600
|

Urban Stories: Η «Ζωή» που αντιμάχεται τη βία

Α-Φ Καβαλιέρατου 8 Νοεμβρίου 2019, 18:50

Urban Stories: Η «Ζωή» που αντιμάχεται τη βία

Α-Φ Καβαλιέρατου 8 Νοεμβρίου 2019, 18:50

«Η αυτοκτονία ενός 15χρονου, πέρυσι το καλοκαίρι, εξαιτίας του bullying που δεχόταν στο σχολείο,  ήταν η αφορμή για την δημιουργία του έργου “ΖΩΗ”» μου λέει η Δήμητρα Παπαδάτου, η μία εκ των τριών χορευτών της a.dd dance company, που για όλα τα Σάββατα του Νοεμβρίου μας δίνει ραντεβού στο θέατρο Olvio με μία παράσταση χορού με θέμα τη βία που μπορεί να υποστεί κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα στοιχεία από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σοκάρουν. 76% των γυναικών παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ενώ αντίστοιχο ποσοστό ομόφυλων ζευγαριών στην Ευρώπη δεν τολμούν να κρατήσουν το χέρι του συντρόφου τους δημοσίως.

Στην Ελλάδα 1 στους 3 μαθητές έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο, ενώ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγραφεί επίσημα στην χώρα μας από το 2014 έως το 2017 ανέρχονται σε 13.700. Φυσικά είναι πολύ περισσότερα, διότι τις περισσότερες περιπτώσεις  σωματικής ή ψυχολογικής κακοποίησης καλύπτει ένα πέπλο σιωπής.

«Η πλειοψηφία των θυμάτων, αλλά και όσων γίνονται μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης, επιλέγει τη σιωπή. Μια σιωπή – τις περισσότερες φορές λόγω φόβου – που σίγουρα μόνο καλά αποτελέσματα δεν έχει» παρατηρεί η Δήμητρα Βασιλοπούλου, ιδρυτικό επίσης μέλος της a.dd dance company. «Μέσω της παράστασης μας και σαφώς μέσα απ την τέχνη του χορού επιλέξαμε να πούμε την ωμή αλήθεια και να δώσουμε ένα έναυσμα για να κινητοποιηθεί ο κόσμος και να αντιδράσει. Να πάψει να επιλέγει την σιωπή ή την αδιαφορία. Να καταλάβει ότι η ζωή μας είναι πολύτιμη και ότι δεν ανήκει σε κανέναν άλλο εκτός από εμάς τους ίδιους».

Η χοροθεατρική παράσταση «ΖΩΗ» αποτελείται από ένα ψηφιδωτό από χορογραφίες που σκιαγραφούν τη βία σε όλες της τις εκφάνσεις – παιδικός εκφοβισμός, ομοφοβία, ενδοοικογενειακή βία, γυναικεία κακοποίηση – καθώς και τη βία μέσα μας. Πίσω στην οθόνη εμφανίζονται στοιχεία που σοκάρουν για την εξάπλωση της βίας στις μέρες μας, καθώς και κακοποιητικές φράσεις που συνηθίζει να χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του κόσμου στην καθημερινότητά του.

«Θέλουμε να βάλουμε το κοινό σε σκέψεις… Όλοι μας, έμμεσα ή άμεσα, είμαστε θύτες, θύματα ή και απλοί θεατές μίας οιασδήποτε μορφής βίας.  Συνήθως δεν αντιδρούμε, δεν παίρνουμε θέση . Αυτό ίσως να είναι  το χειρότερο. Πρέπει όλοι να θέτουμε τα όριά μας. Να μην δίνουμε δικαίωμα σε κανέναν να μας ασκεί βία μέσω κριτικής που αφορά είτε την εξωτερική μας εμφάνιση είτε τις επιλογές μας είτε τις προτιμήσεις μας πάσης φύσεως» επισημαίνει ο Αίμωνας Γαροφάλλου από την a.dd dance company.

Πώς μπορεί όμως ο χορός να επικοινωνήσει καταλυτικά το μήνυμα ενάντια στη βία; «Το σώμα μιλά. Φωνάζει. Αντιδρά. Και όπως όλες οι τέχνες υπηρετούν έναν σκοπό, έτσι και ο χορός έχει υποχρέωση να μιλήσει, να ταρακουνήσει και να κινητοποιήσει τον κάθε θεατή. Κανείς δεν επιτρέπεται να είναι έρμαιο στα χέρια κανενός» απαντά η Δήμητρα Βασιλοπούλου.

«Τα συναισθήματα πολλές φορές είναι δύσκολο να εκφραστούν με λέξεις» παρατηρεί η Δήμητρα Παπαδάτου. «Η γλώσσα του σώματος όμως πάντα λέει την αλήθεια. Αυτό που προσπαθήσαμε ως ομάδα είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό απέναντι στη βία και να το κάνουμε να αναρωτηθεί αν η ‘’ζωή’’ του τελικά του ανήκει. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η απεικόνιση της ωμής πραγματικότητας, αλλά να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για την ζωή μας».

Τη χορογραφία της παράστασης υπογράφει η Δήμητρα Παπαδάτου, τα κείμενα η Δήμητρα Βασιλοπούλου, τη μουσική επιμέλεια ο Μάνος Γεωργίου, τα κοστούμια η Αθανασία Πούλου και τις φωτογραφίες και το trailer ο Στέφανος Κοσμίδης. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 13 ετών.

Info

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 22:30 (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου)
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)
Διάρκεια: 50 λεπτά
Θέατρο Olvio
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103414118