397
Μία από τις φωτογραφίες που κατέγραψαν οι ερευνητές στην οποία εικονίζεται το άστρο PDS 70 και ο δίσκος ύλης που έχει σχηματιστεί γύρω από αυτό. Η φωτεινή κουκκίδα στην δεξιά πλευρά του δίσκου κοντά στο κέντρο του είναι ο εξωπλανήτης που σχηματίζεται | ESO/A. Müller et al.

Η γέννηση ενός πλανήτη – εικόνες από τον σχηματισμό ενός γίγαντα αερίων! [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 10:34
Μία από τις φωτογραφίες που κατέγραψαν οι ερευνητές στην οποία εικονίζεται το άστρο PDS 70 και ο δίσκος ύλης που έχει σχηματιστεί γύρω από αυτό. Η φωτεινή κουκκίδα στην δεξιά πλευρά του δίσκου κοντά στο κέντρο του είναι ο εξωπλανήτης που σχηματίζεται
|ESO/A. Müller et al.

Η γέννηση ενός πλανήτη – εικόνες από τον σχηματισμό ενός γίγαντα αερίων! [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 10:34

Μπορεί ο εντοπισμός εξωπλανητών να έχει γίνει ρουτίνα τα τελευταία χρόνια όμως ο εντοπισμός πλανητών στα αρχικά στάδια της ύπαρξης εξακολουθεί να είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τους επιστήμονες. Αυτό γιατί οι πλανήτες γεννιούνται μέσα στους γιγάντιους δίσκους σκόνης και αερίων νεαρής ηλικίας άστρων. Μπορεί τα τεχνικά μέσα που έχουν στην διάθεση τους οι αστρονόμοι να είναι πλέον πολλά και προηγμένα (ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια, διαστημικά τηλεσκόπια) αλλά ακόμη είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεισδύσουν μέσα στους συνήθως μεγάλης πυκνότητας αστρικούς δίσκους για να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους.

Ενα βίντεο για τον εξωπλανήτη:

Ευρωπαίοι επιστήμονες με επικεφαλής τη Μίριαμ Κέπλερ του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη χρησιμοποιώντας το όργανο SPHERE του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες από τον σχηματισμό ενός εξωπλανήτη. Στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες προσπάθειες με πιο σημαντική την παρατήρηση της γέννησης ενός γίγαντα αερίων σε απόσταση 450 ετών φωτός από την Γη όπου έγινε καταγραφή κάποιων υπέρυθρων εικόνων. Αυτή την φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να διεισδύσουν μέσα στον αστρικό δίσκο που έχει σχηματιστεί γύρω από το άστρο PDS 70, σε απόσταση 370 ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο PDS 70, γνωστό και ως Τ του Ταύρου, είναι ένας νεαρός νάνος που έχει ηλικία μόνο 5,4 εκατομμυρίων ετών. Περιβάλλεται από ένα μεγάλο δίσκο αερίων και σκόνης, που έχει πλάτος περίπου 130 αστρονομικών μονάδων (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης – Ήλιου). Μέσα στον αστρικό δίσκο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το άστρο σχηματίζεται ένας γίγαντας αερίων με μάζα αρκετές φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.

Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτός ο εξωπλανήτης φαίνεται να περιβάλλεται από νέφη και χρειάζεται περίπου 120 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιφορά (το «έτος» του) γύρω από το άστρο του. Ο εξωπλανήτης  βρίσκεται περίπου τρία δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από το μητρικό του άστρο, περίπου όσο η απόσταση Ουρανού – Ηλιου. H θερμοκρασία της επιφάνειάς του εκτιμάται σε σχεδόν 1.000 βαθμούς Κελσίου, πολύ υψηλότερη από κάθε πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος. Οι εικόνες που κατέγραψε η ερευνητική ομάδα αποτελούν την πρώτη απευθείας παρατήρηση  της γέννησης ενός πλανήτη στο ορατό φως και για αυτό παίρνουν δεσπόζουσα θέση στα βιβλία της ιστορίας της Αστρονομίας. Από την μελέτη των εικόνων που κατέγραψαν οι ερευνητές φαίνεται ότι ο εξωπλανήτης ακόμη μεγαλώνει, προσελκύοντας υλικά από τον δίσκο. Οι παρατηρήσεις παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση «Astronomy and Astrophysics».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News