1454
Η πρώτη φωτογραφία του 18χρονου μαθητή που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης | Twitter

Μαθητής Λυκείου ο δράστης στο Μόναχο, έφηβοι τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2016, 15:18
Η πρώτη φωτογραφία του 18χρονου μαθητή που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης
|Twitter

Μαθητής Λυκείου ο δράστης στο Μόναχο, έφηβοι τα θύματα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2016, 15:18

«Γιατί σκοτώνουν μαθητές;». Είναι μία ερώτηση που έχουν στο μυαλό τους όσοι αιφνιδιάζονται με την αποκάλυψη ότι ο δράστης που έσπειρε τον τρόμο στο εμπορικό κέντρου του Μονάχου δεν ήταν κάποιος εκπαιδευμένος τζιχαντιστής ή κάποιος μοναχικός λύκος που ήθελε να υπηρετήσει μία φανατική εκδοχή του Ισλάμ. Ηταν ένα παιδί, ένας 18χρονος μαθητής Λυκείου. Τα θύματά του σχεδόν όλα συνομήλικοί του.

Η ίδια ερώτηση τυχαίνει και να είναι ο τίτλος ενός από τα βιβλία που μελετούσε ο μαθητής που σε μία νύκτα για λίγες ώρες -οι οποίες για τους κατοίκους του Μονάχου έγιναν αιώνες- μεταμορφώθηκε σε «τρομοκράτης». Το βιβλίο «Γιατί σκοτώνουν τα παιδιά; Μέσα στο μυαλό παιδιών εκτελεστών» βρέθηκε ανάμεσα στα έγγραφα και στα αποσπάσματα από εφημερίδες που φύλαγε ο ίδιος στο δωμάτιό του.

Ηταν εμφανές ότι ο ίδιος είχε αναπτύξει μία εμμονή με μαζικές εκτελέσεις. Γι’ αυτό και δεν μπορούσαν να αγνοήσουν οι Αρχές μία λεπτομέρεια που είχε επισημανθεί από τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν το συμβάν. Η «μαύρη» ημέρα του Μονάχου ήταν και η πέμπτη «μαύρη» επέτειος της αιματηρής επίθεσης που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δολοφονώντας εν ψυχρώ 77 άτομα, το 2011. Υπάρχει, δηλαδή, τουλάχιστον ένας προφανής κρίκος ανάμεσα στα περιστατικά, σύμφωνα με τις Αρχές.

twitter
Στιγμιότυπο από πλάνο που δείχνει τον μαθητή κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Διακρίνεται ο κόκκινος σάκος με τις σφαίρες και το όπλο στο χέρι (Twitter)
Ποια ήταν τα θύματα

Εννέα νεκροί, όλοι 13-20 ετών και μεταξύ τους ένας Ελληνας, ο δράστης που έβαλε τέλος στη ζωή του και 27 τραυματίες από τους οποίους οι 10 είναι σε κρίσιμη κατάσταση είναι ο απολογισμός της επίθεσης στο Μόναχο την Παρασκευή. Δράστης ένας 18χρονος Γερμανοϊρανός, ο οποίος μπορεί να μην ήταν ριζοσπαστικοποιημένος, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, αλλά αναζητούσε ενεργά πληροφορίες για άλλες φονικές επιθέσεις.

Ανάμεσα στα θύματα του δράστη, ένας σχεδόν συνομήλικός του, μουσουλμάνος από τη Θράκη, o εικονιζόμενος Χουσεΐν Νταϊτσίκ. Εσπρωξε την αδελφή του για να την σώσει για να μην την πυροβολήσει ο δράστης. Ο δράστης τον πυροβόλησε θανάσιμα δύο φορές έξω από το McDonald’s κοντά στο εμπορικό κέντρο.

munich-shooting Ο οικισμός του Αράτου Ροδόπης από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια του 19χρονου είναι ένα από τα μεγάλα μεικτά χωριά του νομού Ροδόπης με πληθυσμό 1.600 κατοίκων, χριστιανών και μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Αράτου, Αμέτ Μεμέτ, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μισοί κάτοικοι του χωριού, χριστιανοί και μουσουλμάνοι αδιακρίτως, έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολλοί έφυγαν μετά το 2010.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο πατέρας του Χουσεΐν προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80 πήγε στη Δυτική Γερμανία μαζί με τη γυναίκα του. Εκεί γέννησαν τα τρίδυμα παιδιά τους (ένα από τα οποία και ο Χουσεΐν) χωρίς να παραλείπουν να επισκέπτονται τακτικά τα καλοκαίρια τον τόπο της καταγωγής τους.

Οπως ακόμη έγινε γνωστό, ο πατέρας του νεαρού υπέστη καρδιακή προσβολή μόλις έμαθε την είδηση ότι χάθηκε ο γιος του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αράτου επισημαίνει ότι ο πατέρας του θύματος είχε υποβληθεί σε εγχείριση στην καρδιά του πριν από έξι χρόνια και η υγεία του ήταν κλονισμένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του προέδρου της κοινότητας, η κηδεία του άτυχου νέου θα γίνει στον Άρατο, την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Επτά από τους εννέα νεκρούς της επίθεσης στο Μόναχο την Παρασκευή, αλλά και ο ίδιος ο δράστης, ήταν έφηβοι ή πολύ νεαροί ενήλικοι. Σκοτώθηκαν σε ένα συνηθισμένο χώρο διασκέδασης για εφήβους, ένα φαστφουντάδικο και ένα εμπορικό κέντρο. Αρκετοί ήταν μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς στη χώρα, από χώρες των Βαλκανίων.

Τα πορτρέτα και οι ιστορίες τους, όπως καταγράφονται από την Telegraph και άλλα μέσα ενημέρωσης κάνουν πιο σκοτεινή αυτήν την τραγική ιστορία. Το ίδιο και ο απολογισμός: Εννέα νεκροί, ο δράστης που έβαλε τέλος στη ζωή του και 27 τραυματίες από τους οποίους οι 10 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μέσα σε αυτούς ένα αγόρι 13 ετών. Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Δύο από τα θύματα ήταν 13 ετών, τρία 14 ετών, ένα 17 ετών, ένα 19 ετών και ένα 20 ετών.  Ηταν έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, όλοι από την ευρύτερη περιοχή του Μονάχου.

Ενας ταραγμένος νέος

Ο 18χρονος –οι Αρχές αρνούνται να επιβεβαιώσουν το όνομα που μεταδίδουν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης- είχε ιρανική καταγωγή αλλά είχε γεννηθεί στη Γερμανία. Μεγάλωσε εκεί και ζούσε με τους γονείς του στη συνοικία Μάξφορστατ. Ο πατέρας του οδηγός ταξί, η μητέρα του υπάλληλος στο κατάστημα Karstadt. Και οι δύο είναι πολύ σοκαρισμένοι για να μιλήσουν στους ανακριτές για το τι μπορεί να όπλισε το χέρι του γιου τους. Παράλληλα, οι γείτονες και οι φίλοι του περιγράφουν έναν ήρεμο άνθρωπο. Τι συνέβη;

Μπορεί να τον άγγιξε μέσω υπολογιστή κάποια τρομοκρατική οργάνωση; Στο δωμάτιό του δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα ή που να τον συνδέει με την τρομοκρατική οργάνωση που θα ήθελε πολύ να αναλάβει την ευθύνη για ένα ακόμη μακελειό που σπέρνει τον τρόμο στην καρδιά της Ευρώπης. Το ενδεχόμενο να συνεργαζόταν με το ISIS το έχουν αποκλείσει οι Αρχές -παρότι οι υποστηρικτές της οργάνωσης πανηγύριζαν (διαδικτυακά) στον απόηχο της επίθεσης.

Μπορεί να υπέφερε ο ίδιος από καταστάσεις που τον έκαναν να στραφεί κατά της χώρας του ή κατά άγνωστων ανθρώπων -νέων- γύρω του; Στον τελευταίο διάλογο που φέρεται να είχε κατά τη διάρκεια της επίθεσης με έναν μάρτυρα ο ίδιος φώναξε: «Δεχόμουν μπούλινγκ από εσάς τα τελευταία επτά χρόνια. Και τώρα έπρεπε να αγοράσω ένα όπλο για να σας σκοτώσω».

Ο θύτης ήταν κάποτε θύμα μπούλινγκ; Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο. Την υπόθεση σχολικού εκφοβισμού επιβεβαίωσε μία –όχι έγκυρη πηγή- στο Διαδίκτυο. Ενας άγνωστος έγραψε το βράδυ της Παρασκευής σε μία ιστοσελίδα ότι αναγνώριζε τον δράστη. «Τον ξέρω τον γαμημένο, το όνομά του είναι Αλί Σονμπολί. Ηταν κάποτε στην ίδια τάξη με εμένα», έγραψε. «Πάντα τον πειράζαμε στο σχολείο. Και πάντα μας έλεγε ότι θα μας σκότωνε», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ανάρτηση έχει αφαιρεθεί από το Διαδίκτυο και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει βάσιμο στοιχείο. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές έχουν στα χέρια τους αποδείξεις. Είχαν καταγραφεί δύο επιθέσεις εναντίον του, το 2012 και το 2010 -δηλαδή ανάμεσα σε αυτά τα επτά έτη που ισχυρίστηκε ο ίδιος ότι υπήρξε θύμα εκφοβισμού. Και σε μία περίπτωση είχε κακοποιηθεί σωματικά από τρεις νεαρούς δράστες.

Πάντως, οι αστυνομικές Αρχές δήλωσαν με βεβαιότητα ότι ο 18χρονος βρισκόταν υπό κάποιου είδους ψυχιατρικής θεραπείας, πιθανώς έπασχε από κατάθλιψη και τα μέσα ενημέρωσης απευθείας φωτογράφισαν μία διαταραγμένη προσωπικότητα. «Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπτωση αμόκ», ανακοίνωσε ο διοικητής της Αστυνομίας του Μονάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο, μία μέρα μετά το τραγικό περιστατικό.

A woman lights candles on a wall near the Olympia shopping mall, where yesterday's shooting rampage started, in Munich, Germany July 23, 2016. REUTERS/Michael Dalder
Κεριά στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στο εμπορικό κέντρο Olympia (REUTERS/Michael Dalder)

Ωστόσο, η ενέργειά του ήταν σίγουρα προμελετημένη, έστω σε μικρό βαθμό. Στη σορό του δράστη, που εντοπίστηκε ένα χιλιόμετρο μακριά από το εμπορικό κέντρο τα ξημερώματα του Σαββάτου, βρέθηκε μία κόκκινη τσάντα με περισσότερες από 300 σφαίρες. Το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης σκοτώνοντας –ίσως και στοχεύοντας- άτομα νεαρών ηλικιών (ως επί το πλείστον ανάμεσα σε 15 και 23 έτη) ήταν ένα ημιαυτόματο όπλο Glock 9 χιλιοστών, για το οποίο δεν είχε άδεια.

A candle with the words 'Why?' written upon it is placed next to flowers near the Olympia shopping mall, where yesterday's shooting rampage started, in Munich, Germany July 23, 2016.  REUTERS/Arnd Wiegmann
Ενα κερί με τη λέξη «Γιατί;», γραμμένη σε τρεις γλώσσες (Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά) (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Τα ίδια τα έγγραφα με θεματολογία μαζικές εκτελέσεις και δολοφονίες που βρέθηκαν στο δωμάτιό του δείχνουν ότι ακόμη κι αν πρόκειται για «κλασική περίπτωση αμόκ», όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, οι σκοτεινές σκέψεις για ένα χτύπημα ήταν για καιρό στο μυαλό του νέου.

γερμ
Δύο φοιτήτριες ή μαθήτριες έξω από το εμπορικό κέντρο, τη μέρα μετά την τραγωδία (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Μάλιστα, ο 18χρονος είχε κατά κάποιον τρόπο «επιλέξει» τα θύματά του μία μέρα πριν. Οπως επιβεβαίωσαν οι Αρχές, ο ίδιος χάκαρε έναν λογαριασμό μίας κοπέλας στο Facebook και μέσα από εκεί έστειλε ένα μήνυμα προσελκύοντας νεαρά παιδιά να παρευρεθούν σε ένα φαστφουντάδικο (McDonald’s) έξω από το εμπορικό κέντρο. Τους δελέασε με προσφορές που θα είχε υποτίθεται το κατάστημα στο φαγητό. «Ελάτε σήμερα στις 16:00 στο εμπορικό κέντρο OEZ. Θα σας αγοράσω ό,τι θέλετε, αλλά όχι κάτι πολύ ακριβό!». Και κατά τύχη, την επόμενη ημέρα, εκεί άρχισαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Ο μαυροντυμένος νεαρός πετάχτηκε έξω από τις τουαλέτες ανδρών και άρχισε να ρίχνει σφαίρες σε παιδιά.

Για να δείτε τι έγινε το βράδυ της Παρασκευής, πατήστε εδώ.

2016-07-23T075624Z_229342225_LR1EC7N0M1P48_RTRMADP_3_EUROPE-ATTACKS-GERMANY
Ο πατέρας ενός από τα θύματα με τη φωτογραφία του γιου του στα χέρια (REUTERS/Michael Dalder)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...