάτε να το δοκιμάσουμε. Πάρτε χαρτί και μολύβι.

Τηλεοπτική άδεια κέρδισαν ο ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Antenna. Εξω έμειναν ο Alpha, το Star και μία ακόμα εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και ο Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με την αφήγηση του συρμού, όλα αυτά έγιναν για να μείνει ο ΣΚΑΪ εκτός τηλεοπτικού τοπίου. Τελικώς με τον ΣΚΑΪ (και φυσικά με τον Antenna) δεν ασχολείται κανείς.

Σχεδόν όλοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα αμφισβητώντας τη διαδικασία, τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητά της. Από την άλλη, βέβαια, όλοι συμμετείχαν σε αυτήν.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που συμμετείχε με δύο υποψηφιότητες, παραμένει μάλλον σιωπηρός, τηρώντας στάση αναμονής. Εχει κινηθεί όμως δικαστικά κατά της διαδικασίας.

Ο Ιβάν Σαββίδης παραδέχθηκε ότι ήταν «λαγός» στη δημοπρασία προκειμένου να ανεβάσει το τίμημα. Ο ίδιος είναι πρώτος επιλαχών και περιμένει μήπως κάποιος βγει από το κάδρο. Ομως ο Alpha του κάνει τώρα αγωγή για την τακτική του στη δημοπρασία, ενώ εγείρει και θέμα νομιμότητας συμμετοχής του στον διαγωνισμό. Η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη είναι η ίδια που ελέγχει το Μακεδονία Παλλάς και εμπορικές δραστηριότητες του ΠΑΟΚ. Δεν ασχολείται μόνο με τα μέσα ενημέρωσης. Για τον ίδιο λόγο εναντίον του Ιβάν Σαββίδη έχει κινηθεί και το Star. Ομως ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίζεται λίγο ως πολύ ως αντιπρόσωπος του ρωσικού παράγοντα στην Ελλάδα. Αυτό είναι και το στοιχείο που τον φέρνει κοντά με τον Πάνο Καμμένο, αφού και ο υπουργός δηλώνει φίλος της Ρωσίας. Αλλωστε και τα στελέχη που εμφανίζονται στο φάκελο Σαββίδη, προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Μήπως, λοιπόν, αυτός είναι ο λόγος που ο Πάνος Καμμένος τα βάζει με τον Χρήστο Καλογρίτσα;

O Alpha θέλει να δει τις κασέτες, αμφισβητώντας την καθαρότητα του παιχνιδιού μέσα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Και σε ένα ξέσπασμα του ο ιδιοκτήτης του, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, παραδέχθηκε πως θεωρούσε βέβαιη τη χορήγηση άδειας στο κανάλι του το οποίο στήριξε ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αlpha είναι πίσω από τον Ιβαν Σαββίδη, δεύτερος επιλαχών. Για να πάρει άδεια, πρέπει να φύγουν δύο από τη μέση.

Ομως θεωρητικά οι πιο… ισχυροί υποψήφιοι προς αποχώρηση είναι τρεις: 
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας ζητεί την κράτηση του.
Ο Ιβάν Σαββίδης, αν γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και η αγωγή εναντίον του.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας για τον οποίο εγείρεται θέμα «πόθεν έσχες», ενώ ελέγχεται, από τον Πάνο Καμμένο, το ασυμβίβαστο της σχέσης του καναλάρχη με εκείνη του εργολήπτη. «Αν αποδείξει ότι έπαψε να είναι εργολάβος ή ότι έχει σταματήσει το σπορ ή αν περάσει τον έλεγχο πόθεν έσχες τότε καλώς να πάρει την άδεια» λέει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Καμμένος είχε στραφεί κατά του κ. Καλογρίτσα, καταγγέλλοντας τη διάθεση «μαύρου» χρήματος σε μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να πάρει την άδεια.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, δηλαδή ο Νίκος Παππάς που το πήρε πάνω του, προσέχει τι λέει. Χρησιμοποιεί τον όρο «υπερθεματιστές» και θυμίζει πώς οι τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν μόνο σε εκείνους που θα περάσουν και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Και όλοι ξέρουν πως αυτή είναι μία λεπτή διαδικασία. Ενα χαρτί να λείπει, που λέει ο λόγος, είναι αρκετό να σε εκθέσει. Μη ξεχνάτε ότι ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ βρίσκεται υπό καθεστώς δέσμευσης περιουσίας. Πρακτικά, ο μόνος καναλάρχης που δεν έχει σύννεφα από πάνω του είναι ο Κυριακού του Antenna.

Τι θα γίνει; Πού βρισκόμαστε; Στον αέρα. Μία δικαστική απόφαση, από τις πολλές που εκκρεμούν, είναι ικανή να «παγώσει» τη διαδικασία, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να το πάρει όλο από την αρχή. Το πλήγμα θα είναι σημαντικό, ειδικά για τον Νίκο Παππά που πλέον βλέπει τον πύργο με τα τραπουλόχαρτα να απειλείται από τον άνεμο. Ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε να ανοίξει το παιχνίδι και σε άλλους παίκτες, είτε να μοιράσει χαρτί πάλι από την αρχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...