177
Καλλιτεχνική απεικόνιοση του αστεροειδούς που ανακάλυψαν οι ερευνητές | N. BARTMANN (ESA-WEBB), ESO-M. KORNMESSER & S. BRUNIER, N. RISINGER

Το James Webb ανακάλυψε αστεροειδή μεγέθους όσο το Κολοσσαίο μεταξύ Αρη – Δία

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 21:49
Καλλιτεχνική απεικόνιοση του αστεροειδούς που ανακάλυψαν οι ερευνητές
|N. BARTMANN (ESA-WEBB), ESO-M. KORNMESSER & S. BRUNIER, N. RISINGER

Το James Webb ανακάλυψε αστεροειδή μεγέθους όσο το Κολοσσαίο μεταξύ Αρη – Δία

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 21:49

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, έναν άγνωστο μέχρι πρότινος αστεροειδή διαμέτρου 100 έως 200 μέτρων, με το μέγεθος περίπου του Κολοσσαίου της Ρώμης. Ο αστεροειδής βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία.

Το ηλιακό μας σύστημα βρίθει από αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών. Οι αστρονόμοι γνωρίζουν μέχρι σήμερα πάνω 1,1 εκατομμύρια βραχώδη απομεινάρια των πρώιμων ημερών του ηλιακού μας συστήματος.

Ο νέος αστεροειδής είναι ο μικρότερος που έχει βρεθεί από το Webb και ένας από τους μικρότερους που έχουν γενικά ανιχνευθεί στη ζώνη μεταξύ Αρη-Δία. Η ζώνη αυτή σε σχήμα «ντόνατ» περιέχει την πλειονότητα των αστεροειδών.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αστρονόμων από τη Γερμανία (Ινστιτούτο Εξωγήινης Φυσικής Μακ Πλανκ), την Ισπανία (πανεπιστήμια Αλικάντε και Βαρκελώνης), την Ιταλία (Κέντρο ESA NEO Coordination) και την Πολωνία (Πανεπιστήμιο Α. Μίκιεβιτς), οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω παρατηρήσεις για να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη φύση και τις ιδιότητες του νέου αστεροειδούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News