422
Ο εφευρέτης του Ιντερνετ θέλει τώρα να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των «σέρφερ» | Shutterstock/CreativeProtagon

«Εφτιαξα ένα τέρας» παραδέχεται τώρα ο «πατέρας του Internet»

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2018, 07:22
Ο εφευρέτης του Ιντερνετ θέλει τώρα να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των «σέρφερ»
|Shutterstock/CreativeProtagon

«Εφτιαξα ένα τέρας» παραδέχεται τώρα ο «πατέρας του Internet»

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2018, 07:22

Ο βρετανός μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι είναι ο «πατέρας» του ηλεκτρονικού παγκόσμιου ιστού.

Το 1989, όταν τον κατασκεύασε, πίστευε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών θα ωφελήσει την ανθρωπότητα, όμως σήμερα, το 2018, αναγνωρίζει ότι το πνευματικό του τέκνο εξελίχθηκε σε ακόμη έναν μηχανισμό ανισότητας, σε έναν χώρο που επηρεάζεται από ισχυρές δυνάμεις συμφερόντων.

Ετσι παρουσιάζουν τα πράγματα οι λονδρέζικοι Τimes.

Υστερα από την αποκάλυψη σκανδάλων όπως το πλέον πρόσφατο, της παραβίασης 50 εκατομμυρίων λογαριασμών στο Facebook (βλέπε εδώ), ο 63χρονος επιστήμων εκφράζει την απογοήτευσή του από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το δημιούργημά του: στο blog του έγραψε ότι οι άνθρωποι πλέον δυσπιστούν σε εφαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να τον κατασκοπεύουν και να του αποσπούν χρήματα.

O Τιμ Μπέρνερς-Λι to 1994 όταν δούλευε στο CERN, όπου και εφηύρε το ίντερνετ

Η «απάντηση» του Μπέρνερς-Λι στην κατάσταση αυτή είναι επεμβατική, αφού σκοπεύει να καθοδηγήσει τον ιστό σε μια καλύτερη πορεία.

Διακόπτοντας προσωρινά την ακαδημαϊκή του καριέρα στο ΜΙΤ, έφτιαξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα Solid που δίνει στους ανθρώπους το δικαίωμα ελέγχου των δεδομένων τους. Και για τη λειτουργία της Solid ίδρυσε την εταιρεία Inrupt. Ο Μπέρνερς-Λι επέδειξε τις δυνατότητες αυτής της νέας πλατφόρμας στο επιχειρηματικό περιοδικό Fast Company.

Στη Solid όλες οι πληροφορίες που αφορούν κάποιο άτομο που τη χρησιμοποιεί παραμένουν υπό τον άμεσο έλεγχό του και καταχωρίζονται σε έναν προσωπικό χώρο αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων – pod. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν ποια στοιχεία τους θα είναι προσβάσιμα από εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως και ποιοι θα έχουν πρόσβαση και σε ποια ακριβώς σημεία των δεδομένων. Το pod έχει παρομοιαστεί με ένα προσωπικό USB stick, για την πρόσβαση στο οποίο κάθε άλλος πέραν του ιδιοκτήτη του πρέπει να ζητήσει την άδειά του.

Ο Μπέρνερς-Λι άσκησε κατά περιόδους σχολαστική κριτική στο σύγχρονο Web. Τον Μάρτιο, μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica, έγραψε το παρακάτω τουίτ: «Μπορώ να φανταστώ ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ καταστράφηκε, ότι η δημιουργία του έχει κακοποιηθεί και καταστρατηγηθεί. Κάποιες μέρες έχω το ίδιο συναίσθημα».

Τώρα δηλώνει ότι η νέα πλατφόρμα του αμφισβητεί το επιχειρηματικό μοντέλο εταιρειών όπως η Facebook και η Google, επιχειρήσεων που συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων πελατών, προκειμένου να πωλούν «προσωπικές» διαφημίσεις. Και δηλώνει ότι «δεν ζητάει την άδειά τους» για τη δική του εργασία.

Δήλωσε ακόμη ότι επιθυμεί να αναλάβει μια τρίτη εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ότι εργάζεται πάνω σε έναν «ψηφιακό βοηθό» που ονομάζεται Charlie -ένα είδος ανταγωνιστή της Alexa της Amazon- που θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News