529
Τα drones επιστρατεύτηκαν από τους επιστήμονες για να μελετήσουν τις φάλαινες |

Το βάρος μιας φάλαινας μετριέται από… drones

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 18:21
Τα drones επιστρατεύτηκαν από τους επιστήμονες για να μελετήσουν τις φάλαινες
|

Το βάρος μιας φάλαινας μετριέται από… drones

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 18:21

Οι φάλαινες είναι τα μεγαλύτερα πλάσματα στον πλανήτη και πολύ σημαντικοί θηρευτές στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους επιστήμονες τις φάλαινες είναι ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν το ακριβές βάρος τους γεγονός που δυσκολεύει την μελέτη τους. Ο θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου του Ααρχους στην Ολλανδία Φρέντρικ Κρίστιανσεν ανέπτυξε μια νέα επαναστατική μέθοδο ζυγίσματος των φαλαινών για την οποία έγραψε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα The Conversation.

To επάγγελμα μου με έφερε σε κοντινή επαφή με τις φάλαινες. Η πιο εκπληκτική εμπειρία είναι να παρακολουθείς μια θηλυκή φάλαινα, ένα πλάσμα 14 μέτρων που ζυγίζει 40 τόνους, να σπρώχνει απαλά το μωρό της στην επιφάνεια για να αναπνεύσει αμέσως μετά την γέννηση του. Βέβαια το νεογέννητο φαλαινάκι έχει μήκος πέντε μέτρων και ζυγίζει ένα τόνο!

Πώς όμως γνωρίζω ότι οι φάλαινες ζυγίζουν 40 τόνους; Δεν μπορούμε να πιάσουμε μια φάλαινα που ζει ελεύθερη στους ωκεανούς και να την ανεβάσουμε στην ζυγαριά. Ούτε είναι εύκολο αλλά και ιδιαίτερα έξυπνο να κολυμπήσει κάποιος δίπλα σε μια φάλαινα και να προσπαθήσει να τοποθετήσει γύρω από το σώμα της κάποιο όργανο μέτρησης. Ετσι για τους επιστήμονες που μελετούν τις φάλαινες η άγνοια για το βάρος τους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Το τεράστιο μέγεθος της φάλαινας αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην μακρά επιτυχή τους ύπαρξη στον πλανήτη. Το μέγεθος των φαλαινών τους επιτρέπει να αποθηκεύουν την απαραίτητη ενέργεια για να μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις ώστε βρίσκουν τροφή σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη. Για να μελετηθούν σωστά οι φάλαινες πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα μη επεμβατική μέθοδος μέτρησης του βάρους τους. Μαζί με ορισμένους συναδέλφους μου σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την φωτογραμμετρία, μια ιδιαίτερη τεχνική προσδιορισμού διαστάσεων αντικειμένων με χρήση φωτογραφιών. Αποφασίσαμε ότι θα χρησιμοποιούμε εικόνες που θα τραβούν από ψηλά drones.

Το ζύγισμα μιας φάλαινας ήταν ένας μόνιμος πονοκέφαλος για τους επιστήμονες αλλά χάρις στην σύγχρονη τεχνολογία αυτό αλλάζει

Ηδη κάναμε τις πρώτες έρευνες με αυτή την μέθοδο σε φάλαινες στην χερσόνησο Valdés στην Αργεντινή. Σε μία περιοχή της χερσονήσου κοντά στις ακτές νερά είναι καθαρά και ρηχά δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την διαδικασία αναπαραγωγής των φαλαινών, τόσο για να βρίσκουν ταίρι αλλά και για να γεννούν εκεί τα μικρά τους. Οπως είναι ευνόητο η περιοχή αποτελεί και ιδανικό τόπο μελέτης των φαλαινών από τους επιστήμονες αφού μπορούν εκτός των άλλων να στέλνουν drones να φωτογραφίζουν τις φάλαινες.

Mία φάλαινα πετάγεται έξω από το νερό στην χερσόνησο Valdés όπου οι επιστήμονες μελετούν τις φάλαινες με drones για να μπορέσουν να βρουν το βάρος τους

Με τα drones που στέλνουμε λαμβάνουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να μετρούμε το μήκος του σώματος, το πλάτος, την περίμετρο και το ύψος των φαλαινών. Με αυτά τα στοιχεία μπορούμε στην συνέχεια να δημιουργούμε ένα υψηλής ακρίβειας τρισδιάστατο μοντέλο των φαλαινών με το οποίο προχωρούμε σε συγκρίσεις με τα αντίστοιχα δεδομένα νεκρών φαλαινών που έχουμε στην διάθεση μας. Αυτή η 3D σύγκριση μας αποκαλύπτει τελικά το βάρος μιας φάλαινας. Οι φαλαινοθήρες αρκετές φορές ζυγίζουν τις φάλαινες που έχουν σκοτώσει αλλά η μέθοδος που αναπτύξαμε προσφέρει ένα τρόπο να μαθαίνουμε το βάρος μιας φάλαινας χωρίς να χρειάζεται να την σκοτώσουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...